Gravidele care consuma o dietă bogată în legume, fructe şi cereale integrale şi beau suficientă apă pot avea risc mai mic de a naşte înainte de termen, spune un studiu mare din Norvegia. Naşterea prematură, definită ca naştere între 22 şi 37 de săptămâni, este legată de probleme de sănătate ale copiilor pe termen scurt şi lung şi este responsabilă de aproape 75% din decesele neonatale, spune acest studiu.

Gravidele din acest studiu care au consumat fie o dietă cu fructe, legume şi cereale integrale fie o dietă cu cartofi fierţi şi peşte au avut risc mai mic de a naşte prematur comparativ cu cele ale căror diete cu inclus gustări sărate sau dulci şi carne procesată, spun autorii într-un articol publicat în BMJ. Dar aceste rezultate nu stabilesc o legătură cauzală între dietă şi naşterea prematură, spun autorii. „Nu înţelegem pe deplin travaliul prematur iar nutrţia este doar unul din factori”, a spus Christine Metz, obstetrician la The Feinstein Institute for Medical Research din Manhasset, care nu a fost implicată în studiu.

Cel mai mare factor de risc pentru travaliul prematur este o naştere prematură în antecedente deşi factori precum fumatul, alcoolul şi consumul de droguri, îngrijirile prenatale necorespunzătoare sau sarcina multiplă (cu gemeni sau tripleţi) joacă, de asemenea, un rol. Studiul nou s-a bazat pe datele studiului de cohortă Norwegian Mother and Child Cohort Study care a inclus 66.000 de femei care au născut între 2002 şi 2008.

Aceste femei au completat un chestionar despre obiceiurile lor alimentare în timpul primelor 4-5 luni de sarcină. Cele care au avut diabet şi cele care nu au născut ulterior un singur copil viu au fost excluse din studiu. Cercetătorii au clasificat dietele femeilor ca „prudente”, „tradiţionale” sau „vestice”. O dietă prudentă a constat în legume crude şi gătite, salate, fructe şi fructe de pădure, nuci, uleiuri vegetale, cereale integrale, carne de pasăre şi apă pentru băut. „Obstetricienii vă vor recomanda întotdeauna o dietă prudentă”, spune Metz.

Prin contrast, o dietă „tradiţională” a fost compusă mai ales din cartofi fierţi, peşte, sosuri, margarină, budinci de orez, lapte degresat şi legume gătite. În fine, dieta „vestică” a conţinut multe snacks-uri sărate, ciocolată şi dulciuri, prăjituri, cartofi prăjiţi, pâine albă, băuturi îndulcite, produse din carne procesată şi paste. Naşterile premature au apărut la 3505 femei, 5,3% din femeile din studiu. O dietă prudentă s-a asociat cu risc mai mic de naştere prematurp mai ales în cazul femeilor aflate la primul copil.

dieta mamei

Dieta tradiţională a fost, de asemenea, asociată cu risc mai mic de naştere prematură comparativ cu consumul unei diete de tip vestic dar riscul a fost mai mare decât în cazul dietei prudente. Pentru gravide s-ar putea să fie mai improtant să consume mâncăruri sănătoase în loc de alimente procesate sau junk food, spun cercetătorii. Rezultatele studiului sprijină recomandările curente de nutriţie ale gravidei dar nu stabilesc o relaţie cauzală între dietă şi naşterea prematură, spune Dr. Shilpi Mehta-Lee, obstetrician la NYU Langone Medical Center.

Cu toate aceste studiul „deschide întrebarea” dacă ar trebui să existe trialuri care să testeze schimbările de dietă ale gravidei, spune dr. Mehta-Lee. Nu este clar dacă aceste rezultate se pot aplica şi altor populaţii, mai spun autorii. Rata naşterilor premature este de 12% în SUA comparativ cu 6% în ţările nord europene. Dieta poate creşte riscul unor afecţiuni precum diabetul de sarcină, obezitatea, preeclampsia (tensiunea mare în timpul sarcinii) care, la rândul lor, pot afecta mama sau fătul, mai spune dr. Metz. O dietă sănătoasă a gravidei poate aduce beneficii mamei mult timp încă şi după sarcină. „Sarcina este unul din acele momente din viaţa unei femei când aceasta poate fi educată să-şi amelioreze dieta”, a mai spus Metz.
După Tanya Lewis; martie 2014

Sursa: http://www.foxnews.com/health/2014/03/05/mom-diet-linked-to-risk-preterm-birth/

Traducere realizata de BABY CARE SIBIU

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole