Sofrologia este o tehnica de relaxare, inrudita cu hipnoza, in sensul ca aduce pacientul intr-o stare de constienta modificata. Astfel, pacientul este capabil sa se concentreze intr-un mod exceptional asupra unei idei precise. Poate fi vorba de atenuarea durerilor cauzate de un tratament medical, de pregatirea pentru un examen sau o competitie, de renuntarea la o stare de dependenta sau de reducerea efectelor stresului.

Fiind bazata pe tehnicile de autohipnoza, yoga si meditatie, tehnicile sofrologiei cuprind exercitii mentale si respiratorii, vizualizari si anumite exercitii corporale.

Sofrologia (in franceza sophrologie) este la origine o disciplina fundamentata de spaniolul de origine columbiana Alphonso Caycedo, discipolul si urmasul lui Lopez Ibor la conducerea Societatii Mondiale de Psihiatrie si unul din medicii personali ai regelui Juan Carlos al Spaniei. Numele provine din greaca, mai precis a fost luat de Caycedo din dialogul "Charmides" al lui Platon si este legat de terpnos-logos-ul pe care il foloseau medicii traci ai lui Zamolxe (deci are la baza o tehnica veche dacica)

Cum ajuta Sofrologia in pregatirea nasterii?

Sofrologia este foarte utila in ameliorarea durerilor din timpul travaliului. Aceasta tehnica ii permite femeii sa isi poata controla nasterea, si se imbina foarte bine cu tehnicile de diminuare a durerii invatate la cursurile pentru gravide. Tehnicile din sofrologie specifice pentru pregatirea nasterii sunt puse in practica in ultimul trimestru de sarcina cu ajutorul unei persoane pregatite in aceasta "stiinta".

sofrologia si pregatirea pentru nastere

Exercitiile din sofrologie creeaza o stare de relaxare completa la limita dintre veghe si somn, prin controlarea respiratiei si detasare. In aceasta stare, femeia invata sa isi constientizeze si sa vizualizeze anumite parti ale corpului, mai ales acele parti implicate in fenomenul nasterii. Asistenta sau persoana care cunoaste aceste tehnici trebuie sa asiste la nastere si sa indrume intregul proces. Si barbatului are un rol esential in a ajuta femeia sa depaseasca etapele mai grele ale nasterii prin masaj, incurajari si tehnici de relaxare.

Respiratia controlata (se invata la Cursul Lamaze pentru gravide) ajuta foarte mult la relaxarea corpului, prin usurarea durerilor provocate de catre contractiile uterine, recuperarea fizica si psihica intre contractii si puterea de a impinge natural si firesc in momentul expulzarii bebelusului. Aceasta se intampla mai cu usurinta, pentru ca si corpul este mai detensionat si mai degajat.

Femeia care cunoaste aceste tehnici nu va mai fi dominata de propriul corp. Ea chiar va putea sa adoarma cateva secunde intre contractii, trezindu-se fara a fi surprinsa. Un avantaj este ca nasterea se va putea derula fara anestezie si alte interventii medicamentoase, putand elimina mai usor orice interventie externa care ar putes ds tulbure firescul evenimentului. Aceste exercitii si tehnici sofrologice pot ajuta mama sa poata simti si trai din plin momentul nasterii si nu durerea ce vine o data cu ea.

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole