Exista, din pacate, din ce in ce mai multe femei care renunta cu usurinta la prima sarcina, lipsindu-se, uneori pentru toata viata, de bucuria maternitatii. Intreruperea sarcinii nu este o interventie atat de simpla si lipsita de riscuri precum pare, si de aceea este bine sa cunoastem urmarile nefaste pe care le poate avea asupra sanatatii femeii inainte de a face un asemenea pas.

Dupa cum se stie, graviditatea determina modificari hormonale si functionale in organismul femeii, iar un avort duce la o profunda perturbare a lor. Organismul nu mai este capabil sa se adapteze la noile conditii care au survenit brusc prin efectuarea avortului si atunci apar dereglari in functionarea unor organe interne.

Orice fel de avort poate fi urmat de accidente si complicatii imediate sau tardive; metodele intrauterine sunt cele care au platit in toate timpurile cel mai mare tribut de victime. Folosirea unor substante toxice pentru a actiona direct asupra sarcinii poate duce la intoxicatii grave ale organismului matern, prin patrunderea in sange a substantelor respective si la o serie de complicatii locale, cum ar fi necroza organelor genitale.

Complicatii in urma avortului

Complicatiile cele mai frecvente dar si cele mai grave sunt procedeele instrumentale intrauterine; astfel intalnim perforarea, hemoragiile si infectiile. Uterul gravid este foarte intens irigat cu sange iar lezarea peretelui sau prin perforatii poate provoca hemoragii de o intensitate deosebita. Infectia insa este cea mai frecventa complicatie, mai ales in cazul avorturilor provocate clandestin. Sursa de infectie poate fi data de instrumentele sau mainile celui care provoaca avortul; pot apare infectii ale peretelui uterin, ale trompelor uterine si ovarelor, sau infectii extinse pana in cavitatea abdominala ce pot duce la septicemii. O forma periculoasa a infectiei, mai ales in cazul avorturilor provocate clandestin, este septicemia gangrenoasa. Daca aceasta ramane localizata in cavitatea uterina vindecarea este posibila, insa daca este cuprins si peretele uterin, poate surveni decesul. Prin avortul provocat clandestin se mai pot declansa si infectia tetanica, embolia gazoasa si intoxicatia generala, cazuri in care decesul poate surveni in cateva minute.

O parte din infectiile provocate de avort nu se vindeca radical, ci se cronicizeaza. Inflamatiile genitale sunt foarte dureroase, micsoreaza puterea de munca a femeii, necesita numeroase tratamente si produc perturbari ale vietii sexuale. De asemenea exista cazuri in care singura solutie pentru salvarea vietii este operatia mutilanta de scoatere a uterului, ceea ce face ca femeia sa devina inapta pentru sarcina toata viata.

O alta urmare a avortului o constituie tulburarile glandulare; ovarele, facand parte din marele complex cu secretie interna, pot determina dereglarea intregului organism. Cele mai frecvente sunt tulburarile menstruale. De multe ori, dupa avort, prima menstruatie intarzie cu 2-3 saptamani; refacerea mucoasei uterine devine mai dificila si poate apare hipomenoreea ( scurtarea duratei menstruatiei si scaderea cantitatii de sange menstrual ) sau oligomenoreea ( aparitia menstruatiei la 2-3 luni).

Se poate intampla de asemenea ca, dupa un numar de avorturi,de multe ori chiar si dupa prima intrerupere de sarcina, atunci cand cei doi soti se hotarasc sa aiba un copil, femeia sa constate cu nemultumire ca acest lucru nu mai este posibil. Sterilitatea care se instaleaza pentru o perioada de timp sau definitiv se datoreste fie unor tulburari neuro-hormonale, fie sinechiilor uterine.

Sterilitate

Sterilitatea, adica incapacitatea unor femei de a mai ramane insarcinate, este o adevarata infirmitate pentru cea care isi doreste un copil si nu il poate avea. Lipsa unui copil mult dorit poate zdruncina insasi familia si nu putine sunt cazurile in care aceasta stare a dus la divort. In unele situatii, dupa un numar de avorturi, cand o femeie se decide sa aiba un copil, aceasta poate avorta spontan si nu o data, ci de mai multe ori.

Avortul spontan

Avortul spontan se adauga la suferinta femeii care nu mai poate sa pastreze o sarcina, oricate tratamente ar face. Practic avorturile spontane repetate si nasterile inainte de termen sunt urmari, mai indepartate dar grave, ale avorturilor provocate.

Tot o consecinta grava o reprezinta si infectiile trompelor si ovarelor care pot duce la sarcini extrauterine. Unele femei reusesc sa duca sarcina pana aproape de termen dar fatul are pozitii anormale in uter, cu riscuri atat pentru mama, cat si pentru copil. Exista din pacate si situatii cand, in apropierea termenului pentru nastere, fatul moare din cauza insuficientei placentare, tot o urmare a avorturilor repetate.

Este clar ca fericirea unei mame este in mare masura datorata sanatatii copilului ei, dar ea trebuie sa fie constienta ca propria-i sanatate este conditia de baza pentru a naste un copil sanatos si normal. Iar pentru asta trebuie evitate avorturile.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole