O femeie insarcinata trebuie sa acorde o importanta crescuta alimentatiei si de aceea ne-am gandit sa va ajutam si sa prezentam alimentele ce nu trebuie consumate pe perioada sarcinii.

Trebuie sa mentionez ca NU trebuie sa consumati nici un aliment ce contine aditivi alimentari (exceptie indulcitorii, daca sunt recomandati de un medic specialist).

Exista anumite alimente ce nu trebuie consumate pe parcursul sarcinii pentru ca acestea pot sa:

  • Produca toxiinfectii alimentare
  • Dauneze copilului

Alimentele pe care nu trebuie sa le consumati sunt prezentate mai jos.

Produse lactate

Nu mancati branza ce contine mucegai (nu conteaza culoarea acestuia).
Nu consumati produse lactate ce nu sunt pasteurizate.
In caz ca doriti sa consumati lapte nepasteurizat trebuie sa il fierbeti.
Produsele lactate ce nu sunt pasteurizate pot contine bacterii ca listeria si astfel se poate ajunge in situatia in care se poate pierde sarcina sau copilul nascut este mort.

Oua

Nu consumati oua crude sau alimente care contin oua crude (maioneza facuta in casa).
Trebuie sa consumati doar oua ce sunt bine facute ( albusul si galbenusul sunt tari) pentru a evita intoxicarea cu salmonela.

Mezeluri si pate

cand esti insarcinataDupa cum am spus si la inceputul articolului, pentru o alimentatie corecta, nu trebuie sa consumati alimente ce contin aditivi alimentari. Mezelurile sunt pline de aceste substante si in plus, daca nu sunt gatite suficient, pot contine diferiti agenti patogeni ce pot dauna sanatatii. 

Pateul se incadreaza tot in categoria aceasta si nu conteaza daca este vegetal sau animal. Ficatul nu este indicat in alimentatia femeilor gravide pentru ca acesta contine cantitati importante de colesterol si pentru ca se altereaza foarte repede.

Carne

Nu consumati carne gatita insuficient. Gatiti carnea astfel incat sa nu mai ramana carne rosie sau urme de sange. Reduceti pe cat este posibil consumul de carne.

Vitamina A

Nu consumati suplimente ce contin cantitati mari de vitamina A pentru ca un supradozaj de vitamina A pot sa dauneze copilului. Puteti sa consumati alimente ce contin vitamina A dar trebuie sa nu consumati suplimente pentru ca astfel este posibil sa depasiti foarte mult doza zilnica recomandata.

Peste

Pestele este un aliment foarte important in aceasta perioada, pentru ca acesta este bogat in minerale, proteine si lipide de calitate buna, dar trebuie sa evitati pestii oceanici. Datorita poluarii, pestii oceanici este posibil sa contina cantitati mai mari de metale grele precum plumbul, mercurul etc. Incercati sa consumati pesti de apa dulce.

Alcool

Trebuie sa evitati consumul de alcool in timpul si inaintea sarcinii.

Cofeina

Evitati produsele ce contin cofeina pentru ca exista un risc ridicat ca fatul sa fie subdezvoltat la nastere.

Sushi

Nu este indicat sa consumati acest tip de mancare datorita faptului ca nu este tratata termic si astfel exista posibilitatea sa fie infestata cu diferiti agenti patogeni.

In timpul sarcinii trebuie sa consumati multe fructe si legume. Trebuie ca acestea sa fie foarte bine spalate pentru pentru a indeparta agentii patogeni si substantele chimice folosite pentru cultivarea/pastrarea lor.

Dupa cum observati, nu exista prea multe restrictii in ceea ce priveste alimentatia in timpul sarcinii. Trebuie doar sa respectati anumite norme de igiena si sa va abtineti de la anumite alimente ce nu sunt recomandate femeilor insarcinate.  Sfaturile prezente in acest articol sunt, in general, valabile si inainte de sarcina si dupa aceasta. Pentru o alimentatie sanatoasa, in timpul sarcinii, incercati sa tineti cont de aceste sfaturi.

 

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole