Un studiu din 2006 al cercetatorilor suedezi a analizat motivatiile femeilor care solicita nasterea prin cezariana si a reiesit ca aproximativ 50% dintre femeile care aleg nasterea prin cezariana fac aceasta alegere pentru ca le este frica. Majoritatea nu fac acest pas din motive medicale, ci doar de frica durerilor din timpul travaliului.

 Unora dintre viitoarele mamici le este frica ca bebelusul lor ar putea fi ranit sau chiar ar putea muri in timpul nasterii, iar altora le este frica ca ar putea intra in panica. Cercetatorii de la Institutul Karolinska din Stockholm au facut acest studiu pe modul de comportament din timpul nasterii la un numar de 496 de gravide. Femeile aflate la prima nastere au fost impartite in trei grupuri:

a) cele care au optat pentru nasterea prin operatie cezariana din motive medicale,
b) cele care au optat pentru cezariana din alt motiv
c) cele care si-au planuit o nastere normala.

Teama gravidei de durerile nasterii

Dintre femeile cu cezariana la cerere, 43 la suta, au fost atat de stresate din cauza nasterii, incat au avut probleme de sanatate. Studiul publicat in Jurnalul Britanic de Obstetrica si Ginecologie mai dezvaluie si faptul ca femeile stresate de nastere si care au optat pentru cezariana sunt predispuse mai puternic la depresii post natale, decat celelalte femei care intr-adevar sunt nevoie sa apeleze la aceasta operatie din motive medicale. S-a demonstrat ca stresul viitoarelor mamici provine, intr-o mare masura, datorita lipsei de informatii competente privind procesul nasterii. Femeile care au urmat un curs de pregatire a nasterii (de exemplu cursurile Lamaze) nu se tem de nastere, datorita cunostintelor pe care le acumuleaza despre toate fenomenele si procedeele medicale din timpul nasterii.

Astazi numarul celor ce aleg cezariana datorita diferitelor temeri este mult mai mare.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole