fiind descris in articolul publicat de Michael S. Kramer si colegii sai de la McGill University Faculty of Medicine din Montreal, Quebec, Canada. "In cadrul unui studiu epidemiologic am urmarit asocierea dintre embolia cu lichid amniotic si inducerea medicamentoasa a travaliului."

In cadrul studiului au fost analizate datele de la aproximativ 3 milioane de nasteri asistate in spitalele din Canada in perioada 1991 - 2002. Cercetatorii au facut asocieri intre rata emboliilor si inducerea medicamentoasa sau chirurgicala a travaliului, varsta materna, prezentatia fetala, modul nasterii si celelalte complicatii ale sarcinii si travaliului.

Embolia cu lichid amniotic a complicat 14,8 din 100000 de nasteri multiple si 6 din 100000 de nasteri unice. In 24 (13%) din cele 180 de cazuri cu nasteri unice la care s-a pus diagnosticul de embolie, complicatia a fost fatala. Nu a fost o crestere semnificativa a cazurilor de embolism din punct de vedere a factorului timp.

Inducerea medicamentoasa a travaliului aproape a dublat riscul total al emboliilor cu lichid amniotic (1,8), iar asocierea a fost considerabil mai mare la cazurile fatale (3,5). Alti factori asociati cu un risc crescut au fost varsta mamei mai mare sau egal cu 35 de ani, nasterea prin cezariana sau cea vaginala cu ajutorul instrumentelor speciale, polihidroamniosul, ruptura colului uterin sau a uterului, placenta previa, eclampsia si distresul fetal.

"Inducerea medicamentoasa a travaliului pare sa creasca riscul emboliei cu lichid amniotic", au afirmat autorii studiului."Cu toate ca riscul absolut este mic, pacientele si medicii trebuie sa ia in considerare acest risc cand se decide inducerea electiva a travaliului."

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole