Acidul folic, este o vitamina extrem de  importanta pentru orice femeie care doreste sa ramana insarcinata. Acidul folic este de fapt o vitamina care face parte din gama de vitamine B, mai precis, acidul folic este vitamina B9 si il putem procura din legumele verzi, precum: spanacul, broccoli, gulia, salata, sparanghel, graul incoltit dar si din cerealele imbogatite.

Studii repetate au aratat ca femeile care primesc 400 micrograme (0.4 miligrame) zilnic inainte de momentul conceptiei si in primele luni de sarcina beneficiaza de o scadere a riscului de a avea un copil cu un defect neural sever (un defect congenital ce implica dezvoltarea incompleta a creierului si a maduvei spinarii) de pana la 70%. S-a demonstrat faptul ca acidul folic, nu este important numai in timpul sarcinii ci si in perioada de preconceptie (perioada de pregatire a sarcinii) cu cel putin o luna inainte de a ramane insarcinata, pentru a reduce riscul de a avea un copil cu un defect neural.

Cele mai frecvente defecte neurale sunt: spina bifida (o inchidere incompleta a maduvei spinarii si a coloanei vertebrale), anencefalia (o subdezvoltare severa a creierului), si encefalocelul (cand tesutul cerebral proemina spre exterior printr-o deschidere anormala a craniului).

Toate aceste defecte se produc pe parcursul primelor 28 de zile de sarcina, de obicei inainte ca femeia sa realizeze ca este insarcinata.De aceea este atat de important ca femeile de varsta procreativa sa aiba un aport zilnic corespunzator de acid folic – si nu doar cele care planuiesc sa ramana insarcinate.

Doar 50% dintre sarcini sunt planificate, deci orice femeie care ar putea ramane insarcinata ar trebui sa se asigure ca primeste suficient acid folic.

Doctorii si oamenii de stiinta nu stiu inca sigur de ce acidul folic are un efect atat de profund asupra prevenirii defectelor tubului neural, dar stiu cu siguranta ca aceasta vitamina este cruciala in dezvoltarea ADN-ului.

Doza de acid folic recomandata la persoanele adulte este de 400 micrograme; gravidele au nevoie de pana la 600 micrograme. Pentru a fi sanatoasa si a avea un copil sanatos, trebuie sa ai o alimentatie echilibrata care sa contina multe fructe, legume, lactate dar in acelasi timp nu trebuie sa uitati de acidul folic.

Cum alimentatia moderna in general nu asigura cantitatea necesara de acid folic gravidei este necesar ca acesta sa se suplineasca cu suplimente alimentare ce contin si acid folic, un astfel de produs despre care gravidele au avut doar cuvinte de lauda este si produsul New Life Multivitamin produs si comercializat in reteaua Calivita.

Acidul folic este util si pentru tatici

In ultimii ani, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca acidul folic este esential pentru oricine doreste sa-si mentina starea de sanatate. Se stie ca acest acid are un rol esential in producerea celulelor rosii din sange si, ca urmare, in prevenirea bolilor de inima si a anumitor tipuri de cancer, in special cel de colon.

Desi aceste studii nu au dovedit capacitatea de protectie asupra organismului a acidului folic, se stie ca oricine poate sa aiba numai avantaje de pe urma consumului de de acid folic.

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole