Publicaţia franceza La Croix, la rubrica „ABC-ul bioeticii", dedică un articol diagnosticului prenatal (DPN), practică ce „alimentează mitul copilului perfect" şi „determina numeroase întreruperi de sarcină", punând în discuţie selecţia copilului la naştere. Concret, DPN ascunde mai multe lucruri: tuturor femeilor gravide li se propun trei ecografii, apoi un test sanguin pentru depistarea trisomiei 2. Aceasta pentru sarcinile aşa-zis „de risc", adică cele al căror rezultat primar indică un risc de trisomie sau malformaţie. Tot în această categorie sunt cuprinse şi sarcinile la femeile de peste 38 de ani, precum şi cele din familii purtătoare de maladii genetice sau cromozomale. După care li se propune amniocenteza ( prelevarea de lichid amniotic).

Această ultimă tehnică, care antrenează pierderea de sarcină în proporţie de 1% din cazuri, ar putea fi înlocuită cu analiza ADN-ului fetal din sângele matern. Făcut în primul trimestru de sarcină, acest simplu test de sânge va lărgi „şi mai mult şi mai precoce câmpul diagnosticului prenatal.

Lista patologiilor diagnosticate nu încetează să se extindă, cuprinzând de la trisomie până la mucoviscidoza (fibroza chistică), trecând prin sindromul oaselor de sticlă, hemofilie, maladia Huntington şi, de puţin timp, "anumite forme ereditare de cancere susceptibile de a duce la deces precoce (cum e polipoza adenomatoasă sau retinoblastomul) ".

 diagnostic prenatal

Conform cifrelor date publicităţii de Agenţia de biomedicină, în 2006, s-au efectuat 655.732 de teste pentru depistarea trisomiei, ceea ce reprezintă peste 80% din femeile gravide şi, în caz de depistare a trisomiei, 84% din cazuri sfârşesc prin întrerupere medicală de sarcină (ÎMS). Din 7.311 de patologii grave detectate în decurs de un an la centrele de diagnostic prenatal, 6.787 au sfârşit prin întrerupere medicală de sarcină. În 122 de cazuri, medicii au refuzat ÎMS, iar 402 familii au ales să nu avorteze copilul.

Există 48 de centre pluridisciplinare de diagnostic prenatal în Franţa, unde cuplurile se pot adresa dacă copilul lor pare să prezinte un handicap sau o malformaţie. ÎMS poate fi practicată până în luna a noua de sarcină. Legea precizează pur şi simplu că doi medici trebuie să ateste existenţa „unei probabilităţi mari că fătul va fi atins de o afecţiune de o gravitate particulară recunoscută ca incurabilă în momentul diagnosticului". Totodată, dacă medicii refuză practicarea ÎMS cerută, cuplul se poate adresa unui alt centru de diagnostic prenatal. (traducere din ziarul La Croix, 18 martie 2009)

Articol peluat de la Asociatia "Provita - pentru Nascuti si Nenascuti", Filiala Bucuresti www.provitabucuresti.ro

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realiza...
Mai mult...

Mai multe articole