Sentimente, sentimente...

De acum, sentimentele copilului tau au devenit mai evidente. Este chiar posibil sa "acorde" cate un pupic persoanelor pe care le cunoaste si chiar sa il repete daca vede ca este inconjurat de dragoste si apreciat.

Pe parcursul urmatoarelor luni, copilul tau va invata sa aprecieze si sa imite starile de spirit pe care le vede in jurul sau si chiar va incepe sa arate primele semne de empatie. Spre exemplu, daca micutul va auzipe cineva plangand, va incepe sa planga si el.

De fapt, cele mai multe informatii pe care le capata despre emotii vin de la voi, parintii lui, asa ca nu este de mirare ca pe voi va incerca sa va imite, fapt ce se va accentua si in anii ce urmeaza.

Somnul de noapte... pe cont propriu

Daca micutul vostru doarme intr-o alta camera si de la o vreme a devenit nelinistit pe timpul noptii, este bine sa petreci ceva mai mult timp cu el la culcare, citindu-i povesti, alintandu-l si jucandu-te cu el. Asa cum stii deja, o rutina inainte de culcare este o metoda excelenta de a ajuta copilul sa adoarma mai repede.

Micutul tau va aprecia o rutina de culcare atat pentru faptul ca se repeta la fel in fiecare  seara cat si pentru placerea de a petrece timpul cu tine si de a fi bagat in seama. Insa ai grija ca obiceiurile de dinainte de culcare sa fie unele linistitoare care sa il ajute sa adoarma mai repede si nu unele care sa il agite.

Desi poti sa iti incepi ritualul de adormire in baie sau in sufragerie, el trebuie sa se termine mai mult ca sigur in dormitorul copilului. Acesta este un loc pe care tu trebuie sa il faci sa il considere sigur si placut si nu o zona unde el este "exilat" de fiecare data cand trebuie sa faca nani.

Cel mai probabil, in ciuda oricarei rutine, plecatul tau din camera va aduce cu sine multe lacrimi. Nu trebuie sa te impacientezi, explica-i ca revii repede sa vezi ce face si apoi iesi din camera facand cat mai putin zgomot. Mai mult ca sigur ca pana te vei intoarce tu, puiutul va fi si adormit deja.

Foarte important este si ca, atunci cand sunteti plecati de acasa sa va respectati rutina de culcare, cu atat mai mult cu cat aceasta poate fi un element de siguranta care il va ajuta pe copil sa se adapteze noului mediu in care se afla, chiar si temporar.

bebelus la 31 saptamani

3 intrebari despre: diaree

Cum imi dau seama ca micutul meu are diaree?

Termenul diaree se refera la scaunele lichide (termenul vine din greaca si insemna "a curge"). Iar copilul tau are diaree daca face treaba mare mai mult decat de obicei iar scaunele ii sunt apoase sau pline de mucus si sange. Scaunele pot fi transparente, galbene, verzi sau inchise la culoare si probabil vor mirosi mai urat decat de obicei.

Ce cauzeaza diareea?

Cele mai comune cauze pentru aceasta afectiune sunt infectiile gastrointestinale sau respiratorii, intolerantele alimentare sau alergiile la anumite alimente dar si un efect secundar al tratamentului cu antibiotice. O alta cauza a aparitiei aceste afectiuni tine de sucurile din fructe sau chiar de fructe care oferite in cantitate prea mare pot provoca diareea.

Ce trebuie sa fac daca are diaree?

Iata cateva sfaturi utile pentru aceasta situatie:

  • Suna-ti medicul  de familie daca observi la micutul tau o pierdere a apetitului sau daca pare sa fie deshidratat si vomita. Acelasi sfat este valabil si daca observi sange in scaunele sale, daca are abdomenul umflat, sau daca are febra mai mult de 24 de ore. Alte simptome de deshidratare, asociate cu diareea sunt urinarile rare (mai putin de un scutec ud in 8 ore), urina inchisa la culoare, ochi adanciti in orbite, o adancire a fontanelei (punctul moale de pe varful craniului), gura uscata, plansul fara lacrimi, iritabilitatea si letargia.
  • Ofera-i copilului tau suficient de multe lichide pentru a preveni deshidratarea dar evita sucurile de fructe  ;i lichidele care au o cantitate mare de zahar. Apa, laptele de san si laptele formula sunt cele mai bune alegeri. De asemenea, in cazurile mai grave este posibil ca medicul sa recomande o solutie pediatrica de rehidratare.
  • Ajuta-l sa stea cat mai confortabil, ai grija sa aiba funduletul uscat si pentru iritatii foloseste creme adecvate.
  • Incearca sa afli care este cauza diareei. Are copilul tau si alte simptome virale? I-ai introdus in alimentatie un nou aliment de curand? A primit in ultima vreme vreun tratament cu antibiotice?
  • Ai grija sa previi alte episoade de diaree spalandu-te atent pe maini si facand la fel si pentru manutele micutului tau.

Viata ta: cum sa faci lucrurile mai usoare

Toata lumea iubeste solutiile care economisesc timp. Iata cateva variante ca sa iti faci viata mai usoara.

  • Pregateste mai multa mancare odata. Organizeaza atat mesele copilului cat si pe cele ale intregii familii.
  • Organizeaza totul astfel incat fiecare lucru sa aiba locul lui in care sa il gasesti de fiecare data. De asemenea organizeaza un loc in care sa schimbi scutecele.
  • Implica-ti copilul. Fa baie impreuna cu el, astfel economisesti si timp si ai si parte de putina distractie. De asemenea poti sa il tii ca observator la treburile zilnice cum ar fi impachetatul rufelor.

Toti copii sunt unici si evolueaza in propriul lor ritm.

O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.

Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.

Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4