Broen si echipa sa au studiat 40 de femei care pierdusera sarcina si 80 de femei care cerusera intreruperea sarcinii cu scopul de a evalua nivelul de stres, starea de neliniste si calitatea vietii dupa o intrerupere de sarcina.

Femeile au completat un chestionar la diverse intervale de timp: zece zile, sase luni, un an, doi ani si la cinci ani dupa intreruperea sarcinii. S-a ajuns la concluzia ca femeile care pierdusera sarcina involuntar erau afectate la nivel emotional pana la sase luni dupa eveniment, in timp ce femeile care cerusera intreruperea voluntara a sarcinii sufereau si aveau sechele psihice chiar si la cinci ani dupa avort.

Femeile care au trecut printr-un avort erau chinuite de stari de neliniste, sentimente de vinovatie si de rusine, neimplinire, unele au dezvoltat anumite afectiuni psihice si erau nevoite sa faca eforturi semnificative pentru a uita avortul si starile de atunci.

"Se banuia de mult, si acest studiu o demonstreaza clar, ca decizia de intrerupere a sarcinii poate fi acompaniata de sentimente de lunga durata de neliniste si vinovatie", a declarat Richard Warren, de la Colegiul Regal al Obstetricienilor si Ginecologilor, pentru BBC.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole