Articolul 1
Această Declaraţie înţelege prin "copil nenăscut" omul, oricare ar fi el, procreat pe cale naturală sau artificială, în sau în afara pântecelui matern, înainte ca el sau ea să se fi născut.

Articolul 2
Partenerii acestei Declaraţii vor să respecte şi ocrotească drepturile menţionate în această declaraţie pentru orice copil nenăscut, fără discriminare de rasă, culoare a pielii, sex, limbă, religie, opţiuni politice, vedere asupra lumii, specific naţional, etnic sau social, proprietate sau alt statut, care se referă la părinţii nenăscutului sau tutorii săi.

Articolul 3
Partenerii acestei Declaraţii vor lua măsurile eficiente necesare în vederea ocrotirii copilului împotriva oricărei operaţiuni ştiinţifice sau neştiintifice care ar afecta sănătatea, dezvoltarea şi buna stare a nenăscutului în pericol.

Articolul 4
Partenerii acestei Declaraţii doresc să asigure nenăscutului toate drepturile de care se bucură tot restul oamenilor, mai ales dreptul natural la viaţă şi ocrotire, care se află ancorate în "Declaraţiile O.N.U.", în "Convenţiile Internaţionale asupra Drepturilor Omului", în "Declaraţia drepturilor nenăscutului de la Geneva" (1024), în "Declaraţia privind drepturile copilului" (1988).

Articolul 5
Partenerii Declaraţiei se angajează să lucreze în favoarea celor mai importante drepturi ale copilului nenăscut, subliniind necesitatea de a da pondere şi cadru de amănunt prin legiferări judicioase acelei bio-jurisdicţii a "Declaraţiei Federaţiei Medicale Mondiale de la Geneva", 1948, după text actual dimpreună cu principiile şi regulile privind experimentările asupra omului, aşa cum au fost stipulate la Helsinki în anii 1964 şi 1975.

Articolul 6
Partenerii acestei Declaraţii recunosc dreptul inerent al nenăscutului de a trăi şi se vor strădui să sprijine supravieţuirea şi dezvoltarea copilului după toate puterile lor.

Articolul 7
Partenerii Declaraţiei se angajează a încuraja sau a susţine o jurisdicţie care să interzică următoarele agresiuni medicale sau nemedicale asupra omului din momentul conceperii sale:
a) clonarea
b) transferarea unui pre-embrion sau embrion către altceva decât o mamă umană
c) selecţia sexului
d) ectogeneză
e) avort provocat
f) folosirea unor feţi umani spre transplant în locul unora care au murit de moarte bună, sau au fost avortaţi spontan.
g) alte intervenţii dăunătoare, neterapeutice asupra pre-embrionului, embrionului sau foetusului uman.

Articolul 8
Partenerii acestei Declaraţii sunt de părere că un nenăscut care suferă de boli congenitale sau de alt soi nu trebuie expus unei intervenţii care ar însemna un impediment pentru dezvoltarea sa.

Articolul 9
Partenerii acestei Declaraţii sprijină toate contribuţiile ştiinţifice care se ocupă de buna stare a nenăscutului precum şi aplicaţiile lor clinice.

Articolul 10
Orice copil nenăscut are dreptul la un specific natural de graviditate şi la o dezvoltare pe măsură şi are dreptul de a fi născut.

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realiza...
Mai mult...

Mai multe articole