Primului documentar românesc despre naștere: "Îndrăznesc să nasc așa cum vreau!"
Marti 24 iunie 2014 vă asteptăm la Galați la proiecția primului documentar românesc despre...
Daca esti insarcinata si mai ales daca te apropii de momentul nasterii, cu siguranta te confrunti deja cu cateva temeri: daca nu ajungi la spital la timp, daca durerea va fi prea mare, daca doctorul nu o sa fie bun, daca copilul va fi sanatos, daca, daca, daca...
E normal sa fie asa, este in natura umana sa ai temeri, dar tine de tine felul in care le gestionezi. Însa daca stai sa te gandesti bine, daca esti obiectiva, iti dai seama ca majoritatea temerilor tale nu sunt justificate. In continuare te invitam sa gasim impreuna raspunsurile si solutiile la toate aceste frici.
Toata lumea se teme de durere, frica de durerile din timpul travaliului este cea mai frecventa, mai ales la prima nastere, aceasta teama este generata in primul rand de povestile pe care le-ai auzit despre durerile nasterii, dar trebuie sa stii ca acea durere de care se vorbeste nu este chiar asa cum ti-o imaginezi. In timpul nasterii corpul tau se comporta altfel si daca scapi de frica, durerea va fi mult mai mica, deoarece frica amplifica durerea. Daca te pregatesti moral si chiar fizic vei putea trece mult mai usor peste acest moment. Frica vine din necunoastere, primul pas pe care ar trebui sa il faci este sa participi la un curs prenatal unde vei invata mai multe nastere, exercitii de pregatire a nasterii si despre felul cum poti manageria durerile din timpul acesteia.
Conteaza si echipa care te va asista pe timpul travaliului, in functie de oamenii care vor fi langa tine experienta ta poate fi foarte diferita. Spre exemplu, intr-un studiu din 2003, realizat pe mai mult de 12000 de femei in SUA, s-a constatat o scadere a nevoii de calmante pentru femeile aflate in travaliu, care au beneficiat de un suport competent si aici e vorba de o moasa, o doula, o asistenta medicala sau chiar o ruda apropiata. De cativa ani si in unele maternitati din Romania se permite ca la nastere sa participe sotul, o ruda sau o doula, asa ca atunci cand alegi maternitatea tine cont si de acest criteriu.
O alta solutie ar fi sa incerci nasterea prin hipnoza, iti garantez ca vei avea o experienta magica, in care aproate ca nu vei simti durerea si te vei putea bucura deplin de sublimul moment al nasterii. Exista varianta de cursuri de HypnoBirthing sau poti merge la un hipnotist care sa te pregateasca si sa te invete tehnici de autohipnoza.
Macar odata tot te-ai gandit ca s-ar putea sa nasti inainte sa reusesti sa ajungi la maternitate. E una dintre marile temerile cu care se confrunta femeie aflata la prima nastere. Dar stai linistita, nasterea nu se intampla instant, intre momentul in care apar primele simptome de incepere a travaliului si clipa in care vei naste vor trece multe ore si vei avea timp suficient sa ajungi la maternitate. Pentru linistea ta, dar si pentru a fi informata corect, discuta cu medicul tau din timp pentru a intelege care sunt primele semne de travaliu si care va fi evolutia acestuia odata ce va incepe.
Pentru confortul tau, pregateste din timp bagajele bagajele pentru maternitate, astfel incat, atunci cand va veni momentul potrivit sa poti iesi repede pe usa, sigura ca ai tot ce iti trebuie cu tine.
Daca ajungi la spital si doctorul nu e inca acolo? Daca incepe nasterea si el nu a ajuns? Asta da problema. Chiar daca medicul ce ti-a urmarit sarcina si te cunoaste cel mai bine iti da o anumita siguranta si incredere, e bine de stiut ca in orice spital, sectia de nasteri este mereu asigurata cu cel putin un medic specialist. Prin urmare, odata ce ai ajuns in spital esti pe maini bune.
Vezi, lucrurile sunt simple iar intreg sistemul medical este conceput astfel incat tu sa poti naste cat mai usor si fara probleme. Da, este adevarat, mai e mica problema a faptului ca in Romania serviciile medicale nu sunt mereu la nivelul la care te-ai astepta, insa daca asta te nelinisteste, exista totdeauna optiunea clinicilor private. Oricare ar fi situatia, daca te pregatesti din timp, vei avea parte de o nastere fara griji si fara temeri.
E si acesta un risc, dar trebuie sa tii cont ca frica este una din cauzele nasterilor premature. Totusi o nastere prematura nu mai este ceva care trebuie sa te sperie, acum medicii sunt mai bine pregatiti, exista proceduri medicale ce asigura o dezvoltare normala a prematurului, maternitatile au dotari moderne.
Nici aceasta frica nu este una irationala, toate reclamele care se fac pentru testele prenatale (amniocenteza, triplu test, biopsia de vilozitati coriale, testul cvadruplu, etc) induc aceasta teama. Asteptarea rezultatelor testelor pare o eternitate, prin cap ne trec tot felul de ganduri pesimiste, in plus precizia acestor teste nu este suficient de mare. Incearca sa iti tii mintea ocupata si concentreaza-ti atentia catre lucrurile frumoase, despre cat de fericita vei fi cnad il vei tine in brate, sa te gandesti la momentul in care il vei plimba in parc, etc. Nu te ajuta cu nimic sa te documentezi despre milioanele de boli potentiale din aceasta lume, cu cat vei citi despre mai multe probleme cu atat va creste teama ca se va intampla si in cazul tau.
Din punctul meu de vedere aceasta teama este nejustificata, in Romania sunt foarte rare astfel de cazuri, iar mediatizarea excesiva a acestora le produce teama gravidelor. E adevarat ca acum 30-50 de ani se puteau intampla multe accidente in timpul nasterii, dar astazi datorita evolutiei medicinei riscul ca o situatie nepravazuta sa apara si sa nu poate fi rezolvata de medici a scazut mult.Din punct de vedere statistic ai mai multe sanse de deces in timpul vacantei decat in timpul nasterii.
Sa stii ca epidurala nu este periculoasa, statisticile arata o rata extrem de mica de aparitie a complicatiilor, lucru ce face din aceasta procedura, una dintre cele mai sigure forme de anestezie. În plus, nu uita ca scopul anesteziei este sa treci de nastere fara durere, unde ”durere” este cuvantul cheie.
Probabil ca ai auzit de la multe prietene ca nasterea prin cezariana este mult mai usoara decat cea normala si chiar asa si este. Multe femei se gandesc cu groaza la faptul ca vor fi taiate pe abdomen si vor trece printr-o operatie destul de complexa.
Din punctul de vedere al organismului tau, nasterea pe cale naturala este cea mai buna solutie, finalitatea pentru cele 9 luni de sarcina. Însa uneori medicul poate decide ca travaliul a durat prea mult sau ca starea ta de sanatate indica mai degraba solutia cezarienei. Daca asta este situatia, intreba-ti medicul care ii sunt motivele, dar nu te opune. Nasterea prin cezariana va fi mult mai usoara, iar dezavantajele minime.
Probabil ai auzit ca exista riscul sa elimini materii fecale atunci cand impingi, in momentul expulziei si iti este jena ca se va intample de fata cu medicii si asistentele. Dar trebuie sa stii ca toti cei din sala de nastere privesc tot ce se intampla acolo doar din punct medical, pentru ei este firesc sa se intample si asa ceva. Eliminarea de materii fecale poate avea loc in momentul in care capul bebelusului iese din vagin, acesta fiind paralel cu rectul, va apasa pe zona rectala, determinand eliminarea materiilor fecale din rect. Daca exista posibilitatea, fa o clisma inainte, astfel se reduce riscul sa elimini materii fecale.
Este un fenomen ce face parte din procesul nasterii naturale, asa incat toate cadrele medicale vad fenomenul ca pe ceva absolut firesc. Asadar, nu are niciun rost sa te simti jenata sau jenata, e inutil sa te stresezi.
E adevarat, bebelusul nu vine cu un manual de utilizare. Dar ar trebui sa stii ca toate femeile au innascut instinctul de mama. Daca te relaxezi, instinctul tau te va ghida si te vei descurca foarte bine in noua meserie de mama, in plus majoritatea maternitatilor personalul te va ajuta sa te acomodezi cu bebelusul, te vor invata cum sa-l alaptezi, cum sa-i schimbi scutecele, sa-l imbraci, etc. De asemenea poti apela la o prietena care a nascut si stie ce, cum si cand se face, eventual o poti ruga sa stea cu tine in primele zile. Astazi exista o multitudine de carti, filme si surse de informare in care poti gasi toate raspunsurile de care ai nevoie.
Alte frici cu care se poate confrunta gravida:
Studiile spun ca frica de nastere afecteaza chiar procesul nasterii, determina cresterea numarului de cezariane, riscul de avort spontan si alte probleme, chiar si dupa nastere. Asa ca mai bine cauta sa scapi de toate temerile tale, sa te gandesti ca totul va fi bine, evita stirile negative, evita compania pesimistilor, cauta sa-ti petreci cat mai mult timp cu activitati ce iti fac placere si iti imbunatatesc starea de spirit.