Coenzima Q10 si miracolul
Coenzima Q10 este o substanta liposolubila, cu functii si caracteristici asemanator...
Sarcina prelungita este acea sarcina cde depaseste 280 de zile, aceasta fiind considerata durata medie a unei sarcine la oameni, adica exact 40 de saptamani, prima zi de sarcina fiind considerata prima zi de la ultima menstruatie.
Aceasta valoare de 280 de zile s-a calculat considerandu-se un ciclu mediu de 28 de zile, pentru femeile care au un ciclu mai mare de 28 de zile, se adauga la cele 280 de zile, numarul de zile ce depasesc 28 de zile de ciclu.
La oameni perioada de gestatie, adica perioada de timp dintre momentul fecundarii si nastere, este de 265 de zile si adaugand cele aproximativ 15 zile de la prima zi a ultimei menstruatie si pana la conceptie rezulta cele 280 de zile sau 40 de saptamani. Statistic s-a observat ca peste 95% din gravide nasc cu sarcini intre 38 si 42 de saptamani. O sarcina care depaseste 42 de saptamani poate reprezenta un lucru anormal, expunand fatul unor pericole crescute, putand sa apara asa zisul Sindrom de Postmaturitate. Este important sa se estimeze cat mai exact momentul cand va avea loc nasterea, acesta putand fi estimat prin mai multe metode de catre medicul ginecolog: prin examinarea gravidei si determinarea marimii uterului, prin detectareasi inregistrarea batailor inimii fatului, prin ecografie care este mai precisa incepand cu cel de al doilea trimestru de sarcina.
Sarcina cunoscuta ca fiind cea mai lunga este cea avuta de Jacqueline Haddock, o sarcina de 398 de zile. Aceasta a adus pe lume o fetita de 1 kilogram si 360 de grame.
Motivatiile exacte ale sarcinei prelungite sunt deocamdata neclare fiind determinata de factori materni, fetali si genetici. Acelasi lucru se poate spune si despre momentul de declansare normala a travaliului.
S-a observat ca sarcina prelungita apare mai frecvent la femeile aflate la prima sarcina care sunt fie prea tinere, fie prea in varsta pentru sarcina, totodata la femeile cu sarcini multiple in antecedente, adica la femeile care care au nascut feti vii de mai mult de 6 ori.
In majoritatea cazurilor depasirea a 42 de saptamani de sarcina ar trebui sa traga un semnal de alarma, dupa cele 42 de saptamani cresterea fatului este foarte redusa sau nula. In cazul sarcinei care depaseste 42 de saptamani, poate aparea Sindromul de Postmaturitate, care se caracterizeaza printr-o serie de modificari fetale dintre care enumeram: scaderea stratului de grasime subcutanata, tegumente uscate si ridate, aparitia unor pete pe cordonul ombilical, infestarea tegumentelor si a membranei amniotice cu materii fecale de la fat, unghii lungi, dar mai ales o agitatie a fatului neobisnuit de mare.
Aceste probleme apar si datorita fenomenului de imbatranire a placentei, care se manifesta prin diverse modificari precum calcificari si edeme la nivelul acesteia, degenerarea fibrinoida si microinfarcte. Datorita acestor modificari se ajunge la scaderea aportului de substante nutritive si mai ales de oxigen la fat, putand surveni fenomenul de asfixie.
Daca ati depasit cele 40 de saptamani de sarcina nu va faceti griji, este absolut normal ca travaliul sa se declanseze pana la implinirea a 42 de saptamani, si chiar in saptamana 43, pentru ca poate fi si o masurarea gresita varstei sarcinii cu o eroare de pana la 14 zile.
Inducerea artificiala a travaliului este recomandata doar incepand cu saptamana 43 de sarcina.
Conform diverselor studii internationale 80% din sarcinile de peste 43 de saptamani sunt urmate de un travaliu spontan, de aceea este de preferat a se astepta declansarea naturala a travaliului. In acest timp se recomanda ca sarcina sa fie atent monitorizata de un medic, care va analiza atent evolutia sarcinii si starea fatului, prin analiza batailor inimii fatului si prin viziualizare cu ecograf.
Dupa depasirea termenului de 42 saptamani, adica dupa prima zi din saptamana 43 de sarcina, se pot aplica diverse metode artificiale de inducere a travaliului, iar daca se constata ca sanatatea mamei si/sau a copilului este in pericol, se poate recurge ca ultima solutie la nasterea prin operatie cezariana.