Sarcina este o perioada speciala si unica (fiecare sarcina are propriile particularitati) in viata oricarei femei, motiv pentru care merita o atentie deosebita in ceea ce priveste alimentatia si stilul de viata in general.

Este important de retinut faptul ca in perioada de sarcina, mamica trebuie sa hraneasca doua fiinte, iar pentru asta trebuie sa se asigure ca isi ia o portie suficienta de vitamine si minerale prin intermediul alimentatiei corespunzatoare.

Iata mai jos alimentele recomandate, si elementele pe care e mai bine sa le evitati, imediat ce apar primele simptome de sarcina.

Cateva alimente recomandate in sarcina

Lapte si branzeturi - in aceasta perioada organismul cere o cantitate mai mare de calciu decat in mod obisnuit. Cele mai bune surse naturale de calciu sunt lactatele si branzeturile, insa in special laptele degresat. Totusi ar trebui sa stiti ca exista si studii care spun ca laptele de vaca nu este chiar atat de sanatos.

Cereale - in cele 9 luni de sarcina vei avea nevoie crescuta de vitamina B, pe care o poti lua foarte usor din fulgii de cereale.

Dimineata, un mic dejun cu cereale, e suficient pentru a mentine aportul necesar zilnic pentru o femeie gravida.

Broccoli - pe langa vitaminele pe care le contine, broccoli ajuta la fixarea fierului si contine antioxidanti, importanti pentru fortificarea sistemului imunitar.

Pestele si soia - sunt surse bogate in proteine, necesare atat mamicii pentru a sustine sarcina, cat si fatului pentru a se dezvolta armonios, in ultimul timp au aparut cateva studii ce spun ca ar fi de preferat sa se evite pe perioada sarciniii carnea de porc si vita, iar datorita faptului ca si puii sunt crescuti prin administrare de hormoni recomandam a se evita si carnea de pui..

ce mancam in sarcinaPe scurt, o alimentatie in timpul sarcinii trebuie sa fie deopotriva consistenta si bogata in vitamine si proteine.

Lista de mai sus continua cu: oua, nuci, alune, unt de arahide, fructe (proaspete si uscate), fasole uscata, banane, peste si asa mai departe.

In acelasi timp sunt si alimente si obiceiuri la care ar fi mai bine sa renuntam in perioada de sarcina.

Din capul locului iese din discutie alcoolul si tutunul, insa dincolo de acestea, este bine sa eviti alimentele prea procesate, cum ar fi margarina, majoritatea mezelurilor de pe piata, sosurile de tot felul (bogate in sare si zahar in exces), mancare prea condimentata.

Chiar daca sunt delicioase, este mai bine sa va abtineti de pe pizza sau shaorma, preparate pline de sosuri si foarte sarate.

In acelasi timp este bine sa evitati laptele nefier sau oul crud, precum si carnea care nu a fost preparata termic suficient. Aceste produse pot contine bacterii precum ecoli ori salmonela, bacterii care sunt distruse la temperaturi ridicate.

Deci atentie mare la acest aspect, inclusiv la banala coca cruda (deoarece contine ou crud) pe care esti tentata sa o gusti atunci cand prepari ceva bun.

De fapt nu exista diferente majore intre o alimentatie pe perioada de sarcina, si o alimentatie sanatoasa recomandata in general.

Trebuie retinut faptul ca sanatatea si dezvoltarea fatului, si ulterior a copilului, depinde foarte mult de alimentatia si stilul de viata al mamei in perioada graviditatii.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole