Ce ar trebui sa stim inainte de casatorie?
Bunicii nostri spuneau ca, pentru a ajunge sa cunosti un om ar trebui sa fi mancat...
In aceeasi ordine de idei, copilul tau intelege mai multe din tonul cu care ii vorbesti decat din cuvintele propriuzise. Poate sa inteleaga, spre exemplu, cand esti multumita de el asa ca foloseste acest avantaj si vorbeste cu el ori de cate ori poti indiferent ca prepari cine, conduci sau te imbraci.
Copilul tau incepe sa inteleaga ce inseamna "nu", chiar daca, de foarte multe ori nu te va asculta. Este bine sa nu exagerezi cu folosirea acestui cuvant si cel mai bine ar fi sa il iei de la "locul faptei" atunci cand ii spui NU, si sa il introduci intr-o noua activitate.
Nu foarte mult, amigdalita streptococica, desi este contagioasa, nu afecteaza prea mult copii mici, insa daca ori tu, ori alte persoane care intra in contact cu copilul stii ca sunt bolnave, ai grija la aparitia eventualelor simptome si la copilul tau.
Urmatoarele simptome pot confirma diagnosticul de amigdalita streptococica: verifica amigdalele daca nu cumva sunt umflate, temperatura este peste 38 de grade celsiul (temperatura rectala), frisoane, ganglioni umflati, etc.
Suna-ti medicul de familie daca ai observat una din simptomele de mai sus sau daca micutul tau are probleme cu inghititul, respiratul sau cu a deschide larg gura. Daca rezultatele copilului tau ies pozitive la streptococ, doctorul ii va prescrie antibiotice. Este obligatoriu sa ii dai intreg tratamentul chiar daca toate simptomele dispar inainte de terminarea acestuia. A nu face asta ar putea cauza complicatii mult mai grave.
Pentru a-ti ajuta micutul sa treaca peste discomfort, acorda-i multa dragoste si atentie si incearca sa ii dai cat mai multa apa sa bea. Insa inainte de a-i da orice medicatie pentru calmarea durerii, trebuie obligatoriu sa te consulti cu medicul tau.
Cand ajungi in punctul in care dezordinea din casa devine stresanta, ar fi cazul sa iti concentrezi atentia pe niste tinte viabile. Este greu sau chiar aproape imposibil sa mentii curatenia in casa, rufele ordonate si in general totul exact asa cum era inainte sa ai un copil.
Fa-ti o lista de activitati cu prioritati, lista pe care stii ca o poti duce la capat fara probleme. Ai grija intai de necesitatile de baza si abia mai apoi treci la sarcinile mai complexe. Organizeaza-ti casa intr-un mod care sa iti faca viata mai usoara. Spre exeplu ordoneaza tot ceea ce tine de copil dar lasa-le intr-un singur loc pentru a putea sa te descurci mai usor cu ele. Daca este posibil angajeaza o persoana care sa te ajute la treburile casei. Si nu in ultimul rand, organizeaza casa astfel incat pe viitor sa se faca cat mai putin deraj.
Este bine sa discuti si cu alti parinti aceste probleme pentru a vedea ce solutii au gasit ei la problemele cu care te confrunti si tu.
Toti copii sunt unici si evolueaza in propriul lor ritm.
O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.
Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.
Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.