Orice viitoare mamica trebuie sa fie preocupata de sanatatea viitorului bebelus, iar pentru asta este esential sa fie informata. Pentru femeile aflate la prima sarcina, provocarile sunt uriase. Calmul, un calculator de sarcina si ajutor din partea celor din jur sunt ingrediente perfecte pentru a trece cu brio peste provocari.
Evident, informarea este si ea importanta pentru o sarcina cat mai linistite. Cu ajutorul specialistilor de la ro-mamma.com, vom vorbi despre indicatorii care arata ca o sarcina este sanatoasa. Daca se analizeaza sarcina pe luni si se monitorizeaza toti acesti indicatori, chiar si in cazul unor eventuale probleme se poate actiona rapid.
Cei mai importanti indicatori ai unei sarcini sanatoase
Sanatatea mamei este unul dintre cei mai importanti indicatori, asadar, un prim semn ca sarcina decurge asa cum trebuie este un nivel corect de zahar in sange si o tensiune arteriala potrivita.
Verificarea tensiunii si a nivelului de zahar trebuie sa se faca frecvent in timpul sarcinii si pentru femeile care planuiesc din timp o sarcina, trebuie sa se faca inainte de concepere.
In cazul in care tensiunea nu este monitorizata si creste foarte mult, poate aparea o afectiune denumita preeclampsie, cu riscul travaliului prematur. De cele mai multe ori, preeclampsia se dezvolta fara simptome evidente, asadar, monitorizarea tensiunii este cea mai buna solutie pentru evitarea problemelor. Atunci cand apar simptome, acestea sunt concretizate prin dureri de cap, vedere incetosata, dureri ale abdomenului sau greata.
Un alt semn al sarcinii sanatoase este pozitia placentei. Aceasta trebuie sa fie atasata uterului pana la sfarsitul sarcinii si sa ramana in interiorul acestuia. Daca se intampla sa se detaseze, poate aparea riscul de intrerupere a sarcinii.
Cresterea in greutate este un alt semn vizibil al unei sarcini ce decurge asa cum trebuie. Inca din trimestrul 2 de sarcina, viitoarele mamici trebuie sa ia in greutate treptat. Pentru inceput, aceasta crestere este vizibila mai degraba printr-o ecografie, insa cu timpul, cantarul incepe sa adauge intre 13 si 15 kg. Atentie foarte mare la alimentatie! Multe femei considera ca o sarcina le permite sa manance cat pentru doua persoane si ajung, ca dupa perioada de noua luni sa ramana cu un surplus mare de kilograme. Alimentatia trebuie sa fie una cat mai sanatoasa si echilibrata, facuta, daca se poate, de un nutritionist.
Odata cu cresterea in greutate apare si un alt semn, foarte vizibil: cresterea burticii. Atata vreme cat kilogramele sunt orientate spre partea abdominala si nu spre alte zone ale corpului, este un semn extrem de bun in favoarea unei sarcini care decurge asa cum trebuie.
Din a 6-a saptamana de sarcina incep sa apara si alte semne, unele foarte usor de citit. Miscarile fetale, spre exemplu, arata ca bebelusul primeste o cantitate suficienta de oxigen. Daca miscarile nu incep sa apara din a 6-a saptamana nu este motiv de panica. Bebelusul poate sa isi faca simtita prezenta pentru prima data pana intr-a 10-a saptamana.
In urma analizelor, doctorul poate sa descopere o multime de alte semne. Printre cele mai importante se numara si nivelul de estrogen si progesteron, hormoni vitali pentru sarcina, care trebuie sa aiba o anumita valoare. In cazul progesteronului, acesta creste de 20 de ori fata de perioada din afara sarcinii, ajungand la 400 de mg, in comparatie cu 20 de mg. Acest hormon este utilizat pentru oprirea menstruatiei.
Estrogenul creste si el tot de 20 de ori, de la 60 de grame la 1200 de grame, valoare optima pentru o sarcina reusita. Acest hormon este responsabil pentru cresterea uterului, asigurand suficient spatiu pentru dezvoltarea bebelusului.
Sfaturi utile de la ro-mamma.com
Sarcina este o perioada dificila, dar frumoasa. Viitoarele mamici nu trebuie sa se streseze prea tare. Pentru a se asigura ca au o sarcina sanatoasa trebuie sa urmareasca indicatorii de mai sus si sa aiba mereu alaturi un medic. Vizita frecventa la ginecolog poate sa insemne reteta pentru un bebelus 100% sanatos si frumos.