Primului documentar românesc despre naștere: "Îndrăznesc să nasc așa cum vreau!"
Marti 24 iunie 2014 vă asteptăm la Galați la proiecția primului documentar românesc despre...
Studiile recente din jurnalele internaţionale de specialitate arată că naşterile prin operatie cezariană, datorită unor complicaţii apărute ulterior, printre care se numără şi accidentul vascular cerebral, au riscuri mai mari de respitalizare după efectuarea acesteia.
Într-unul din studii s-a analizat statistic frecvenţa respitalizării după naştere la femeile care au născut prin cezariană şi cele care au avut o naştere naturală vaginală. Statisticile au fost facute pe nasteri care au avut loc in Canada în anii 1997/1998 şi 2000/2001. In aceasta cercetare au fost analizate nasterile si comportamentul de dupa nastere pentru un numar de 900.108 femei cu vârste între 15 – 44 de ani.
Rezultatele studiului au aratat ca 1,8% dintre femeile incluse în studiu au fost respitalizate într-un interval de 60 de zile de la naştere. În comparaţie cu femeile care au născut natural, intervenţia prin cezariană a fost asociată cu un risc crescut de respitalizare post-partum: 1,5% la femeile cu naşteri naturale vaginale versus 2,7% la femeile cu operatie cezariană, observandu-se un risc cu peste 80% mai ridicat la femeile care au nascut prin cezariana . La 75 de naşteri prin cezariană s-a înregistrat un caz de respitalizare.
Cele mai frecvente cauze ale respitalizării după naşterea prin cezariana cezariană au fost: complicaţii obstetricale, complicaţii venoase şi tromboembolie, precum şi infecţii puerperale majore. Acestea din urmă sunt provocate de streptococ, stafilococ - adesea de spital, colibacil, bacterii anaerobe etc, fiind tratate cu antibiotic a cărui alegere trebuie făcută în funcţie de germen (daca poate fi izolat), stiindu-se ca in perioada alaptarii este indicat a se evita antibioticele.
Riscul unui atac cerebral comparativ cu pacientele care au născut natural pe cale vaginală, la femeile cu naşteri prin cezariană a fost cu 67% mai mare în primele 3 luni după naştere şi 49% mai mare într-un interval de 1 an de la naştere. Concluzia cercetatorilor a fost ca intervenţiile prin cezariană reprezintă un factor de risc independent pentru accidente cerebrale vasculare post-partum.