Sarcina in adolescenta poate avea un profund impact in viata unei adolescente. Ajutati-va copilul sa inteleaga optiunile, riscurile sanatatii si schimbarile care urmeaza.

Sarcina in adolescenta poate fi una dintre cele mai dificile experiente cu care se poate confrunta o tanara, dar sunt pasi pe care ii puteti face sa va ajutati fiica sa treaca peste aceasta. Aflati cum cum sa o sprijiniti sa faca fata consecintelor unei sarcini in aceasta perioada.

Oferiti-i ajutor

Sarcina in adolescenta este deseori o criza pentru o tanara fata si familia ei, ca si pentru tatal copilului si familia lui. Reactiile obisnuite includ furie, vina si negare. Adolescenta poate trece de asemenea prin stari de anxietate, frica, soc si depresie. Ea are nevoie acum, mai mult ca oricand, de dragostea ta, indrumare si ajutor. Vorbeste cu fiica ta despre ce simte si alegerile ce urmeaza sa le faca.

Discutati optiunile

sarcina in adolescentaO adolescenta insarcinata - impreuna cu parintii ei, cu tatal copilului si parintii lui – are de luat in considerare cateva optiuni:
- sa pastreze copilul – multe adolescente insarcinate pastreaza copiii. Unele se casatoresc cu tatal copilului si il cresc impreuna. Altele se bazeaza pe ajutorul familiei sa creasca copilul. Sa termine scoala si sa-si ia un serviciu bun poate fi dificil pentru un parinte adolescent. Daca fiica ta se gandeste sa pastreze copilul, asigurati-va ca intelege schimbarile si responsabilitatile pe care le implica aceasta decizie.
- sa dea copilul pentru adoptie – unele adolescente insarcinate isi continua sarcina si dau copilul pentru adoptie. Daca fiica ta ia in considerare adoptia, ajut-o sa se intereseze de diferite tipuri de adoptie valabile. De asemenea discuta consecintele emotionale ce apar in urma unei asemenea decizii.
- sa intrerupa sarcina – unele adolescente aleg sa intrerupa sarcina. Daca fiica ta ia in considerare avortul, asigurati-va ca intelege riscurile si consecintele emotionale. O intrerupere de sarcina este mai periculoasa pentru viitorul ei decat variantele anterioare

Incurajati-va fiica insarcinata sa discute cu medicul de familie sau cu un expert consultant despre toate acest optiuni.

Riscurile asupra sanatatii

Adolescentele insarcinate si copiii lor au cel mai mare grad de risc al sanatatii. Posibilele complicatii pentru tinere, in special cand au sub varsta de 15 ani, includ:

- travaliu inainte de termen
- anemie
- tensiune
Posibilele complicatii pentru copilul nascut de o adolescenta includ:

- nastere prematura
- greutate mica la nastere

Pregatirea pentru viitor

Sarcina in adolescenta are adesea un impact negative asupra unei adolescente. Tinerele mame au o dorinta mai mica sa termine liceul, au mai multe sanse sa traiasca in saracie si sa fie victimele violentei domestice. Tatii adolescenti au tendinta de a face mai putini ani de scoala decat fac tatii mai varstnici. Ei sunt de asemenea mai putin dornici sa aiba un venit decent si un serviciu stabil. In plus, copiii nascuti din parinti adolescenti sunt mai predispusi la a fi neglijati sau abuzati. Fetele sunt mai predispuse sa experimenteze o sarcina in adolescenta, iar baietii sa intre mai devreme la inchisoare.

Indiferent de deciziile pe care le va lua fica ta in legatura cu sarcina, arata-i acele provocari care o asteapta. Discuta despre telurile pentru viitor si cum ar putea ea sa si le atinga in calitate de parinte. Cautati programe speciale valabile sa ajute adolescenta insarcinata sa ramana in scoala sau cursuri complete pentru acasa.
Indiferent de alegerea facuta de adolescenta ta, o sarcina poate avea un impact profund in viata ei. Dragostea ta si ajutorul o vor ajuta pe fiica ta sa se descurce cu sarcina si cu provocarile pe care le are de acum inainte.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole