Din clipa cand gametul masculin (sperma) se uneste cu gametul ferminin (ovulul), este prezenta o fiinta umana unica, cu propriul ADN, diferit de cel al mamei sau al tatalui. Dupa fertilizare, sunt 46 de cromozomi (sau 47 in cazul Sindromului Down) in locul celor doua seturi de cate 23 de cromozomi. Fiinta rezultata este genetic umana si vie – prin urmare, printr-o definitie biologica standard, o fiinta umana. De la fertilizare pana la moartea naturala exista o intreaga si continua dezvoltare umana, in timpul careia persoana are nevoie de oxigen, apa si nutrienti pentru a trai si a se dezvolta fizic.

Mai jos sunt descrise punctele majore de referinta in dezvoltarea fatului.

Fertilizarea: Sperma tatalui si ovulul mamei se unesc. Caracteristicile genetice de la fiecare din cei doi se combina pentru a forma un individ unic, abia vizibil cu ochiul liber. Taber's Cyclopedic Medical Dictionary descrie ce se intampla apoi: dupa fertilizare, celulele se inmultesc, rezultand in formarea unei morule, care se dezvolta intr-un blastocit format din trofoblast si o masa interioara de celule.

Prima zi: prima diviziune a celor patru celule are loc in momentul in care blastocitul coboara din trompele uterine spre uter.

Zilele 5-9: Blastocitul este format deja din circa 256 de celule si se implanteaza in uter.

14 zile: Ciclul menstrual al mamei, se opreste datorita schimbarilor hormonale si semnalelor biochimice date de copil.

20 de zile: Inima bebelusului deja sa format in mare parte. Incep sa se formeze ochii. Creierul, coloana vertebrala si sistemul nervos sunt complete in principiu.

24 de zile: In aceasta perioada incepe sa bata pentru prima oara inima bebelusului nenascut.

28 de zile: Muschii bebelusului se dezvolta. Se pot observa bobocii mainilor si a picioarelor, si apar primele celule neocorticale. Neocortexul, centrul gandirii complexe si al ratiunii, nu este prezent la nici un alt mamifer. Copilul nenascut a a ajuns la dimensiune de 10.000 de ori mai mare fata de momentul fertilizarii. Deja circulatia sangelui a inceput prin propriile vene ale bebelusului, separat de sangele mamei.

35 de zile: Se configureaza glanda pitulara, gura, urechile si nasul bebelusului.

42 de zile: Capacitatea energetica a inimii bebelusului, este deja la 20% din inima unui adult. Scheletul cartilaginos sa format in intregime si procesul de osificare al acestuia a demarat. Creierul bebelusului coordoneaza miscarea voluntara a muschilor si miscarea involuntara a organelor. Reflexele sunt prezente. Deja este a doua luna in care mama nu are menstruatie.

43 de zile: Deja se pot inregistra undele cerebrale ale bebelusului cu aparatura adecvata (probabil daca am avea tehnologie am afla si ce gandeste).

45 de zile: Bebelusul incepe sa-si miste corpul spontan si voluntar. Au aparut mugurii dintilor de lapte.

dezvoltarea fatului7 saptamani: Buzele a devenit sensibile la atingere, iar urechile seamana dejs cu cele ale parintilor. Primii neuroni complet dezvoltati apar la capatul coloanei vertebrale, incepand constructia trunchiului cerebral. Aceasta parte a creierului coordoneaza functii vitale precum respiratia, bataile inimii si presiunea arteriala.

8 saptamani: Dimensiunile pruncului nenascut au ajuns la aproximativ 2,5 cm lungime si o greutate de 8 grame. Deja exista toate organele si functiile cu exceptia plamanilui. Stomacul poate produce sucuri digestive, ficatul produce celule sangvine, iar rinichii au intrat in functiune. Papilele gustative responsabile de  gust se formeaza, si forma unica a amprentelor se "deseneaza". Pleoapele si palmele sunt sensibile la atingere.

Din totalul de 45 de generatii de celule care vor exista la maturitate, doua treimi exista deja in mod complet. Corpul copilul nenascut are deja peste un  miliard de celule si contine mai multa informatie genetica echivalenta decat tot ce au comunicat verbal toate fiintele umane inca de la geneza.

9 saptamani: Apare reflexul de apucare, bebelusul nenascut poate apuca cu degetele obiecte plasate in mana sa. Se observa unghiile de la maini si la ecograf se poate observa cum fatului incepe sa-si suga degetul mare.

10 saptamani: Toata suprafata corpului a devenit sensibila la atingere. Copilul inghite, priveste cu ochii intredeschisi, se incrunta, isi ridica sprancenele, este expresiv. Daca palma ii este atinsa, va strange pumnul.

11 saptamani: Poate afisa toate expresiile faciale, poate chiar si zambi. Acum respira constant lichid amniotic, ceea ce va face pana in momentul nasteri, cand va incepe sa respire aer. Sunt prezente unghiile de la maini si de la picioare. Papilele gustative sunt functionale, sa observat ca "va bea" mai mult lichid amniotic daca acesta este indulcit artificial si va bea mai putin daca este sarat.

12 saptamani: Activitatea intrauterina ca arata personalitatea unica si aparte a bebelusului. La unii copii se poate observa un sughit constant, altii pot plange. Bebelusul poate lovi cu mainele si picioarele (mama poate incepe sa il simta), se poate intoarce, rasuci  precum misca degetele picioarelor, strange pumnul, poate deschide gura si strange buzele.

13 saptamani: Expresiile faciale ale bebelusului nenascut deja pot seamana cu cele ale rudelor. Miscarile bebelusului sunt vioaie si gratioase. Se poate determina sexul copilului. Urechile sau format si acum poate auzi. Sau format corzile vocale si, rareori, cind aerul intra temporar in uter, se poate auzi chiar si plansul bebelusului.

4 luni: Fatul poate apuca cu mainile, inota si se poate da peste cap. Mama poate incepe sa simta miscarile fetale pentru prima oara. Sunt prezente genele. Acum poate fi observate si miscari rapide ale ochilor, un indiciu bebelusul viseaza. O lumina foarte puternica orientata spre abdomenul mamei va determina bebelusul sa-si miste incet mainile si sa-si acopere ochii. Zgomotele puternice sau muzica tare va determina bebelusul sa-si acopere urechile.

5 luni: Bebelusul are deja formate obiceiurile de dormit. Reactioneaza la sunete cu frecvente ce depasesc limitele auditive ale unui adult. Muzica linistita, de relaxare, clasica il poate face sa doarma. Parul de pe cap si sprancenele ii cresc.

6 luni: Majoritatea bebelusilor sunt viabili in acest moment ( 24 de saptamani sau circa 60 % din sarcina completa). Greutatea fatului este de aprox. 623 g, iar lungimea de aprox. 18 cm.

7 luni: Greutatea bebelusului poate depasi deja 1 kg. Poate deschide si inchide ochii, explorand imprejurimile. Mainile pot suporta intreaga lui greutate in acest moment. Recunoaste vocea mamei.

8 luni: Greutatea bebelusului poate depasi deja 2 kilograme, deja spatiul din uter este cam inghesuit.

9 luni: In ultimele 6 saptamani de sarcina, bebelusul mai ia circa 28,3 grame pe zi in greutate. Stiati ca bebelusul cu greutatea cea mai mica si care a supravietuit avea doar 280 de grame. Din totalul de 45 de generatii de celule care vor fi la maturitate, deja exista 41. Corpul bebelusul este format din circa 2 miliarde de celule. Cele patru generatii de celule care au mai ramas vor creste in timpul copilariei si adolescentei. In termeni de dezvoltare, masurata in reproducerea celulelor, circa 90% din viata o petrecem in uter.

 

(Toate informațiile despre stadiile de dezvoltare ale fătului sunt prezentate din Tabers Cyclopedic Medical Dictionary)

Traducere : Alexandra BulIa, Asociatia Darul Vietii

articol preluat de pe http://www.culturavietii.ro/2011/08/31/este-un-bebelus-o-fiinta-umana-de-la-inceput/

Sursa originala: http://www.hli.org/files/PLTP%20Fetal%20Development.pdf

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole