O agentie guvernamentala din Regatul Unit a lansat un studiu printre rapoartele doctorilor, care spune ca aproximativ 50 de copii pe an sunt nascuti vii, supravietuind avorturilor din Serviciului National de Sanatate. 
Investigarea, facuta de catre Ancheta Confidentiala in clinicile maternale si de ingrijire a copilului vine sa creeze o situatie legal ambigua

 in randul personalului medical, care ar putea fi acuzat de pruncucidere. Colegiul Regal al Medicilor Obstreticieni si Ginecologi care controleaza procedura de avort a demarat si ea propriile investigatii. Potrivit directivelor acestuia, la copii care sunt avortati dupa 21 de saptamani si 6 zile ar trebui sa se foloseasca o injectie de clorura de potasiu care sa le provoace stop cardiac, inainte de a fi avortati. Insa in practica putini doctori sunt dispusi sau vor sa realizeze o interventie asa de complicata ( N.P.  oricum ceea ce se realizeaza este tot o crima).

In cazul avortului unor fetusi tineri, travaliu este declansat cu ajutorul medicamentelor, pentru ca se astepta ca fetusul sa nu supravietuiasca nasterii. Potrivit acelorasi directive doctorii ar trebui sa se asigure ca medicamentele pe care le folosesc vor impiedica nasterea unui copil viu.

In practica insa, potrivit lui Stuart Campbell, fost profesor de obstretica si ginecologie la spitalul George, din Londra, sunt cazuri in care copii supravietuiesc.
"Se pot naste, respirand si plangand la chiar 19 saptamani de sarcina" a comentat acesta."Nu sunt impotriva avortului, dar in ceea ce ma priveste acesta este un tip de medicina substandard".

Numarul avorturilor in a 18 sapatamana de sarcina a crescut de la 5,166 in 1994 la 7,432 in 2004. Diagnosticul prenatal pentru cazuri cu sindromul Dawn a crescut, iar fetusi care au aceasta maladie sunt in mod obisnuit avortati, desi multi din aceastia ar putea sa aiba vieti implinite. In ultimul deceniu abilitatile doctorilor de a salva vietile copiilor nascuti prematur au crescut radical: cel putin 70%-80% din copii care ajung la a 23, 24 a saptamana de sarcina supravietuiesc la nastere.

Avortul la cerere este permis in Anglia doar pana in a 24 saptamana de sarcina-mai mult de jumatate din perioada normala a unei sarcini si limita superioara pentru o astfel de procedura in Europa. Franta si Germania permit avorturile "sociale" doar pana in 10 sau a 12 a saptamana de sarcina.

Doctori au devenit din ce in ce mai reticienti in privinta avorturilor din care ar putea sa se nasca copii vii. "Daca viabilitatea este motivul pentru care au stabilit limita de 24 de saptamani, atunci solutia cea mai simpla ar fi sa reduca limita de timp la 18 saptamani." a spus Campbell, care a publicat in trecut o carte care prezenta imagini cu expresiile fetusilor si miscarile lor, captate cu ajutorul ecografiilor ultrasunet 3D.

Departamentul de sanatate a fost anuntat in urma cu trei luni asupra acestei probleme. In august personalul medical din Manchester a publicat o analiza facuta pe baza a 31 de copii nascuti in Anglia intre 1996 si 2001.

"Daca un copil este nascut viu ca urmare a unui avort nereusit si apoi moare (din neglijenta), exista posibilitatea de a fi acuzat de crima." A declarat Shantala Vadeyar, obstretician consultant de la Spitalul Universitar din Manchester, Trustul NHS, care a coordonat si studiul. Un studiu sistematic a datelor colectate prin intermediul CEMACH a scos in evidenta ca exista cel putin 50 de cazuri pe an, pe plan national, in care copii supravietuiesc in urma unui avort nereusit.

apa bebelus

"La prima vedere datele noastre sugereaza ca acesta lucru se intampla" a spus Shona Golight, directorul agentiei de investigatii. Sunt cunoscute multe cazuri de copii care au supravietuit unor tentative de avort si care au ajuns la maturitate.

Paul Clarke, specialist neonatal din Norwich , a tratat un copil nascut la 24 de saptamani, dupa trei incercari esuate de avort. Mama a decis sa pastreze copilul, care acum are 2 ani, dar care sufera de ceea ce medicii numesc "probleme medicale majore in desfasurare". "Supravietuirea acestui copil nu a fost trecuta in nici o statisca".

Clarke a spus "Nu exsita nimic la ora actuala care sa ii forteze pe medicii care practica avorturi sa raspunda pentru esecul lor".

Aceasta situatie va fi discutata de Giana Jessse, de 28 de ani, care a supravietuit unei tentative de avort. Ea va vorbi in cadrul unui intalniri parlamentare din data de 6 decembrie, organizata prin campania "Alive and Kicking" ( in viata si in putere), care sustine reducere perioadei de timp, in cazul avorturilor, la 18 saptamani.

Jeseen, de profesie muzician, din Nashville, Tenesse, a suferit de paralizie cerebrala in urma unei tentavei nereusite de avort, dar cu toate acestea a participat la maratonul organizat, la Londra, pentru a strange fonduri pentru oameni care au trecut prin aceeasi experienta.

"Daca avortul este considerat un drept al femeilor, atunci care sunt drepturile mele?" a intrebat ea. "Daca oamenii vor sa vorbeasca despre avort, atunci este important ca ei sa stie ca acesti copii pot chiar supravietui".

50 de copii pe an traiesc dupa avort - Articol aparut in Ziarul Sunday Times, editia din 27 noiembrie 2005

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole