In aceste conditii, daca ai avut cel putin un avort spontan pana acum, este timpul sa intelegi care a fost motivul si de ce nu a fost vina ta.

De ce s-a intamplat? A fost vina mea?

Atunci cand tu si iubitul tau faceti dragoste in perioada fertila si fara sa va protejati este posibil ca un copil sa fie conceput, acesta isi ia jumatate din gene de la mama si jumatate de la tata folosindu-se de informatia genetica din ovulul fertilizat si din spermatozoid. Exact in momentul conceperii, cele doua jumatati genetice se intersecteaza.  Conform uneia din teorii, uneori, fara a exista un motiv anume cunoscut, o parte din informatia genetica se pierde si, din acel moment, sarcina are sanse sa fie compromisa.

Ce-i drept, s-ar putea ca informatia genetica pierduta sa nu fie necesara in procesul dezvoltarii fatului, pentru primele saptamani de sarcina, iar sarcina isi va continua dezvoltarea normala pana in acel moment fatidic cand va apare avortul spontan.

Ajunsa in momentul in care informatia genetica lipsa este necesara, sarcina se opreste din dezvoltare, fatul moare iar procesul de avort spontan incepe.

Uneori, simptomele de avort spontan nu exista sau nu sunt sesizate de femeie, iar faptul ca a trecut printr-un avort spontan este descoperit multe saptamani mai tarziu atunci cand apar mici sangerari sau dureri similare celor menstruale, alteori nici macar atunci.

O alta cauza de aparitie a avortului spontan are legatura cu neimplantarea corespunzatoare a fatului in uter, un alt fenomen neexplicabil stiintific.

Aceste sunt cele mai comune cauze ale avortului spontan la femei.  Poate nu are nici o legatura cu ceea ai facut sau nu ai facut.  Poate nu are legatura cu consumul de alcool si nici cu cel de branza nepasteurizata si cu siguranta nu tine de faptul ca nu ti-ai luat acidul folic. De fapt totul  poate fi doar o conjuctura nefericita, si poate chiar daca te-ai fi odihnit mai mult sau daca nu ai fi facut sex nu s-ar fi schimbat lucrurile.

Avortul spontan este practic, un proces prin care natura se asigura ca copilul, odata nascut are toate sansele sa supravietuiasca. In plus, trebuie sa stii ca avortul spontan nu implica imposibilitatea de a mai avea copii de acum incolo.

Cat va dura sangerarea?

Cel mai probabil inca 7-10 zile de la momentul avortului spontan, scazand din ce in ce mai mult in intensitate. In mod normal, sangerarea este mai abundenta decat in cazul unui ciclu menstrual normal si probabil ca are un miros foarte neplacut. Daca te ingrijoreaza situatia (si probabil ca asa este) contacteaza-ti medicul care te are in evidenta pentru a afla mai multe detalii si a sti cum sa procedezi.

In mod normal, urmatorul ciclu menstrual trebuie sa apara la circa 6 saptamani de la avort. Totusi, daca, inainte de a ramane insarcinata ai avut parte de cicluri neregulate este posibil sa astepti ceva mai mult pana la urmatorul ciclu.
Ai mare grija pentru ca vei deveni fertila cu ceva timp inainte sa ai urmatorul ciclu si, daca te simti insarcinata din nou, un test de sarcina ar trebui sa fie util.

Am avut un chiuretaj, voi avea probleme?

O dilatare si implicit un chiuretaj sunt folosite pentru a reduce riscurile de aparitie a unor infectii in urma avortului spontan dar si pentru a asigura o eliminare a sangerarilor ce ar aparea altfel in urmatoarele saptamani.
Foarte rar, o asemenea operatie poate cauza o infectie a interiorului uterului ce va genera un miros deranjant si persistent. De altfel, se crede ca sansele de a dezvolta o asemenea infectie in urma chiuretajului sunt mult mai mici decat in cazul in care nu ai fi fost supusa unei asemenea operatii. Oricum, in cazul in care, o asemenea infectia apare ea poate fi tratata cu o doza rapida de antibiotice.
De asemenea chiuretajul de dupa avortul spontan nu creste sansele aparitiei unui avort spontan viitor.

Cat de des apare avortul spontan?

Atunci cand punem o asemenea intrebare este mult mai corect sa incepem prin a ne intreba cat de des apare o sarcina in decursul fiecarui ciclu. Ei bine, studii efectuate folosind teste de sarcina foarte sensibile au relevat ca sarcina apare in cel putin 60% din cicluri, in cadrul cuplurilor fertile.

Riscul de pierdere a sarcinii scade pe masura ce sarcina progreseaza. In aceste conditii este posibil ca pana la 50% din sarcini sa se piarda inainta implantarii in uter. De asemenea, devreme, la putina vreme de la implantare, procentajul de pierdere a sarcinii scade pana la 30% (aceasta etapa se afla inca inaintea perioadei in care sarcina este recunoscuta din punct de vedere clinic).

Dupa ce sarcina este recunoscuta si din punct de vedere clinic (intre 35 si 50 de zile de la conceptie) in circa 25% din cazuri va aparea avortul spontan.
Nu in ultimul rand, riscul de pierdere a sarcinii scade radical dupa a 8 a saptamana de sarcina si va fi din ce in ce mai mica pe masura ce va trece timpul.

Am avut mai multe avorturi spontane in trecut, oare este vorba de mai mult decat de ghinion?

Avortul spontan prevenireMulte femei au parte de multiple pierderi de sarcina pe parcursul vietii si faptul este cunoscut drept avort spontan recurent.

Oricum, considerand frecventa avorturilor spontane, circa 1 la 36 de femei va avea 2 pierderi de sarcina de-a lungul vietii fara a exista o cauza anume cunoscuta pentru acest fapt.

Totusi, daca apar mai mult de doua avortul spontane, medicul va fi obligat sa efectueza anumite teste pentru a vedea daca totul este doar o intamplare sau exista anumite probleme. Avorturile spontane pot aparea mai des daca femeia a mai suferit pierderi de sarcina sau pot fi mult mai rare daca un asemenea fenomen nu a mai avut loc.

Astfel, un studiu desfasurat in Londra a descoperit ca riscul de avort spontan are legatura directa cu istoricul femeii, astfel:
- la prima sarcina 5%
- daca ultima sarcina a fost terminata 6%
- daca ultima sarcina a fost dusa la bun sfarsit 5%
- daca toate darcinile anterioare au fost duse la bun sfarsit 4%
- daca a exista un avort spontan 20%
- daca au existat doua avorturi spontane anterioare 28%
- daca au existat trei avorturi spontane anterioare 43%

Posibile cauze ale avortului spontan

Printre factorii care pot contribui in mod indirect la aparitia avortului spontan se numara:
- sarcini multiple
- varsta materna, existand o crestere a riscului pe masura ce creste si varsta materna. Astfel, pentru femeile de mai putin de 35 de ani, rata de avort spontan este de 6,4%, pentru femeile intre 35 si 40 de ani este de 14,7% si peste varsta de 40 riscul creste la 23,1%
- diabetul prost controlat - dar nu si cel bine tinut sub control
- scleroderma - o boala a tesuturilor moi
- febra peste 40 grade Celsius
- fumatul - acesta creste cu intre 30 si 50% riscul de avort spontan.

Cand putem incepe sa incercam din nou?

Ei bine, unele cupluri decid ca vor sa inceapa sa incerce imediat , in timp ce altele considera ca este mult prea devreme pentru a vorbi despre o noua sarcina si isi rezerva o perioada de timp pentru a-si depasi durerea. Din acest punct de cedere nu exista o solutie corecta si sentimentele vor avea un cuvant greu de spus in acest sens.

Nu trebuie ignorat nici faptul ca cele mai multe femei isi continua viata si au parte numai de sarcini duse la bun sfarsit.

In mod normal, medicii recomanda ca cei doi parteneri sa astepte macar pana la trecerea primului ciclu  menstrual inainte de a incerca din nou. Asta in conditiile in care studiile au relevat ca riscurile de aparitie a unui nou avort spontan sunt de 1,5 ori mai mari daca intre cele doua sarcini nu intervine cel putin un ciclu menstrual. Totusi, aceasta nu este o cerinta imperativa ci doar un element de siguranta, multe sarcini rezultand in nasteri reusite chiar daca fertilizarea a intervenit inainte de primul ciclu menstrual post avort spontan.

In orice caz nu exista nici un motiv temeinic pentru care sa nu faci dragoste cu partenerul tau imediat ce te simti pregatita. trebuie insa sa ai grija ce metode contraceptive folosesti, daca te decizi sa apelezi la asa ceva.

Ce pot face pentru a-mi imbunatati sansele pe viitor?

Asa cum am mai mentionat, cel mai frecvent motiv pentru avort spontan nu poate fi prevenit si aici vorbim despre ghinion.
Totusi, exercitiile regulate, o dieta sanatoasa, o cantitate scazuta de stress, o viata spirituala corecta si o greutate mentinuta in limitele normale pot ajuta. Toate aceste cerinte iti vor oferi ceva pe care sa te concentrezi si sa iti imbunatatesti sansele de fertilitate pe termen lung. De asemenea, de mare ajutor vor fi si renuntarea la alcool, cafea si tigari. De asemenea, atunci cand va decideti sa aveti un copil, nu uita sa incepi sa iei acid folic din timp pentru a ajuta la dezvoltarea sistemului nervos al viitorului vostru copil.

Cum ma voi simti atunci cand voi merge acasa?

Reactia la un avort spontan este diferita de la persoana la persoana si nici aici nu exista o procedura corecta - multe reactii fiind atat posibile cat si normale. De asemenea, va exista durere iar corpul tau va trece prin niste schimbari hormonale profunde, care iti vor pune la grea incercare echilibrul emotional.
Durerea este o reactie cat se poate de normala la pierderea pe care ai avut-o si va fi la fel de puternica ca si in cazul oricarei alte persoane dragi ce a trecut in nefiinta.
In aceste conditii unele cupluri se vor retrage simtindu-se singure si izolate, in timp ce altele vor dori sa comunice si sa isi impartaseasca experienta.
Barbatii in general se simt responsabili si considera ca trebuie sa fie puternici pentru a-si sprijini partenera in asemenea momente. Desi este dificil la inceput, poate fi de ajutor sa incerci sa le spui prietenilor sau membrilor familiei exact cum te simti.

De unde pot obtine mai multe informatii despre avortul spontan

Cauta in librarii carti specializate in asemenea probleme, de asemenea medicul tau de familie va putea sa iti ofere mai multe informatii in acest sens.

Ajutor din partea familiei si a prietenilor

Daca citesti acest articol in ideea ca vrei sa ajuti pe cineva care trece printr-o asemenea situatie, atunci urmatoarele sfaturi se vor dovedi cu siguranta utile:
- Arata-ti preocuparea si compasiunea pentru pierderea suferita
- Fi disponibila pentru a asculta si ajuta cu orice este nevoie
- Afirma-ti parerea de rau cu privire la cele intamplate
- Da-le voie sa isi exprime intreaga amaraciune pe care au acumulat-o
- Incurajeaza-i sa fie rabdatori cu ei insisi si sa nu se astepte la prea multe sau sa isi impuna anumite masuri
- Ofera-le ocazia sa vorbeasca despre pierderea lor ori de cate ori simt nevoia
- Asigura-i ca au facut tot ceea ce le-a stat in putiinta si ca nu a fost vina lor.
- Nu te lasa depasita de situatie
- Nu ii evita pentru ca nu stii ce sa spui. A fi evitat de prieteni nu va face decat sa amplifice durerea.
- Nu afirma ca stii cum se simt (decat daca ai trecut si tu prin asa ceva, caz in care poti fi de mare ajutor).
- Nu afirma ca ea ar trebui sa se simta mai bine deja si nici nu le judeca sentimentele in vreun fel.
- Nu le spune ce ar trebui sa simta sau sa faca.
- Nu schimba subiectul atunci cand vine vorba despre pierderea lor.
- Nu evita sa le reamintesti de pierderea lor de teama ca vei provoca mai multa durerea ( fii sigura ca nu au uitat).
- Nu incerca sa gasesti vreo chestiune pozitiva in pierderea lor (lectii morale, intarirea legaturilor de familie, etc.)
- Nu sublinia faptul ca macar se au unul pe altul.
- Nu afirma sub nici o forma ca au posibilitatea sa mai faca un copil oricand
- Nu afirma ca trebuie sa fie recunoscatori pentru ceva anume din tot ceea ce au patit.
- Nu face nici un fel de comentarii care pot sugera in vreun fel ca pierderea respectiva este din vina lor.

Prevenirea avortului spontan cu produse naturiste

Pentru prevenirea aparitiei avortului spontan, recomand urmatoarea schema de tratament cu produse naturale de la CaliVita.

- New Life Multivitamin se administreaza cate 1 tableta dimineata si seara timp de 3 luni. New Life Multivitamin este un produs natural special conceput pentru pregatirea sarcinii, contine toate mineralele si vitaminele (inclusiv acid folic) necesare pentru preconceptie, conceptie, sarcina si alaptare.
- Vital Woman se administreaza cate 1 tableta dimineata si la pranz, dupa masa timp de 2 luni continuu. Vital Woman actioneaza prin reglarea anumitor disfuctii hormonale cu repercursiuni nefavorabile asupra uterului, care impiedica fixarea embrionului in mucoasa si produce pierderea sarcinii).

- Stress Management B-Complex se administreaza cate 1 tableta dimineata, la pranz si seara 3 luni continuu. Stress Management B-complex relaxeaza sistemul nervos central, periferic si implicit musculatura neteda a uterului, prevenind astfel contractiile patologice declansatoare de avort spontan.

- Vitamina E se administreaza cate 1 tableta la pranz dupa masa, timp de 3 luni continuu. Vitamina E imbunatateste functiile secretorii ale hormonilor sexuali feminini specifici perioadei de maternitate, relaxeaza uterul si previne pierderea nedorita a unei sarcini.

- Power Mins se administreaza cate 1 tableta dimineata si seara 3 luni continuu. Power Mins asigura un echilibru fiziologic de minerale pt. organism, vital femeii in aceasta perioada extrem de delicata a vietii ei - sarcina.

Observatie: Se pot administra in paralel cu alte preparate medicamentoase prescrise de medicul specialist in obstetrica-ginecologie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole