fiind descris in articolul publicat de Michael S. Kramer si colegii sai de la McGill University Faculty of Medicine din Montreal, Quebec, Canada. "In cadrul unui studiu epidemiologic am urmarit asocierea dintre embolia cu lichid amniotic si inducerea medicamentoasa a travaliului."

In cadrul studiului au fost analizate datele de la aproximativ 3 milioane de nasteri asistate in spitalele din Canada in perioada 1991 - 2002. Cercetatorii au facut asocieri intre rata emboliilor si inducerea medicamentoasa sau chirurgicala a travaliului, varsta materna, prezentatia fetala, modul nasterii si celelalte complicatii ale sarcinii si travaliului.

Embolia cu lichid amniotic a complicat 14,8 din 100000 de nasteri multiple si 6 din 100000 de nasteri unice. In 24 (13%) din cele 180 de cazuri cu nasteri unice la care s-a pus diagnosticul de embolie, complicatia a fost fatala. Nu a fost o crestere semnificativa a cazurilor de embolism din punct de vedere a factorului timp.

Inducerea medicamentoasa a travaliului aproape a dublat riscul total al emboliilor cu lichid amniotic (1,8), iar asocierea a fost considerabil mai mare la cazurile fatale (3,5). Alti factori asociati cu un risc crescut au fost varsta mamei mai mare sau egal cu 35 de ani, nasterea prin cezariana sau cea vaginala cu ajutorul instrumentelor speciale, polihidroamniosul, ruptura colului uterin sau a uterului, placenta previa, eclampsia si distresul fetal.

"Inducerea medicamentoasa a travaliului pare sa creasca riscul emboliei cu lichid amniotic", au afirmat autorii studiului."Cu toate ca riscul absolut este mic, pacientele si medicii trebuie sa ia in considerare acest risc cand se decide inducerea electiva a travaliului."

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole