O echipa de cercetatori de la Universitatea Yale, in urma analizei datelor obtinute la mamele care au nascut, au ajuns la concluzia ca mamele care nasc pe care naturală au instinct matern mult mai bine conturat si sunt mai receptive la plânsul copiilor, comparativ cu cele care dau naştere prin cezariană. 

Imaginile obţinute prin scanarea detaliata a creierelor celor 12 mame supuse cercetarii, imediat după ce acestea au născut, au scos la iveală o activitate cerebrală mai intensă în zonele asociate emoţiilor şi motivaţiei, în cazul femeilor care au născut pe cale naturală, informează BBC.

Echipa de la Universitatea Yale, care a coordonat studiul, susţine că o posibila explicaţie a acestui fenomen este diferenţa hormonală, naşterea naturală eliberând în corpul mamei anumiţi hormoni - printre care şi oxitocină - despre care se crede ca provoacă manifestări ale "instinctului matern". Potrivit aceloraşi experţi, femeile care nasc prin cezariană sunt mai predispuse la depresii postnatale.

nasterea naturala si legatura dintre mama si copil

"Rezultatele obţinute sprijină teoria potrivit căreia orice variaţie care intervine în procesul natural al naşterii, cum ar fi o intervenţie prin cezariană, alterează experienţa neurohormonală a naşterii, şi poate determina scăderea receptivităţii creierului matern în perioada care urmează naşterii", susţine doctorul James Swain în studiul publicat în Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Se pare că mamele care nasc prin cezariană sunt mai detaşate decât cele care au trecut printr-o naştere naturală, dar nu există inca un studiu care să urmareasca consecintele pe termen lung si felul cum evolueaza atasamentul acestora pentru copil. "Nu există nicio îndoială că multe femei care au născut prin cezariană s-au dovedit ulterior a fi mame minunate", a spus el.

Cercetarile din inforenergetica au relevat ca mamele care nasc natural primesc o cantitate mai mare de energii si informatii specifice nasterii si cresterii copilului decat mamele care au ales nasterea prin cezariana. Aceste energii si informatii suplimentare capatate, le ajuta sa treaca mai usor peste evenimentele ce urmeaza nasterii (plansetul copilului, alaptarea, ingrijirea, stresul), si realizeaza o legatura subtila mult mai stabila cu propriul copil, putand sa il inteleaga si sa il perceapa mult mai bine. Mamele care au nascut prin cezariana, nu pot absorbi intreaga cantitate de energii si informatii specifice, si datorita faptului ca le resimt necesitatea la nivel subtil si nu le pot compensa corespunzator din alte surse, le creste riscul de aparitie a asa ziselor depresii postnatale, orice eveniment stresant putand declansa aceste depresii postanatale.

In Marea Britanie aproximativ 10%-20% dintre totalul naşterilor înregistrate  sunt efectuate prin cezariană. In romania acest procent al nasterilor prin cezariana este mult mai mare.

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realiza...
Mai mult...

Mai multe articole