In fiecare an, in jur de 20.000 de copii din toata lumea se nasc sub apa intr-o piscina speciala. Avantajele apei asupra relaxarii si ameliorari durerilor nasterii cat si dorinta de a naste cat mai natural posibil au facut aceasta metoda de nastere tot mai pupulara. Nasterea sub apa este de fapt o alternativa pentru femeile ce prefera o nastere cat mai usoara si naturala cu putinta, fara folosirea medicamentelor cat si renuntarea la mediul spitalicesc in favoarea nasterii la domiciliu.

De fapt nasterea sub apa este o nastere obisnuita ce se desfasoara cu gravida scufundata in apa de o temperatura ce trebuie mentinuta la 36., - 37,5 grade Celsius, iar nivelul apei din piscina trebuie sa ajunga pana la sanii gravidei in pozitia sezand.

Din punt de vedere medical, nasterea sub apa este o tehnica de nastere relativ noua, care a fost introdusa in anii 1960, dar practicata pentru prima data in spitale in anul 1970. In Romania, in prezent, din pacate sunt foarte putine spitale ce practica nasterea sub apa, costul unei astfel de nastere fiind in jur de 1000 de euro (pret de la maternitatea Isis).

nasterea sub apaEste bine de retinut faptul ca nu fiecare gravida poate beneficia de o astfel de nastere in apa, chiar daca este o metoda de nastere relativ noua, sunt anumite criterii ce trebuiesc indeplinite, anumite complicatii inlaturand din start aceasta alternativa. Decizia de a naste in apa trebuie sa vina dupa ce mama a discutat cu moasa special instruita despre avantajele si dezavantejele acesti metode. De asemenea gravida trebuie sa urmeze cursuri de pregatire pentru nastere, eventual gimnastica.

Pentru nou-nascut nasterea in apa este mai putin traumatizanta deoarece nu mai are loc o trecere brusca din mediul intrauterin in mediul exterior, bebelusul putand ramane in apa minute bune, dar accidental sau voit, scoaterea fetei din apa trebuie sa fie definitiva. Potentialul periculos al medicamentatiei si al interventiilor, cum ar fii forcepsul se diminueaza.

Nu trebuie sa uitam nici de faptul ca in urma unei nasteri in apa, recuperarea este mult mai rapida, externarea putand fi posibila in termen de 24 de ore de la nastere, in cazul in care nu apar nici un fel de complicatii.

Criterii pentru nasterea sub apa

  • Sarcina trebuie sa fie unica, de aceea sarcinile gemelare sau multiple se vor desfasura normal
  • Sarcinile in prezentatie pelviana nu pot beneficia de nastere sub apa, din cauza eventualelor complicatii vitale
  • In cazul in care gravida a mai avut nasteri iar una din ele a avut loc prin cezariana se exclude varianta ca urmatoarea nastere sa aiba loc sub apa
  • Varsta sarcinii trebuie sa fie de 37 - 42 de saptamani, de aceea din cauza eventualelor complicatii nasterile premature sau intarziate trebuiesc a fii asistate in spital.
  • Gravida trebuie sa nu aiba in antecedente mai mult de patru nasteri
  • Gravidele supraponderale, de obicei cele ce canteresc peste 150 de kg nu pot avea o nastere sub apa

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole