Recomandat tuturor mamelor este ca, în momentul în care acestea consideră că îşi doresc să păstreze o sarcină, să efectueze vizite constante la medic pentru a putea monitoriza de aproape copilul pe toată perioada sarcinii, dar şi după naştere. Dar care sunt riscurile la care o mamă se expune atunci când se hotărăşte asupra păstrării sau conceperii unui copil peste vârsta de 40 ani?
Unul dintre efectele negative pe care poate să le aibă o sarcina târzie este Sindromul Patau (trisomia 13). Aceasta este o malformaţie congenitală care se defineşte prin prezenţa suplimentară a cromozomului 13, defect ce cauzează o mulţime de anomalii atât fizice cât şi mentale. Se înregistrează în special probleme la nivelul inimii iar prognosticul nu este deloc unul favorabil, bebaluşii mor în general în primle săptămâni după naştere sau, în cazurile mai severe, apare avortul spontan. Deşi vârsta înaintată a mamei nu este o cauză ci doar un factor de risc în această patologie, trebuie luată în considerare şi această posibilitate.
Semnele clinice sunt foarte variate şi alcătuiesc un tablou complex - defecte ale sistemului nervos printre care se numără şi defecte motorii şi mentale, microcefalie, cataractă, hipoplazia nervului optic, defecte la nivelul măduvii spinării, defecte musculo-scheletice şi cutanate care se pot caracteriza prin degete în plus, apariţia unei urechi suplimentare, picioare deformate, defecte faciale cu despicătură a palatului, nas deformat sau absent, anomalii ale organelor genilate şi defecte renale şi, nu în ultimul rând, defecte severe ale inimii cum este defectul septal ventricular, defecte ce apar la 80% dintre pacienţi.
Un alt sindrom care apare la nou-născuţi şi are ca şi principală cauză vârsta înaintată a mamei, mult mai cunoscut şi mai întâlnit, este Sindromul Down. Acest sindrom este caracterizat de prezenţa unui cromozom în plus în fiecare celulă, sindromul mai purtând denumirea de Trisomia 21. Deşi tabloul clinic este de data aceasta mai puţin şocant şi mai uşor de acceptat în societate, defectele nu pot fi ignorate. Printre acestea se numără probleme cardiace severe, retard mintal sever până la moderat, lobul urechii uşor deformat cu un conduct auditiv scurt care determina hipoacuzie sau surditate la 50% dintre pacienţi. Incidenţa apariţiei acestui sindrom creşte o dată cu înaintarea în vârstă a mamei, astfel încât la femeile de peste 45 de ani incidenţa este de 1 la 30 de nou-născuţi. Sindromul Down este cotat ca fiind cea mai frecventă cauză de retard mintal.
În concluzie, vârsta înaintată a mamei poate fi un factor decisiv în apariţia unor probleme grave la nou-născut, probleme care vizează multe defecte genetice congenitale. Incidenţa mai mare a bolilor la nou-născuţi atunci când mama are o vârstă mai înaintată ne face doar să tragem un semnal de alarmă şi să îndemnăm femeile să facă un consult specializat înainte se a lua o decizie cu privire la viitor cât şi o monitorizare constantă şi completă aspura sarcinii. Deşi decizia asupra sarcinii aparţine în totalitate părinţilor, aceştia trebuie informaţi înainte de a lua o decizie definitivă cu privire la viitorul lor sau al copilului. Trebuiesc luaţi în considerare foarte mulţi factori, printre care se numără şi nevoile de suport şi de ajutor ale copilului din partea părinţilor sau tutorelui, nevoie mult mai ridicată decât la copii sănătoşi.
Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că o vârsta mai înaintată a mamei la naştere poate scădea riscul de cancer ovarian sau cancer la sân. Aceştia afirmă că femeile care aşteaptă până la minim 28 de ani scad riscul de cancer mamar cu până la 60%. O echipă de la Universitatea Southern California a descoperit că femeile care nasc între 35 si 39 de ani reduc riscul de cancer ovarian cu 32%.
Deci, alegerea finală aparţine în totalitate mamei. Dar, pentru ca alegerea să fie una cât mai bună şi cât mai eficientă, acestea trebuie sa consulte medicul şi trebuie să se informeze asupra riscurilor şi nevoilor de ajutor medical avansat.