In cazul in care nu se poate sa nasteti normal, vaginal, si sunteti nevoita sa va aduceti puisorul pe lume printr-o operatie cezariana este bine sa cunoasteti principalele tipuri de enestezii folosite in cazul nasterii prin operatie cezariana.

Anestezia epidurala

Intr-o anestezie epidurala conventionala, se injecteaza o doza de anestezic local in partea de jos a spatelui pacientei, in spatiul epidural, in jurul maduvei spinarii si consta in injectarea substantei anestezice (continuu sau in doze repetate) printr-un cateter fin (cateter epidural). Acest lucru produce o anesteziere a nervilor care aduc senzatii de la uter si canalul nasterii. Acum in spitale se folosesc mai multe tipuri de anestezii epidurale.

Rahianestezia

Substanta anestezica este introdusa tot la nivelul coloanei vertebrale lombare (acul strabate meningele), dar printr-o singura injectie, fara sa mai fie nevoie de plasarea unui cateter. Anestezia epidurala isi va face efectul cam in 30-40 de minute, iar rahianestezia in doar 5-10 minute. Rahianestezia are un efect mult mai rapid decat anestezia peridurala, dar, spre deosebire de ea, nu poate fi practicata pentru operatii cu durata mai mare 2,5 ore.

Anestezia generala

In cazurile de urgente care necesita interventii de amploare sau cand anestezia locala, regionala nu este posibila, este posibil sa se faca o anestezie generala. Anestezia generala poate fi inhalatorie (cu gaze anestezice) sau intravenoasa. Deoarece substantele anestezice deprima atat sistemul nervos central al mamei, cat si al fatului, tu vei dormi pe parcursul intregii operatii, iar bebelusul va fi si el mai somnoros. Anestezia generala scade abilitatea corpului de a respira singur de aceea se face si intubatia endotraheala. Cea mai grava complicatie a anesteziei generale este pneumonia de aspiratie.

anestezia la nastere prin cezarianaAvantaje ale anesteziei locale

Fata de anestezia generala, cea epidurala este mult mai sigura, complicatiile ce apar la mama sau la fat sunt mai mici. In plus, copilul nu este afectat de anestezice la fel ca in cazul anesteziei generale. Pe parcursul operatiei mama vei fi constienta si isi poate vedea copilul imediat ce acesta va fi scos din uter.
Parerile medicilor inclina clar in favoarea anesteziei locale (epidurala sau rahianestezie).

Efecte secundare ale anesteziei

Cu totusi ca este cea mai recomandata metoda, s-ar putea ca si anestezia locala (epidurala sau rahianestezie), sa determine ceva dureri de cap. Aceasta din cauza scurgerii de lichid cefalorahidian prin gaura facuta de ac in meninge. In ultimul timp ani datorita evolutiei tehnicii, acele folosite sunt atat de fine, incat scurgerea este infima, si ca atare si durerile de cap au scazut simtitor. O alta neplacere ar fi ametelile cauzate de scaderea tensiunii arteriale. Medicul poate previni insa acest aspect prin perfuzii.

Dupa ce nasti prin cezariana, este recomandat ca cateva zile sa stai mai mult intinsa si ai grija sa nu te ridici brusc din pat. S-ar putea, sa te mai apara si o greutate in respiratie, aparuta din cauza anesteziei care poate afecta si nervii intercostali raspunzatori de miscarile respiratorii. Efecte adverse mai serioase dar mai rare sunt lezarea permanenta a nervilor, convulsii si dificultati de respiratie si ale inimii (1 din 20 000 cazuri) si deces ce poate fi atribuit anesteziei epidurale (1 din 200 000 cazuri).

Nu exista cercetari si informatii clare despre efectele adverse ale anesteziei epidurale asupra copiilor. Substantele folosite in anestezia epidurala pot atinge concentratii la fel de ridicate in sangele copiilor ca acelea din sangele matern, si datorita ficatului imatur al copilului, este nevoie de o perioada mai lunga de timp, uneori zile, pentru a fi eliminate complet din sangele copilului. Cu toate ca datele actuale nu sunt relevante, sunt posibile probleme ca respiratiile rapide in primele ore si sensibilitatea crescuta la valori scazute ale zaharului in sange, ceea ce sugereaza ca aceste substante au efecte considerabile asupra nou nascutului.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4