In acest articol va vom prezenta cum educatorii specializati in domeniul nasterii naturale pot promova, profesa si sustine nasterea normala pentru ca aceasta sa devina un lucru obisnuit.

In zilele noastre cand anestezia epidurala, chiar si inducerea travaliului sunt foarte frecevente, cand creste numarul operatiilor cezariene, cand femeile au luata deja decizia de a naste prin operatie cezariana, rolul educatorilor prenatali este mult mai complex. In multe tari, adevarata lume a nasterii inseamna anestezii epidurale, inductii, operatie cezariana, iar femeile aleg mai degraba calea medicala, decat cursul normal al naturii. Interesant este ca discutiile asupra promovarii nasterii naturale, exista in lumea intreaga, dar exista o mica neintelegere asupra modului cum trebuie promovata si protejata nasterea naturala.

Educatorii prenatali Lamaze promoveaza, protejeaza si sustin nasterea naturala.

Femeile au nevoie sa stie ca nasterea este perfect naturala. Dilatarea colului uterin este un aspect mecanic al procesului travaliului, dar acest aspect reprezinta doar o parte din ceea ce inseamna nasterea naturala. O alta parte este incredibila orchestra hormonala a travaliului si a nasterii:

promoveaza nasterea naturalaOcitocina: provoaca contractile uterine, cu cat este mai mare nivelul ocitocinei, cu atat sunt mai puternice si mai eficace contractile. Cand durerea contractiilor atinge un anumit nivel, este eliberata endorfina, iar durerea devine mai moderata.

Femeile patrund in ele insele si raspund propriilor contractii in moduri diferite. Cand femeia naste cu un nivel ridicat de de ocitocina si endorfina sunt eliberate catecolaminele. Acesti hormoni, asigura mama ca intampina bebelusul intr-o maniera alerta, interesanta si o transforma. Implicarea activa a mamei, este de asemenea o parte esentiala a acestei povesti, denumita nastere naturala.

Travaliul este un lucru greu, dar femeile sunt puternice si natura ajuta ca lucrurile grele sa fie posibile. Daca lucrezi cu durerea, asiguri un nivel ridicat de endorfina, gasind confortul de a raspunde intuitive durerii prin: mers, miscare, geamat. De asemenea, se faciliteaza procesul travaliului.

La cursurile Lamaze, gravidele vor fi incurajate sa fie insotie de o persoana, un sustinator afectiv, care sa ii ofere incredere in timpul travaliului. La cursuri gravidele exploreaza un repertoriu de masuri de confort pe care femeile le gasesc utile in lupta cu contractiile din timpul travaliului: masajul, realaxarea, respiratia, miscarea si pozitia, utilizarea mingilor de nastere, aromoterapia, compresele calde si reci. Daca interventiile medicale sunt necesare sau de neevitat, trebuie sa ajutam femeile sa pastreze travaliul si nasterea cat mai normale.

Comentariul lui Judith Lothian,educator prenatal Lamaze

Cand am inceput sa predau Lamaze, temerile femeilor erau de nerecunoscut. Promovarea cunostintelor despre procesul nasterii si cum sa infrunti durerea cu success, au facut ca femeile sa treaca peste temeri.

Astazi, temerile femeilor sunt intiparite in stiinta, din nefericire, ceea ce stiu femeile, este nasterea medicala, nu cea naturala-normala. Mesajul: sarcina si nasterea sunt evenimente care prezinta risc major, plin de posibilitatea ca ceva sa mearga prost, este produs prin fiecare aspect al culturii noastre.

Daca am schimba cultura fricii, ar trebui sa infruntam direct rezultatul temerii, trebuie sa vorbim cu voce tare, total increzatori, spunand o cu totul alta poveste: a nasterii naturale. Ele trebuie sa stie ca nasterea normal este sanatoasa pentru mama si copil si in principal, ca este un lucru usor de facut: natura ajuta mama si copilul in timpul nasterii.

Articol tradus si completat de educator certificat Lamaze Tudose Liliana

Tudose Liliana organizeaza cursuri Lamaze pentru gravide in orasele Galati si Constanta

poate fi contactata la numarul de telefon 0746587456 sau la adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole