Fiind una dintre interventiile chirurgicale cu cea mai mare frecenta in intreaga lume, tehnica prin care se face o cezariana a evoluat semnificativ in ultimi ani, astfel incat riscurile postoperatorii au scazut. Noua tehnica de cezariana Vejnovic, reduce semnificativ atat pierderea de sange (342 ml fata de 495 ml), durerea si recupeararea postoperatorie si numarul de zile de spitalizare necesare.

In noua tehnica de cezariana, incizia se realizeaza in pliul natural transversal al tegumentului efectuat deasupra simfizei pubiene unde stratul de grasime subcutanat este mai subtire. In prima faza se fac o incizie de aproximativ 6-7 cm iar ulterior se adapteaza la dimensiunile capului copilului.

Disectia ulterioara a abdomenului se face pe liniile anatomice ale fasciei abdominale si prin indepartarea muschilor drepti abdominali fara a se sectiona structurile anatomice. Uterul se incizeaza la aproximativ 2 cm deasupra pliului vezical pe o lungime de aproximativ 6-7 cm.

In a doua faza a operatiei cezariane copilul este “nascut” prin apasarea superior si inferior cu degetele asupra marginilor de sectiune uterine in acelasi timp exercitandu-se o presiune asupra fundului uterin; astfel are loc rotatia capului copilului, imitand oarecum miscarile de la nasterea naturala. Daca este nevoie, pentru a se adapta incizia la circumferinta capului fatului, se poate mari fara nici o problema incizia uterului si a pielii.

operatie cezariana vejnovic

Un alt avantaj al acestei tehnic este ca presiunea exercitata asupra fundului uterin ar putea ajuta la eliminarea lichidul amniotic din plamanii fatului la fel  cum se intampla la nasterile vaginale.

Inchiderea transei uterine se realizeaza printr-o modalitate care lasa o cicatrice uterina de dimensiuni mai mici, ceea ce presupune riscuri de sangerare mai mici si o recuperare mai rapida.

Pentru suturarea pielii se foloseste un fir subcutanat, si se incepe la 2 cm medial de marginea plagii astfel perimitand evitarea formarii eventualelor colectii subcutanate.

inchidere cezariana metoda vejnovic

Avantajele noii tehnici pentru cezariana Vejnovic

  • reducerea durerilor postoperatorii
  • se pierde o cantitate de sange mai mica
  • operatia dureaza mai putin
  • sunt necesare mai putine zile de ingrijire postoperatorie
  • extragerea fatului din uter se realizeaza printr-un mecanism asemanator cu cel de la nasterea naturala ajutand la eliminarea lichidului amniotic din plamanii copilului.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole