Primului documentar românesc despre naștere: "Îndrăznesc să nasc așa cum vreau!"
Marti 24 iunie 2014 vă asteptăm la Galați la proiecția primului documentar românesc despre...
Oboseala pare sa atinga punctul culminant la 2-4 zile de la iesirea din maternitate. Unele mamici mai trec printr-o faza critica la 8-10 saptamani dupa nastere, cand lipsa de somn acumulata incepe sa produca daune. Doar 50 % dintre femei simt ca si-au recuperat fortele la sfarsitul celei de-a 6-a saptamani, alte 25 % simt ca au intrat in normal abea dupa 6 luni, ceea ce ne duce la concluzia ca un sfert din proaspetele mamici sufera de oboseala cronica si lipsa de energie chiar si dupa 6 luni de la nastere. Pe de alta parte sa nu uitam ca doua treimi din bebelusii intre 6-12 luni prezinta tulburari de somn.
Pierderea in greutate dupa nastere este uimitoare. Daca iei in calcul greutatea copilului, greutatea a placentei si a lichidului amniotic, dintr-o data esti mai usoara cu aproape 6-7 kilograme. Pe parcurul sarcinii celulele corpului retineau apa, iar acum tot surplusul de lichid va fi eliminat, prin urina sau transpiratie.
Corpul femeilor care abia au nascut produce in perioada de dupa nastere de doua ori mai multa urina decat in mod normal.
Uterul incepe sa se micsoreze, iar contractiile nu se vor opri odata cu terminarea nasterii. Pe parcursul sarcinii, uterul isi mareste dimensiunea de 25 de ori fata de cea normala. La cateva minute dupa nastere, acesta incepe sa se micsoreze, ceea ce cauzeaza alte contractii si dureri, dar de intensitate mai mica decat cele de la nastere. Aceste dureri de dupa nastere de obicei cresc in intensitate odata cu numarul nasterilor si uneori ai nevoie de calmante. Uterul se micsoreaza rapid, intr-o saptamana ajunge la jumatate din dimensiunea de la nastere, iar aproximativ dupa o luna revine la dimensiunea normala, de dinainte de sarcina. Totusi, numarul de celule a uterului nu se reduce, ci doar isi reduc dimensiunile. Daca involutia uterina se face intr-un timp mai lung atunci femeia trebuie sa mearga la medic.
Celulele care faceau legatura dintre placenta si uter incep sa se desprinda dupa nastere, fiind eliminate prin scurgeri vaginale, ce dureaza 4-6 saptamani. Organele genitale manifesta scurgeri denumite lohii (lohii-Scurgere provenita din uter in timpul lauziei) in aceasta perioada; ele contin sange in primele 2-3 zile poate chiar o saptamana, apoi, treptat devin roz, pana la alb galbui disparand total cam in a patra saptamana. Ele au un miros specific si au rol de protectie impotriva infectiilor.
In timpul sarcinii, uterul se marestee pentru a face fata loc bebelusului care creste si astfel, impinge multe organe din calea sa - stomacul, intestinal subtire si cel gros, vezica urinara, inima. Dupa ce nasti, acestea organe revin la locatia de dinainte, pentru ca acestea sa se intampla mi bine, este bine sa nu uiti de masajul de dupa nastere..
Aceasta repozitionare pot determina incontinenta urinara. De obicei, incontinenta urinara ar trebui sa dureze cateva saptamani, dupa care totul va reveni la normal. Daca nu se intampla asta insa, du-te la medic.
In timpul sarcinii, estrogenul permite celulelor sa se extinda si sa retina apa, iar declinul brusc de estrogen dupa nastere (nivelul acestuia scade in proportie de 90% in primele trei ore), lasa tesuturile moi.
Progesteronul este cel care tine muschii uterini rigizi pana la momentul nasterii. Cand nivelul acestuia scade rapid, anumite procese care au fost stopate sau incetinite in timpul sarcinii, incep sa functioneze din nou.
Caderea parului spre exemplu, se datoareaza acestui lucru; multe femei pierd cantitati mari de par in primele trei luni de la nastere. Hormonii actioneaza si asupra sanilor, dupa ce nivelul de estrogen si progesteron scade, hormonii numiti prolactina si oxitocina, in combinatie cu bebelusul care suge, stimuleaza productia de lapte.
Secretia de lapte apare la 24-48 de ore dupa nastere. Incepe lent, prin sporirea colostrului. Colostrul (cunoscut in unele zone ale tarii sub numele de corastra) este consistent, are o culoare galbena si are proprietati purgative. Colostrul contribuie la curatarea aparatului digestiv al nou nascutului, contine anticorpi si multe globule albe (necesare copilului impotriva infectiilor) multa vitamina A (ajuta la prevenirea bolilor la ochi dar si la o suportabilitate mai buna a inbolnavirilor pe parcursul vietii). Colostrul, corastra, contine toate substantele necesare cresterii copilului. La 2-3 zile incepe secretia abundenta a laptelui, "laptele matur", uneori impreuna cu dureri ale sanului. Uneori, in timpul acestui fenomen numit "furia laptelui", temperatura lauzei poate ajunge pana la 37.5 grade. Daca nou nascutul va suge direct de la san si in mod regulat, mamica nu va mai avea nici o problema cu alaptatul. De mare ajutor pentru gravida care alapteaza este si un produs naturist speciat creat pentru femeile care alapteaza ce contine multivitamine numit New Life.
Aceste modificari hormonale afecteaza si sistemul nervos central, provocand depresia post-natala
Transformarea din gravida in proaspata mamica este epuizanta, dar in acelasi timp, miraculoasa. Corpul tau va scapa complet in cateva saptamani, de schimbarile care au durat noua luni.
In ceea ce priveste contactul sexual, acesta este obligatoriu sa nu fie reluat inainte de implinirea celor 6 saptamani de la nastere.
In timpul alaptarii, nu exista menstruatie la majoritatea femeilor. Uneori, intre a 20-a si a 25-a zi de lauzie exista o sangerare, putin abundenta, care dureaza 1-2 zile. Aceasta poarta numele de mica menstruatie. Daca se intampla sa aiba menstruatie, atunci femeia care alapteaza o va avea neregulat si in cantitate mica. Uneori se poate produce ovulatie fara menstruatie, si ca atare, o femeie care alapteaza poate sa ramana gravida. Atunci, pe langa semnele obisnuite ale sarcinii, prezentate in capitolul sarcina, apare si scaderea puterii de alaptare a femeii.
In timpul lauziei nu se face toaleta interna a organelor genitale, aceasta putand fi cauza unor infectii. Igiena externa se face cu apa fiarta si racita, sapun delicat si dupa uscare se aplica un pansament steril, sau un absorbant igienic.
Deoarece sanii trec si ei printr-o schimbare majora, igiena lor trebuie facuta cu grija, mai ales ca pot aparea crapaturi datorita maririi volumului, sau crapaturilor mamelonului, care se produc mai ales la femeile care nu au mai alaptat, in urma suptului. Pentru cicatrizare se recomanda expunerea sanilor la aer sau la soare. Daca aveti la san eroziuni mari, este recomandat sa consultati doctorul.
O organizare buna a timpului astfel incat odihna sa fie o prioritate trebuie planuita chiar inainte de nastere. Construieste-ti din timp o retea de prieteni si membri ai familiei carora le poti incredinta sarcinile zilei ( curatenie, cumparaturi, gatit, spalat) ba chiar grija nou-nascutului. Pentru a te recupera mai repede dupa sarcina este bine sa iti stabilesti anumite reguli.
- Nu te culca tarziu, pentru ca trebuie recuperat somnul e mai bine sa te culci devreme decat sa te scoli tarziu. Incearca sa pastrezi acelasi program de somn si in weekend-uri sau vacante;
- Ai grija la alimentatie si evita mancarea multa si grea, cafeina, alcoolul si nicotina mai ales inainte de culcare;
- Cand bebelusul adoarme, profita de aceasta pauza si incearca sa te odihnesti si tu putin lasand orice alta activitate deoparte;
- Nu uita sa-ti iei vitaminele si suplimentele de minerale, deoarece sarcina si nasterea a consumat din rezerva ta si este foarte probabil sa ai dificiente de minerale, sunt recomandate produsele naturiste New Life MultiVitamin deoarece contin toate vitaminele si mineralele necesare dupa sarcina si alaptare si Rhodiolin poate preveni sau diminua depresia postnatala ;
- Pregatestete pentru hranirea bebelusului pe timpul noptii tinand la indemana tot ceea ce ar putea fi necesar: schimburi curate, servetele umede, un pahar cu apa sau o gustare pentru tine, o lampa cu bec foarte slab pe care o poti lasa eventual aprinsa pe timpul noptii, un fotoliu cu perne confortabile, etc
- Iesi la o plimbare in aer liber cu bebelusul cel putin o ora pe zi, de asemena si exercitiile fizice sunt binevenite.
- Nu uita sa te recreezi, planuieste cel putin o activitate relaxanta pe zi (citit, televizor, conversatie cu prieteni)
- Nu stabili mai mult de doua sarcini pe zi in afara de cele necesare ingrijirii nou-nascutului - cere ajutorul partenerului sau celor apropiati in treburile gospodaresti si in ingrijirea bebelusului.