Au trecut 28 de saptamani de la nasterea copilului, asta inseamna ca are varsta de 6 luni si jumatate.

Amintit, identificat, recunoscut

Copilul tau a inceput sa se implice activ in jocuri. Spre exemplu, poti sa ii pui una dintre jucariile lui favorite pe jos si sa o acoperi cu un servetel. Ridica servetelul brusc si spune "Uite-o", dupa care acoper-o din nou si ia jocul de la capat. Pentru si mai multa distractie, ascunde un obiect sub ceva si lasa-l sa caute. Aceasta este una dintre cele mai bune solutii ca sa ii dai de lucru si sa il tii ocupat.

O alta jucarie este cea care are o marioneta ce sare dintr-o cutie la sfarsitul unui cantec. Desi micutul tau este capabil sa isi aminteasca faptul ca la sfarsitul melodiei marioneta va sari din cutie, el se va amuza de acest fapt de fiecare data.

Si pentru ca tot veni vorba, micutul este acum capabil sa faca si diferenta intre diversele tale tonalitati, asa ca, daca ii vei vorbi mai aspru este posibil sa inceapa sa planga.

Jocuri si jucarii stimulative

Pentru ca ii plac lucrurile previzibile, copilului tau ii place sa joace acelasi joc sau sa i se citeasca aceeasi carte mereu si mereu. Printre jocurile si cantecele pe care le puteti exersa impreuna se numara jocul "cucu bau" sau "Jocul purcelusilor"

Prima lui canuta

Desi probabil ca pana acum, copilul tau a luat contact cu mancarea solida, este bine sa ii introduci in viata de zi cu zi si canuta de baut, adica o canuta cu doua manere si un capac prevazut cu o gaura pentru baut. Iar daca il vezi frustrat ca nu reuseste sa bea suficient de mult lichid, pur si simplu scoate-i valva de la gaura din capac.

Un prim avantaj al acestei canute este ca, cu cat o introduceti mai repede in viata lui, cu atat mai repede el va renunta la biberon.

3 intrebari despre: febra

Cum pot identifica febra?

La 7 luni iti cunosti copilul destul de bine si probabil ca vei fi capabila sa iti dai seama daca ceva nu merge cum trebuie. Daca simti ca este mai cald decat de obicei, foloseste un termometru pentru a-i masura temperatura. Desi de cele mai multe ori probabil ca ai auzit ca temperatura normala pentru copilul tau este de 37 grade Celsius, termometrul poate arata in cazul unui copil sanatos undeva intre 36 si 38 de grade Celsius (temperatura luata rectal).

Cand trebuie sa ma ingrijorez?

febra copilDesi poate fi greu de crezut, febra este buna pentru copil - inseamna ca trupul lui se infierbanta pentru a lupta cu o infectie si pentru ca in general copii mici au tendinta sa aiba o temperatura mai mare decat copii mai mari, febra se determina dupa urmatoarea regula:

- prelevata rectal sau la nivelul fruntii - 38 o Celsius

- prelevata la nivelul urechii - 37,5o Celsius

- prelevata la nivelul subbratului - 37,2 o Celsius

Deoarece copii mai mari au tendinta sa le spuna parintilor atunci cand ii doare ceva, acestia tind sa diminueze importanta unor accese de febra usoare. Totusi, daca copilul are intre 3 si 6 luni ignorarea febrei este inacceptabila si chiar periculoasa. Asa ca, daca micutul tau atinge sau depaseste temperaturile mai sus mentionate, trebuie sa iti suni imediat medicul.

De asemenea este bine sa iti suni medicul daca febra este acompaniata si de urmatoarele simptome: dificultati in respiratie, aparitia de mici puncte rosii sau de basici mari de aceeasi culoare pe piele, lipsa apetitului, imposibilitatea de a inghiti, salivarea excesiva, letargie, un aspect general rau, delir, iritabilitate.

De retinut ca la copii intre 5 si 6 luni, febra poate declansa si crize destul de grave.

Ce trebuie sa fac pentru a reduce febra copilului meu?

In primul rand, scoate-i din hainele de pe el si fa-i o baie calda cu un burete si apoi lasa-l sa se odihneasca intr-o camera racoroasa (nu rece). De asemenea ai grija sa previi deshidratarea si hraneste-l la timp, indiferent daca ii dai san sau biberon.

Daca acesti pasi simpli nu il ajuta, suna-ti medicul de familie pentru a discuta un eventual tratament medicamentos. Insa pentru o reteta adecvata micutul tau trebuie consultat de medic direct la cabinet.

Si pentru ca veni vorba de tratament medical, ai grija intotdeauna sa nu ii dai mai mult dintr-un medicament decat ti-a prescris medicul iar daca micutul tau are anumite probleme de sanatate sau alergii nu uita sa i le amintesti medicului, care, chiar daca are toate aceste date in fisa copilului tau, poate avea o scapare, ceea ce nu ar fi bine deloc.

In plus, ai grija niciodata sa nu ii dai aspirina deoarece la copii mici cu febra, aspirina poate declansa sindromul Reye.
Viata ta: increde-te in propriile-ti instincte

"Instinctul matern" este mai mult decat un cliseu. Pentru cele mai multe mame este un instrument puternic care ajuta in cresterea copilului. Tu iti cunosti cel mai bine copilul, deci tu esti cea mai in masura sa iti dai seama atunci cand se intampla ceva cu micutul tau.

Asa cum si Benjamin Spock scria in renumita sa carte "Ingrijirea Copiilor", trebuie sa ai incredere in propriile-ti instincte, pentru ca stii mai multe decat crezi ca stii. Iar daca ai cea mai vaga impresie ca ceva este in neregula cu copilul tau indiferent daca este vorba despre sanatatea, dezvoltarea sau orice altceva ce tine de el atunci trebuie sa tii cont de ceea ce simti si sa reactionezi in consecinta.

De fapt multi parinti au ajuns sa isi dea seama de afectiunile copiilor lor chiar inainte ca medicii sa sesizeze ceva.

Si atunci ce este de facut?

Pai noteaza-ti toate observatiile si consulta-ti medicul de familie, nu te opri pana nu obtii un raspuns satisfacator. Nu in ultimul rand, nu iti face probleme daca ai sa gresesti uneori, mai bine sa te inseli decat sa iti para rau ca nu ai actionat.

Toti copii sunt unici si evolueaza in propriul lor ritm.

O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.

Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.
Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole