Studiile recente din jurnalele internaţionale de specialitate arată că naşterile prin operatie cezariană, datorită unor complicaţii apărute ulterior, printre care se numără şi accidentul vascular cerebral, au riscuri mai mari de respitalizare după efectuarea acesteia.

Într-unul din studii s-a analizat statistic frecvenţa respitalizării după naştere la femeile care au născut prin cezariană şi cele care au avut o naştere naturală vaginală. Statisticile au fost facute pe nasteri care au avut loc in Canada în anii 1997/1998 şi 2000/2001. In aceasta cercetare au fost analizate nasterile si comportamentul de dupa nastere pentru un numar de  900.108 femei cu vârste între 15 – 44 de ani.

Rezultatele studiului au aratat ca 1,8% dintre femeile incluse în studiu au fost respitalizate într-un interval de 60 de zile de la naştere. În comparaţie cu femeile care au născut natural, intervenţia prin cezariană a fost asociată cu un risc crescut de respitalizare post-partum: 1,5% la femeile cu naşteri naturale vaginale versus 2,7% la femeile cu operatie cezariană, observandu-se un risc cu peste 80% mai ridicat la femeile care au nascut prin cezariana . La 75 de naşteri prin cezariană s-a înregistrat un caz de respitalizare.

Infectie dupa operatia cezarianaCele mai  frecvente cauze ale respitalizării după naşterea prin cezariana cezariană au fost: complicaţii obstetricale, complicaţii venoase şi tromboembolie, precum şi infecţii puerperale majore. Acestea din urmă sunt provocate de streptococ, stafilococ - adesea de spital, colibacil, bacterii anaerobe etc, fiind tratate cu antibiotic a cărui alegere trebuie făcută în funcţie de germen (daca poate fi izolat), stiindu-se ca in perioada alaptarii este indicat a se evita antibioticele.

Riscul unui atac cerebral comparativ cu pacientele care au născut natural pe cale vaginală, la femeile cu naşteri prin cezariană a fost cu 67% mai mare în primele 3 luni după naştere şi 49% mai mare într-un interval de 1 an de la naştere. Concluzia cercetatorilor a fost ca intervenţiile prin cezariană reprezintă un factor de risc independent pentru accidente cerebrale vasculare post-partum.

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole