Un studiu demarat de Zilei Mondiale a Contraceptiei, de catre Institutul pentru Politici Publice (IPP) cu referire la Fenomenul intreruperilor sarcinilor nedorite in Romania - Radiografie si solutii, a adus cateva concluzii mai mult de cat socante.

Poate ca cea mai socanta veste o reprezinta faptul ca in Romania, zilnic, intre 350 si 400 de femei recurg la o intrerupere de sarcina, iar daca adunam numarul total de avorturi dintr-un an (intre 100.000 - 128.000 avorturi) si raportam la un numar de aproximativ 5 milioane de femei fertile, poate ne ajuta sa intelegem si mai bine situtia. 

Aceste cifre pozitioneaza Romania in Europa, pe un ingrijorator loc 4, iar la nivel global fiind pe pozitia a 6-a.

O alta cifra spune ca aproximativ 36% dintre femeile din romania au facut cel putin un avort pe parcursul vietii.

Unii dau vina pe fondurile insuficiente alocate de statul roman pentru programele de achizitie de mijloace contraceptive, dar si pe utilizarea acestora in mod ineficient. Bugetul anual alocat pentru achizitia de anticonceptionale de statul roman este de aproximativ 500.000 de euro,  in timp ce suma anuala cheltuita pentru  intreruperi de sarcini este de aproximativ 5 milioane euro, ceea ce dovedeste ca Ministerul Sanatatii, are o politica ineficienta,  o investie mai mare in metode de contraceptie si educatie sexuala ar fi mult mai eficienta din punct de vedere economic. Iar daca am lua in calcul ca in urma unui avort femeia are nevoie de concediu medical, sau are un randament mai scazut la locul de munca, costurile sunt si mai mari. 

intreruperi sarcinaDe curand un grup de senatoare si deputate, impreuna cu Institutul pentru Politici Publice au solicitat Ministerului Sanatatii dublarea fondurilor aferente achizitiei de anticonceptionale pentru anul 2013. 

Cresterea ingrijoratoare a mortalitatii materne (femeile ce decedeaza in timpul sarcinii si/sau pana la 42 de zile din momentul nasterii), pune un accent si mai mare pe educatia sexuala si contraceptie, mai ales ca un studiu recent arata ca folosirea metodelor de contraceptie poate reduce mortalitatea materna cu pana la 60%.

IPP a mai realizat in 2012 un sondaj referitor la educatia sexuala a femeilor fertile, si sa constatat ca 49% dintre femeile fertile din Romania, nu au beneficiat de vreo forma de educatie sexuala sau a reproducerii. Si surprinzator pentru mine, 84% dintre femei sustin ca statul ar trebui sa se implice mai mult in prevenirea sarcinilor nedorite.

Constatam cu stupoare ca dintre toate metodele de contraceptie cunoscute, intreruperea de sarcina ramane cea mai utilizata metoda contraceptiva, si asta datorita ignorantei dar si a lipsei de educatie atat a femeilor cat si a barnatilor.

Exista si date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, publicate recent, in care se spune ca Romania are cea mai mare rata a avorturilor din Europa (480 la 1000 nascuti vii, ceea ce reprezinta dublul mediei din Uniunea Europeana).

 

Jucarii pentru copii isteti

10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...
Cum învățăm să numărăm prin joacă?
De la o vârstă fragedă copiii încep să memoreze cuvintele pe care le aud la părinți, astfel pot face cunoștință cu mediul înconjurător. Dacă fructele, culorile și legumele pot fi învățate prin observarea directă, cifrele devin o problemă din cauza succesiuni obligatorii. Este minunat cât de repede copiii rețin cuvintele ce numesc cifre, însă e mult mai greu să înțeleagă semnificația, rolul și organizarea logică a acestora. Unul dintre cele mai ef...
Mai mult...

Mai multe articole