Prima luna de sarcina
Cresterea copilului in prima luna de sarcinaDupa ce spermatozoidul si ovulul s-au...
Pana la sfarsitul celei de-a treia luni, copilul tau va avea deja silueta usor de recunoscut a unei fiinte umane. Fata este deja formata iar in gura incep sa se distinga prin gingie 32 de mici mugurei ce vor deveni mai tarziu dintisorii de lapte ai copilului tau. De asemenea, in varfurile degetelor de la maini si de la picioare au inceput deja sa apara unghiile. Pe de alta parte insa, organele genitale ale micutului sunt inca in formare, motiv pentru care indiferent de tehnologiile folosite la ecografie, nu vei putea inca sa iti dai seama de sexul copilului tau. In rest, cartilajele osoase si musculatura copilului incep sa se dezvolte din ce in ce mai repede.
Un alt aspect foarte interesant este ca, desi nu vei putea sa il simti inca, pe fondul dezvoltarii accentuate a creierului, sistemului nervos si a musculaturii, micutul tau va incepe sa faca primele sale miscari, evident fara a avea inca un control asupra propriei sale mobilitati. Chiar si asa,insa, acesta este un pas important in evolutia copilului.
In alta ordine de idei, chiar daca nu stii, copilul are deja un reflex al suptului, motiv pentru care este posibil ca la ecografii sa constati ca are un degetel in gura. De asemenea, el reuseste sa inghita lichid amniotic, eliminandu-l sub forma de urina.
Asa cum probabil ai sesizat deja, ai inceput sa iei in greutate. Nu te panica insa pentru ca acesta este un fenomen absolut normal pe timpul sarcinii si nu ar trebui descurajat. Totul are legatura cu necesitatile organismului tau ce trebuie sa acomodeze in mod corespunzator copilul aflat in crestere.
Spre sfarsitul celei de-a treia luni nivelurile tale hormonale vor fi revenit deja in cote normale motiv pentru care vei incepe sa te simti si tu ceva mai bine. De asemenea, odata trecuta cu bine de primul trimestru, riscul de a suferi un avort spontan scade semnificativ deoarece copilul tau este acum complet format el avand nevoie doar sa ia in greutate si sa isi maturizeze anumite organe si sisteme.
Un aspect interesant este acela ca hormonul progesteron are o actiune extrem de importanta asupra venelor de sange, relaxandu-le si scazand astfel tensiunea arteriala generata de nivelul crescut de sange din organism. Din pacate insa, progesteronul are si unele efecte secundare neplacute, cauzand indirect unele stari de discomfort digestiv prin relaxarea musculaturii abdominale implicata in procesul de digestie.
In alta ordine de idei, desi si starile de oboseala nu mai sunt ce erau la inceputul sarcinii, esti inca predispusa la a obosi repede asa ca ai grija sa iei pauze dese si sa te odihnesti suficient pe parcursul zilei.
Frecventa crescuta urinarilor, sensibilitatea sanilor, oboseala accentuata, schimbarile bruste de dispozitie, scurgerile vaginale accentuate, greturile matinale precum si cresterea in greutate sunt toate specifice celei de-a 3-a luni de sarcina. Este, insa, bine sa pastrezi o legatura stransa cu medicul ce iti supravegheaza sarcina si sa ii detaliezi orice problema pe care o observi sau pe care doar o banuiesti.
Din aceeasi categorie citeste si: Prima luna de sarcina, Sarcina la 2 luni, Sarcina la 3 luni, Sarcina la 4 luni, Sarcina la 5 luni, Sarcina la 6 luni, Sarcina la 7 luni, Sarcina la 8 luni, Sarcina la 9 luni