Sarcina reprezinta, pentru mama, o suprasolicitare la care aceasta se adapteaza printr-o serie de modificari de natura hormonala si ale tuturor organelor si sistemelor.

Modificari endocrine in sarcina

- scade secretia hipofizara a FSH-ului (hormonul foliculo-stimulant) si a LH-ului (hormonul luteinizant), rezultand incetarea maturarii foliculilor ovarieni;

- creste, direct proportional cu varsta gestationala, secretia de PRL (prolactina);

- din ziua a 10-a pana in ziua a 80-a de sarcina, creste, atat in sange, cat si in urina, valorile HCG (coriogonadotropina);

- HPL (hormonul lactogen placentar) este evidentiabil in sangele gravidei, dupa 3-4 saptamani;

- estrogenul creste continuu, pana la sfarsitul sarcinii;

- progesteronul (cel mai important gestagen) creste progresiv in saptamanile 9-32 pana la de 100 de ori mai mult decat inaintea sarcinii;

- hormonii androgeni pot fi crescuti in sarcina, mai ales sub forma de testosteron si androstendion;

- aldosteronul si hidrocortizonul sunt crescuti considerabil.

Modificarile organelor genitale:

proaspata mamica- uterul creste in volum si greutate sub influenta estrogenilor, progesteronului si HPL-ului;

- se intensifica vascularizatia la nivelul intregului tract genital, ceea ce duce la coloratia violacee a vulvei, vaginului si colului;

- secretia vaginala si a colului devine abundenta;

- vaginul devine mai lung, mai larg si mai elastic;

Modificarile intregului organism

- cresterea in greutate este, in general, de 10-12 kg;

- bilantul apei in organism se modifica prin cresterea volumului sangvin, incepand cu saptamana a II-a pana in saptamana 32-34 de sarcina; ulterior, stationeaza.

- creste necesitatea de fier si calciu;

- scade hematocritulsi hemoglobina (datorita dilutiei care are loc in sarcina); scade concentratia proteinelor (de aceea apar edemele); creste VSH-ul si fibrinogenul;

- creste nivelul glicemiei;

- cresc lipidele totale si trigliceridele;

- ritmul cardiac creste cu 20 batai/minut; presiunea arteriala scade in prima jumatate a sarcinii si revine la normal (ca inainte de sarcina) in a II-a jumatate;

- frecventa respiratorie creste cu cca. 10%, volumul respirator creste cu 40%, iar capacitatea pe minut creste cu 60%;

- creste functia renala;

- tegumentele sunt hiperpigmentate (colorate) mai ales in zona mameloanelor, vulvei, anusului si liniei albe;

- lactatia: la compresia sanilor, in primele 4-5 zile postpartum, se obtine colostru (cateodata apare si in timpul sarcinii). Dupa a 5-a zi se formeaza laptele intermediar, iar dupa ziua a 15-a, laptele propriu-zis.

Modificari de ordin psihic

- pofte anormale si dorinte neasteptate

- femeia este mai capricioasa

- mai apar: cresterea afectivitatii, irascibilitatea, oscilatii de dispozitie (euforie, apoi depresie sau invers)refuzul de a stabili noi contacte, iar apoi din nou sociabilitate.

Investigatii preconceptie

Ideal ar fi ca fiecare femeie sa-si programeze sarcina, astfel incat, in momentul aparitiei ei, femeia sa fie apta, din punct de vedere clinic, de conceptie. Iata ce analize ar trebui efectuate inaintea conceptiei:

- determinarea grupei de sange si a Rh-ului (bine de cunoscut ar fi si Rh-ul tatalui, in cazul in care exista incompatibilitatea de Rh)

- analizele uzuale de sange (hemograma, hemocultura, markerii inflamatiei: CRP, VSH)

- analizele de urina (sedimentul urinar, urocultura)

- examenul citologic al secretiei vaginale

- examen Babes-Papanicolau

- serologia HIV (ambii parinti)

- serologia sifilis (VDRL si/sau TPHA)

- dozarea anticorpilor anti hepatita B si C, antirubeola, antimononucleoza (VCA IgG si IgM), anti Toxoplasma gondi, test citomegalovirus (CMV)

- colposcopia si cultura secresiei colului uterin

- dozari hormonale: FSH, LH, TSH, T3, T4, straiolul, progesteronul, prolactina

- alte determinari bacteriene: Listeria monocytogenes, Brucella abortus, Chlamidya trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma pneumoniae, Mzcobaterium tuberculosis.

Investigatii in primul trimestru de sarcina

analize in sarcina mamica- analizele uzuale de sange (hemograma, hemocultura, glicemia, markerii inflamatiei: CRP, VSH)

- analizele de urina (sedimentul urinar, urocultura)

- teste genetice (masurarea translucentei nucale - saptamana 10-12)

- echografie fetala si triplu test (saptamana a 16-a)

- CVS (biopsia vilozitatilor coriale), in cazul mamelor cu varsta mai mare de 35 ani la momentul nasterii

Investigatii in al II-lea trimestru de sarcina

- analizele uzuale de sange (hemograma, hemocultura, glicemia, markerii inflamatiei: CRP, VSH) 

- saptamana 24-28

- analizele de urina (sedimentul urinar, urocultura) - saptamana 24-28

- echografie pentru morfologia fetala - saptamana 16-20

triplu test

- amniocenteza, pentru mamele cu varsta mai mare de 35 ani

Investigatii in al III-lea trimestru de sarcina

- analizele uzuale de sange (hemograma, hemocultura, glicemia, markerii inflamatiei: CRP, VSH)

- examen de urina (sedimentul urinar, urocultura)

- echografie pentru evaluarea statusului placentar (placenta jos inserata, placenta praevia)

- echografie pentru morfologia fetala

- test de determinare a Streptococului ß-hemolitic de grup B

- serologie HIV, VDRL, Chlamidia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae (la femeile cu risc de a dezvolta aceste infectii)

- radiopelvigrafia (de fata, de profil si in incidenta Colcher-Sussman

Regimul igienico-dietetic al sarcinii

Respectarea unor masuri igienico-dietetice constituie masuri profilactice (de preventie) atat pentru femeia gravida, cat si pentru fat.

Alimentatia

Exista zone, pe glob, unde subalimentatia, carentele sau foametea (subdezvoltare, populatie supranumerica, razboaie) reprezinta o problema majora. In tarile dezvoltatete si, mai ales, in tarile in curs de dezvoltare, supraalimentatia este problema esentiala in sarcina. De aceea, medicul trebuie sa combata, pe cat posibil, viciile de aport alimentar, deoarece acestea sunt daunatoare atat femeii insarcinate, cat si viitorului copil. Aici este vorba de vechiul proverb romanesc "Ce e mult strica, iar ce e putin, nu ajunge."

Alimentatia, la femeia gravida, trebuie sa fie variata, cu exceptia alimentelor care nu sunt tolerate de organismul gravid.

Proteinele sunt indispensabile. Necesarul proteic zilnic este de 1,5 g/kg corp, dintre care jumatate (0,75 g/kg corp) trebuie sa fie de origine animala.

Atunci cand este tolerat, laptele, 1 litru/zi, reprezinta o sursa excelenta de proteine. Cand acest aliment nu este tolerat, el poate fin inlocuit cu iaurt.

Necesarul lipidic (grasimile) este scazut in sarcina. Din contra, necesarul de glucide este crescut, atingand valoarea de 350-400 g/zi.

Vitaminele si mineralele sunt esentiale. Dintre minerale, fosforul si calciul sunt utilizate la cote maxime. Acestea pot fi preluate din: lactate (branzeturi, lapte, iaurt s.a.), oua, fructe. Ingestia de comprimate de calciu (calciterapia) este aproape inutila si chiar periculoasa uneori, deoarece calciul stimuleaza contractia, ceea ce inseamna, la gravida, inducerea travaliului. Nevoile de fier sunt si ele crescute la 30 mg/zi fata de 10-15 mg/zi. Legumele (in special cele verzi: spanac, brocoli, urzici, sparanghel, mazare etc), ficatul, ouale, ciupercile sau carnea sunt surse redutabile de fier. Terapia medicamentoasa cu fier (martiala) nu se recomanda decat in cazul carentelor majore - anemia hipocroma.

Vitaminele sunt necesare in cantitati marite. Administrarea vitaminelor sintetice nu este recomandata, atata timp cat dieta gravidei este suficient de variata in produse proaspete si cruditati.

In concluzie, nevoile energetice in gravidie sunt de 2500-3000 calorii/zi.

In ultimele luni de sarcina, se recomanda regim desodat, deoarece ionul de sodiu perturba echilibrul intrecelular si extracelular la nivelul miofibrelor, adica atrage apa in celula si creste hidremia (de aceea apar edemele atat la nivelul membrelor inferioare, cat si in restul organismului).

Se INTERZICE consumul de alcool, tutun, droguri sau anumite medicamente, deoarece au efecte teratogene (mutatogene) asupra fatului

Tulburarile de tranzit

Constipatia, o tulburare frecventa la femeia gravida in luna mare, datorita compresiei uterine asupra intestinului, trebuie combatuta, deoarece ea creste riscul de infectie urinara (pielonefrita colibacilara). Evacuarea intestinala regulata este asigurata de administrarea de uleiuri vegetale, alimente bogate in fibre (celulaza) si probiotice (iaurturi).

Igiena corporala

Toaleta zilnca a cavitatii bucale (cel putin seara, inainte de culcare) este foarte utila, dat fiind faptul ca tratamentul stomatologic este destul de controversat in timpul sarcinii. De asemenea, este esentiala toaletarea zilnica a zonei perineale, scazandu-se astfel riscul de infectie urinara si/sau genitala.

Se vor evita zonele foarte aglomerate sau foarte stramte, ca volum, in vedere evitarii riscului de contagiune crescut. Se vor mai evita calatoriile lungi efectuate cu masina sau cu trenul; se permit calatoriile cu avionul.

Raporturile sexuale sunt permise cu o frecventa moderata; se recomanda intreruperea lor atunci cand gravida prezinta contractii uterine dureroase, in trimestrul al III-lea de sarcina.

Femeia gravida trebuie sa fie foarte atenta la vestimentatia purtata. Atat hainele, cat si incaltamintea trebuie sa fie confortabile, comode, fara a comprima abdomenul sau fara a perturba echilibrul corporal, dat fiind faptul ca in perioada de graviditate centrul de greutate al femeii se modifica, cu accentuarea lordozei lombare (incaltaminte fara toc sau cu toc mic).

Mersul pe jos este un exercitiu fizic excelent care va ajuta gravida sa nu ia foarte mult in greutate. Exercitiile fizice speciale, axate pe miscarile respiratorii, fac parte din pregatirea psiho-profilactica a nasterii. In perioada de lehuzie, exercitiile fizice sunt indispensabile pentru refacerea tonusului musculaturii abdominale si perineale, dar si pentru diminuarea ricului de tromboflebita. In plus, aceste exercitii vor ajuta proaspata mamica sa piarda kilogramele in plus, acumulate in timpul sarcinii, intr-un mod lent, sanatos si pentru ea, si pentru copil (nealterand secretia lactata - cat timp eforturile fizice nu sunt foarte intense).


Artricole de Dr. Ana - Maria Rizea

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole