Cum prevenim deformarea capului la bebelus?
Capul unui copil este foarte maleabil. Datorita acestei proprietati, capul se...
Marea majoritate a copiilor se afla in pozitie craniana inainte sa se nasca, adica prima data iese capul (aproximativ 95% din cazuri), dar in unele situatii, in care pozitia bebelusului este cea normala si atunci poate fi necesara o operatie de cezariana.
Pozitia in care copilul dumneavoastra este probabil sa se nasca se numeste pozitia cefalica sau craniana, aceasta este pozitia naturala: cu capul in jos si corpul usor indoit dupa forma uterului in timp ce picioarele se afla in sus. Copilul tau trebuie sa aiba aceasta pozitie pana in jurul lunii a saptea de sarcina, pentru ca mai tarziu nu va mai avea suficient spatiu sa se intoarca. Deci, la sapte luni, capul bebelusului trebuie sa fie in jos!
Daca bebelusul tau nu a reusit sa se intoarca (de exemplu, in cazul in care forma uterului nu permite acest lucru sau daca acesta este nascut prematur), acesta este in pozitie sezanda completa, adica asezat cu picioarele incrucisate, cu capul in partea de sus a uterului si fese indreptate spre iesire. Atunci cand copilul este asezat in aceasta pozitie, este posibil sa se nasca prin mijloace naturale, daca mama are bazinului suficient de mare. Daca acest lucru nu este posibil sau, daca nasterea devine prea riscanta, medicul poate decide sa se efectueze o cezariana.
Diferenta intre aceasta pozitie si pozitia sezanda completa este ca scaunul desi copilul este asezat cu fundul in jos si capul sus, in loc de a avea picioare in partea de jos, acestea se gasesc pe ambele parti ale cap. Chiar daca nasterea naturala este totusi posibila, medicul recomandade cele mai multe ori, in acest caz, operatia de cezariana pentru a preveni o luxatie de sold la copil, sau sa nu apara alte complicatii in timpul nasterii.
Adica in loc de a fi drept, acesta este intr-o pozitie orizontala, de-a latul colului, iar prima parte care ar trebui sa iasa sunt umerii. In acest caz, nasterea vaginala nu mai este posibila, deoarece este prea riscant, iar medicul recomanda imediat operatia de cezariana. Iar in cazul in care bebelusul nu este in pozitie normala pana in luna a saptea, medicul poate incerca intoarcerea acestuia prin manevre externe, aducandu-l astfel in pozitia normala pentru nastere.
Dar si in situatia in care pozitia fatului nu este tocmai potrivita pentru nasterea naturala, exista cateva manevre ce pot ajuta in repozitionarea corecta a fatului.
Articol tradus de Centrul de traduceri tradus.ro
sursa articol enceinte.com