Daca ati nascut de curand si abia ati intrat in lumea mamicilor si va regasiti in una din situatiile descrise mai sus, atunci este destul de probabil sa suferiti de ceea ce se numeste tristetea de dupa nastere sau tristetea postpartum. Tristetea de dupa nastere este considerata o etapa normala petnru proaspete mamici si dispare, de obicei, dupa 10 zile. Insa, unele femei acuza simptome mai severe sau care dureaza mai mult decat cateva zile. Aceasta este depresia postnatala.

O serie de studii realizate recent au evidentiat faptul ca un numar tot mai mare de femei se confrunta cu depresia postnatala - aproximativ 75% dintre mamici prezinta simptome specifice, imediat dupa nasterea bebelusului. Majoritatea femeilor depasesc relativ repede momentul, caracterizat, in principal, prin instabilitate emotionala (episoade de plans si negativism). Exista insa si riscul unei destabilizari emotionale totale, dar cazurile acestea sunt mult mai rare - circa 10 la suta dintre femei se confrunta cu aceasta problema, conform unui studiu realizat la nivel global. 

Despre depresia postnatala

Depresia postnatala este o afectiune, la fel ca diabetul sau bolile de inima. Poate fi tratata prin terapie, organizatii care ofera suport moral si prin medicamentatie cu antidepresive. Simptomele depresiei postnatale includ:
- o stare generala proasta,
- o stare de tristete
- stari frecvente de plans
- neliniste, anxietate, iritabilitate
- lipsa interesului sau a placerii de a trai viata
- lipsa apetitului
- lipsa energiei si a motivatiunii de a face anumite lucruri
- dificultati in a dormi, incluzand probleme cu adormitul, mentinerea somnului sau dormitul mai mult decat de obicei
- stari de vina, lipsa de speranta
- crestere sau scadere inexplicabila in greutate
- o stare ca viata nu merita traita
- interes scazut fata de copil

Desi multe femei devin depresive dupa nasterea bebelusului, unele dintre proaspetele mamici acuza aparitia simptomelor de depresie dupa cateva saptamani sau luni. Depresia instalata in primele 6 luni de la nastere poate fi considerata depresie postnatala.

In cazuri rare, o femeie poate dezvolta psihoza postpartum (postnatala, dupa nastere). Aceasta este o boala serioasa care include toate simptomele depresiei postnatale, la care se adauga ganduri de automutilare sau de a provoca rau copilului. Daca aveti unul din aceste simptome, este absolut necesar sa luati legatura cu medicul dvs.

Ce este tristetea de dupa nastere?

Tristetea dupa nastere apare, de obicei, la 1 - 2 zile dupa ce mamica a nascut si poate dura maxim trei saptamani. Este atat de cunoscuta printre mamici, incat a ajuns sa fie considerata o stare normala, desi o femeie care sufera de tristetea de dupa nastere nu se simte deloc bine. Se poate simti perfect in regula intr-un minut, ca in celalalt minut sa izbucneasca in lacrimi. Se poate simti iritata si deprimata in general. Alte simptome includ:
- anxietate
- ingrijorare excesiva
- confuzie
- lipsa energiei
- incapacitatea de a dormi
- lipsa apetitului
- stare de oboseala chiar si dupa somn
- ingrijorare excesiva asupra schimbarilor fizice
- lipsa increderii
- tristete
- stare de coplesire

Desi suparatoare si neplacuta, tristetea de dupa nastere este combatuta, de obicei, de odihna, o dieta buna si suport afectiv din partea sotului si a prietenilor apropiati.

Ce determina depresie postnatala?

Este interesant faptul ca depresia post natala este cunoscuta din cele mai vechi timpuri - astfel, Hipocrate a descris detaliat, in anul 700 i.e.n. problemele de natura emotionala ale femeii, asociate cu sarcina si nasterea. Din pacate insa, medicii nu au reusit nici pana astazi sa stabileasca precis cauzele aparitiei acestei probleme, astfel incat subiectul constituie inca sursa de nesfarsite dezbateri si controverse. 

Schimbarile hormonale in organismul femeii poate fi una din cauze. In timpul sarcinii, cantitatea de hormoni, estrogenul si progesteronul, creste considerabil. In primele 24 de ore dupa nastere, scade foarte mult si ramane la nivelul dinainte de sarcina. Cercetatorii cred ca aceste variatii puternice conduc la depresie. Este cunoscut faptul ca o mica variatie hormonala poate schimba starea femeii in perioada premenstruala.
Functionarea tiroidiana este influentata puternic imediat dupa nastere. Acest lucru poate determina stari de indispozitie, oboseala, agitatie, insomnie si anxietate. Un simplu test tiroidian poate demonstra daca este cauza depresiei postnatale. Daca testul este pozitiv, medicul de specialitate va poate prescrie medicatie pentru tiroida

Depresia postnatala este mai probabil sa apara la mamicile care au trecut prin: depresie postanatala la sarcina anterioara, o depresie care nu a avut legatura cu sarcina, sindrom premenstrual acut, o relatie sau casnicie dificila sau stresanta, lipsa de prieteni cu care sa se consulte, evenimente stresante in timpul sarcinii sau dupa nastere (cum ar fi o boala serioasa in timpul sarcinii, nastere prematura sau dificila)
Faptul ca va simtiti deprimate in primele saptamani de cand sunteti mamica, nu inseamna ca sunteti o mama rea, ca ati facut ceva nepotrivit care sa va aduca in aceasta stare.

Cat dureaza depresia postnatala?

Durata postanatale varieaza in functie de caracteristile fiecarei femei in parte. Unele femei se simt bine dupa cateva saptamani, insa altele se simt prost sau "de parca n-ar fi in firea lor" pentru multe luni de zile. In cazul femeilor care prezinta simptome mai severe de depresie sau care au mai avut depresii in trecut, recuperearea poate dura mai mult. Trebuie doar sa-si aminteasca ca pot primi ajutor si ca se pot vindeca.

Cum scapam de depresia de dupa nastereCe fel de tratament ajuta in cazul depresiei postnatale?

Este important de stiut ca depresia postpartum este tratabila si va dispare. Tratamentul depinde de cat de severa este depresia. Poate fi tratata cu medicatie (antidepresive) si psihoterapie. In aceasta situatie este recomandat sa se stea de vorba cu alte femei care au trecut prin aceasta afectiune. Daca mamica hraneste la san trebuie sa se sfatuiasca cu specialistul in grija caruia este. Unele din medicamentele antidepresive afecteaza laptele mamei si nu trebuie folosite.

Ce se poate face pentru a scapa de depresie postnatala?

Daca ati nascut de curand si va simtiti trista, anxioasa, iritata, obosita sau prezentati orice alt simptom specific depresiei postnatale, amintiti-va ca nu sunteti singura in aceasta situatie si ca multe alte mamici au trait exact aceeasi experienta ca si dumneavostra. Stati linistita si calmativa si nu nu "va pierdeti mintile" si nici "nu innebuniti".

Iata cateva activitati pe care alte mamici le-au gasit folositoare in lupta cu depresia postnatala si pe care le puteti aplica:
- tineti langa dumneavostra o persoana apropiata cu care sa vorbiti si caruia sa-i impartasiti trairile si temerile
- solicitati ajutorul unei persoane care va poate ajuta sa ingrijiti bebelusul si cu intretinerea casei. Acest sprijin binevenit ca poate ajuta sa gasiti ragaz pentru dvs. si sa va odihniti gasiti timp sa faceti ceva pentru dvs., chiar daca asta inseamna nu mai mult de 15 minute zilnic.
- unul dintre cele mai eficiente metode este rugaciunea, cititi rugaciuni dintr-o carte de rugaciuni, sau un acatist, poate fi acatistul sfantului al carui nume il poarta copilul. Rugaciunile va pot aduce o stare de liniste si pace interioara cum nu ati mai avut de mult.
- incercati sa cititi o carte interesanta, sa faceti cateva exercitii fizice (plimbarile sunt perfecte pentru sanatatea dvs. si sunt usor de facut), faceti o baie relaxanta sau meditati p subiecte spirituale.
- tineti un jurnal in care sa va notati sentimentele si trairile. Acesta este un mod de a va destainui si va descarca gandurile si frustrarile. Dupa ce treceti de depresia postnatala si va simtiti mai bine, puteti sa recititi ce ati scris in timpul perioadei de depresie, si asta va poate ajuta sa va cunoasteti mai bine. 
- probabil vor fi si zile cand o sa simtiti ca nu ati reusit sa realizati nimic, insa incercati sa nu va suparati pe propria persoana cand acest lucru se intampla nu este nicio problema in a va simti coplesita.
- nasterea aduce multe schimbari, iar ingrijirea bebelusului presupune multe responsabilitati. Iar cand nu te simti tu insuti, e normal ca toate aceste lucruri noi sa ti se para ca si cum ar fi mult prea mult nimeni nu asteapta de la dvs. sa fiti o "supermamica".
- fiti sincera in legatura cu cat de mult puteti face, cere-ti ajutorul oamenilor din jurul dvs. atunci cand aveti nevoie  discutati cu doctorul in legatura cu starea dvs. Va poate oferi atat un sfat bun, cat si medicamente pentru a va ameliora situatia in care va aflati

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole