Un studiu publicat de "Jurnal of Clinical Nursing" sugereaza ca aproximativ una din trei femei care au nascut inca prezinta dureri in timpul actului sexual, la un an dupa nastere si mai mult de jumatate dintre acestea au cel putin o problema de sanatate sexuala.

Interesant este ca aparent, rasa si varsta au un rol in perioada de recuperare. "Este mai probabil ca asiaticele sa aiba probleme de sanatate fata de caucaziene, asa cum sunt femei mai varstnice care dau nastere unor bebelusi mai mari si la care travaliul dureaza mai mult" explica cercetator Amanda Williams.

In cadrul studiului sa mai constatat care sunt cele mai frecvente probleme ce apar dupa nastere in viata sexuala:

  • Cele mai frecvente trei probleme sunt cele sexuale (55%), urmate de incontinenta urinara (54%) si incontinenta urinara fortata (37%).
  • Actul sexual dureros este confirmat de un procent de 19% din femeile care au nascut prin cezariana, de 34% care au nascut pe cale naturala si de 36% din femeile la care sa folosit in timpul nasterii instrumente medicale, cum ar fi forcepsul.
  • Problemele legate de sex sunt mai stringente cand vine vorba de femeile care au avut o nastere mai complicata (77%) iar mai putine apar la femeile care au suferit operatii cezariene (51%), 64% din femeile ccare au nascut s-au plans de cel putin o problema legata de viata sexuala.
  • Nasterea cu forceps a fost asociata cu un nivel ridicat de stres, suprasolicitare si incontinenta repetata.

dureri in timpul sexului dupa nastere

"Cercetarile noastre au aratat o serie de probleme" spune Williams. Exista preocupari majore cu privire la problemele de sanatate pe termen lung care apar la nasterile cu forceps, precum si cele legate de variatiile de sanatate ale femeilor asiatice si caucaziene. Ambele sfere ar putea beneficia de cercetari ulterioare.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole