Cu manutele astea doua...

Micutul tau si-a descoperit de cateva saptamani mainile si acum se dovedeste a fi cu adevarat fascinat de ele. Priveste-l in timp ce le examineaza, isi baga degetele in gura si incearca sa le suga.

Nu te ingrijora daca bebelusul tau devine oarecum obsedat de nou descoperitele sale degete. Aceasta forma de auto alintare poate fi foarte linistitoare pentru copil si iti mai poate oferi si tie o mica pauza.

Incet, incetisor ...

Saptamana asta s-ar putea sa descoperi noi progrese pe care copilul tau a inceput sa le faca. Acum micutul tau desi sta pe spate a inceput sa ridice capul pentru cateva moemnte sau chiar pentru mai mult timp. Pe de alta parte, atunci cand sta in fundulet, sprijinit, deja este capabil sa isi mentina capul drept.

Pe burtica este chiar mai bine, copilul tau reusind nu numai performanta de a-si ridica capul dar si cea de a-si ridica pieptul la circa 45 de grade ca si cand ar face niste mini flotari. Si daca tot face asemenea eforturi, poti sa stai langa el si sa il incurajezi.

Pentru distractie dar si pentru antrenament, poti incerca sa iti pui copilul pe spate pe o suprafata dreapta dar moale si apucandu-l usor de manute sa il ridici pana cand ajunge in pozitia de stat in fundulet dupa care sa il cobori la loc. In acest fel, micutul tau isi va exersa muschii gatului si vei vedea ca va reusi, chiar daca nu din prima, sa isi tina capul aliniat cu corpul.

Povestea de seara

Nu iti imagina ca daca incepi sa ii citesti povesti de acum este prea devreme. In vreme ce tu citesti, micutul iti asculta timbrul vocii si se obisnuieste cu cadenta limbajului. Iar daca iti vei varia tonalitatea vocii, vei folosi accente si vei mai si canta putin, povestea va deveni si mai interesanta.

Uneori este posibil sa constati ca bebelusul tau si-a pierdut interesul pentru povestea pe care i-o citesti. Urmareste-i reactiile si vezi daca s-a plictisit sau daca pur si simplu a obosit si are nevoie de o pauza.

In ceea ce priveste cartile, daca nu ai nici una prin casa, da o fuga la cea mai apropiata librarie si vei constata ca exista o gama foarte larga de carti potrivite pentru varsta lui. Alege una cu copertile si paginile cartonate, plina de poze mari, frumos colorate. Totusi daca nu ai nimic la indemana si din diverse motive nu poti pleca sa cumperi o carte pentru copii, nu te ingrijora, de multe ori chiar si un ziar sau o carte pot fi mai mult decat suficient, important este sa citesti ceva ce iti place si tie, pentru ca micutul te va asculta si se va bucura la auzul ritmului vocii tale.

3 intrebari despre: raceala

Cum a racit copilul meu?

bebelus 12 saptamaniEste mai mult ca sigur ca copilul tau va raci cel putin odata in primul sau an de viata - numerosii virusi care cauzeaza raceala sunt aproape imposibil de evitat. De fapt, se estimeaza ca micutii ajung sa raceasca chiar si de opt ori pe an in primii ani de viata. De obicei virusii se raspandesc pe calea aerului sau prin contactul cu suprafete contaminate. Si nu uita, copilul tau nu le poate face fata la fel de usor ca tine pentru ca sistemul sau imunitar nu este la fel de bine pus la punct.

Si pe deasupra copilul tau nu isi poate tine degetele la distanta de gura, oferind astfel microbilor de pe degetele un acces direct in organism.

Probabilitatea ca micutul sa raceasca creste si mai mult daca are fratiori mai mari sau daca este inscris intr-un centru de zi unde intra in contact cu alti copii

Simptomele cele mai comune ale racelii includ stranutul, nasul infundat, tusea sau febra nu prea ridicata. In mod normal aceste simptome dureaza circa o saptamana.

Cum pot sa imi fac copilul sa se simta mai bine?

In primul rand desfunda-i nasucul cu o "para" de cauciuc special creata in acest scop si pe care o poti gasi in farmacii si foloseste un umidificator in camera unde doarme. Astfel, ii tii nasucul curat ca sa poata respira in voie. Nu uita ca copii sunt obisnuiti sa respire pe nas, nu pe gura, deci un nas infundat inseamna un copil nefericit. De asemenea poti sa ii maresti numarul de mese, micosrand cantitatea de alimente de la fiecare masa, astfel, in cazul in care nu poate respira normal, ii vei reduce discomfortul.

Ridica-i partea de saltea pe care doarme cu capul pentru a-i asigura o respiratie mai usoara, dar nu folosi niciodata perne pentru asta iar daca nu ai cum, incearca sa il adormi in scaunul de masina intr-o pozitie semi-ridicata.

Nu incerca sa il tratezi singura. Remediile pediatrice pentru raceala sunt recomandate copiilor peste sase ani iar la cei foarte mici pot dauna mai mult decat sa faca bine.

Cand ar trebui sa chem medicul?

E mai bine sa fii sigura decat patita asa ca suna medicul oricand apar unele din urmatoarele simptome:

- febra de cel putin 38 grade celsius, masurata rectal

- respiratie rapida (mai mult de 60 de respiratii pe minut) si o inrautatire a starii de tuse

- scurgeri la nivelul ochilor ce pot semnala o conjuctivita sau chiar o infectie a urechii

- plansul neobisnuit si inexplicabil in diverse situatii, inclusiv la alaptare sau la culcare, ceea ce poate sugera o infectie la nivelul urechii

Viata ta: cum sa raspunzi la sfaturi pe care nu le-ai cerut?

De cand ai nascut parca toata lumea e mai inteleapta si are cate un sfat de dat: "N-ar trebui sa poarte un pulover?", " Nu va creste mare si puternic daca nu incepi sa ii dai si alimente solide", " Isi va strica dintii in suzeta aia", etc. Ei bine, chiar daca unul sau mai multe sfaturi sunt bune, modul prea invaziv in care sunt date te poate calca uneori pe nervi.

Si cum sa faci fata la toate aceste dovezi de intelepciune? Pai in primul rand nu le lua foarte in serios. Nu exista metoda mai buna pentru a-ti pierde increderea in sine decat sa pleci urechea la ce iti spun prietenii, rudele sau vecinii. Tu trebuie sa faci ceea ce crezi ca este mai bine, doar este copilul tau.

Evident trebuie sa tii cont ca in cea mai mare parte este vorba de sfaturi bine intentionate. Oamenii sunt in general atrasi de bebelusi.  De multe ori pur si simplu dau sfaturi de aiurea doar ca sa aiba ceva de spus iar tu trebuie sa reactionezi ca atare si sa dai un raspuns lipsit de obligatii: " Va multumesc pentru grija" sau "Am sa ma gandesc la asta". Iar pentru bunicii sfatosi de cele mai multe ori merge sa implici o a treia parte in discutie: "Multumesc mama, o sa vad ce spune medicul".

Toti copii sunt unici si evolueaza in propriul lor ritm

O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.

Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.

Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole