Cresterea copilului a 6-a luna de sarcina

Pielea copilului tau a devenit opaca (pana acum era relativ transparenta) insa nu a ajuns inca la maturitate. In acelasi timp si retinele ochilor se dezvolta nici ele neputand insa ajunge la maturitate pana la finalul celei de-a 6-a saptamani de sarcina.

Pe de alta parte, desi plamanii sunt printre ultimele organe ce se dezvolta, ei au inceput deja sa ia forma si pe alocuri au inceput deja sa se formeze surfactantii, substantele care mentin lubrifierea interiorului plamanilor.

Si cum se afla inca in plina dezvoltare, trebuie sa stii ca intre a 21-a si a 24-a saptamana de viata, corpul micutului tau incepe sa creasca recuperand din diferenta fata de cap, care pana acum era neobisnuit de mare. Desi poate parea ciudat, capul este inca destul de mare si chiar este normal avand in vedere ca la orice copil cu dezvoltarea normala, pana aproape de varsta de 7 ani se pastreaza o disproportie intre cap si restul corpului.

In alta ordine, undele cerebrale ale micutului au inceput sa semene cu cele ale unui nou nascut. De asemenea micutul a evoluat suficient pentru a reusi sa isi dezvolte un obicei de ore de somn si de ore de activitate ce va avea tendinta sa se regularizeze.
La finalul celui de-al doilea trimestru de sarcina, copilul tau va avea circa 20 de cm in lungime.

Lucruri noi si pentru mama

luna 6 sarcinaPentru cele mai multe femei, al doilea trimestru de sarcina a adus unele schimbari binevenite. Astfel, uterul a devenit prea mare pentru a ramane asezat doar in zona pelviana iar mutarea acestuia mai sus a ajutat considerabil la reducerea presiunii asupra vezicii urinare. Totusi, uterul nu a devenit suficient de mare pentru a crea probleme in ceea ce priveste alimentatia si respiratia, deci, pe ansamblu, confortul mamei creste in aceasta perioada. In aceste conditii, este foarte posibil sa simti ca ai mai multa energie decat in primul trimestru si de asemenea este posibil sa ai si un libido crescut. Nu in ultimul rand, a inceput perioada in care vei incepe sa iti simti copilul din ce in ce mai des.

Cresterea in greutate va fi din ce in ce mai pronuntata acum, dar evident, acesta este un lucru normal. Pe de alta parte, uterul aflat in crestere este posibil sa iti intinda piele de pe abdomen, creand asa numitele semne de intindere ale pielii, semne care de altfel vor disparea dupa nastere. De asemenea, presiunea pusa de uter asupra organelor interne va putea cauza si unele constipatii sau arsuri.

Si glanda ta tiroida va fi mult mai activa, cauzand o transpiratie mai intensa, iar unele femei se confrunta chiar cu sangerari nazale si ale gingiilor in urma cresterii tensiunii arteriale.

Simptomele din luna 6 de sarcina pe scurt

Miscarile copilului devin mai accentuate si mai usor de simtit, arsurile stomacale si indigestia, constipatia, infectii ale vezicii urinare, contractii false,hemoroizi sangerarile nazale, scurgerile la nivelul sanilor, sangerarile gingivale, presiunea crescuta la nivelul pelvisului, scurgeri vaginale precum si umflarea gambelor.

 Din aceeasi categorie citeste si: Prima luna de sarcinaSarcina la 2 luniSarcina la 3 luniSarcina la 4 luniSarcina la 5 luniSarcina la 6 luniSarcina la 7 luniSarcina la 8 luniSarcina la 9 luni

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole