Sarcina umană e ciudată – noi cercetări se adaugă misterului
 
Genele receptorului progesteronului sunt vitale pe durata sarcinii pentru că asigură celulelor în dezvoltare abilitatea de a crea receptori progesteronici. Din perspectivă evoluționară sarcina umană este destul de ciudată, spune biologul Vincent Lynch, de la University at Buffalo. ”De exemplu, nu știm de ce intră femeile în travaliu. Sarcina umană tinde să dureze mai mult decât sarcina altor mamifere dacă facem ajustări pentru factori precum dimensiunile corpului. Procesul propriu zis de travaliu tinde să dureze mai mult decât la alte animale. Iar sarcina și travaliul uman sunt, de asemenea, mult mai periculoase”.
 
Pornind de la aceste ciudățenii, Lynch și colega sa Mirna Marinic au început să investigheze evoluția unei gene care ajută femeile să rămână însărcinate. Dar rezultatele studiului doar adună mistere noi, spune Lynch,  conferențiar la UB College of Arts and Sciences. Cercetări mai vechi au arătat că gena receptorului pentru progesteron a suferit o evoluție rapidă la om și unii cercetători au sugerat că aceste modificări au apărut pentru a ameliora funcția genei și procesul se numește selecție pozitivă.
 
Dar studiul lui Lynch și Marinic, publicat în PLOS Genetics trage alte concluzii. Cercetările lor arată că în timp ce gena receptorului pentru progesteron a evoluat rapid la om nu există dovezi care să suțină ideea că acest lucru a avut loc pentru că modificările ar fi fost avantajoase. De fapt, forța evoluționare de selecție a fost așa de slabă că gena a acumulat multe mutații dăunătoare pe măsură ce a evoluat la om.
 
Rezultatele vin din analiza ADN-ului a peste 115 specii de mamifere cuprinzând o varietate de primate, de la omul modern la cel Neanderthalian la maimuțe, lemuri, precum și mamifere non-primate precum elefanții, urșii panda, leoparzii, hipopotamii, lamantinii. ”Ne așteptam la ceva diferit dar se deschide un mister pe care nu l-am anticipat. Credeam că gena recpetorului progesteronului ar fi evoluat pentru a răspunde mai bine la progesteron, pentru a suprima mai bine inflamația sau contracțiile pentru a menține sarcina mai mult. Pare însă că este invers: la om există o cantitate incredibilă de progesteron și totuși gena nu își face treaba mai bine. Ne întrebăm dacă acest lucru nu ne-ar predispune la naștere prematură care nu este așa de comună la alte animale”, spune Lynch. ”Sarcina este un eveniment de fiecare zi – nici unul din noi nu am fi aici dacă nu ar fi așa – și totuși, multe aspecte ale acestui proces rămân necunoscute”, spune dr. Marinic, de la University of Chicago Department of Organismal Biology and Anatomy. Receptorul pentru progesteron este crucial pentru sarcină pentru că oferă celulelor instrucțiuni pentru a ști cum să creeze structurile mici numite receptorii pentru progesteron. În timpul sarcinii umane acești receptori detectează prezența progesteronului, un hormon antiinflamator pe care gravida și placenta îl produc în variate momente din timp.
 
Când este prezent progesteronul receptorii intră în acțiune declanșând procese care ajută femeia să rămână gravidă prevenind contracțiile uterine, reducând inflamația și suprimând răspunsul matern imun la prezența fătului”, spune Lynch.  În afară de a explora istoricul evoluției genei receptorului progesteronului, Lynch și Marinic au efectuat experimente pentru a testa dacă mutațiile versiunii umane a genei alterează funcționarea acesteia iar răspunsul a fost afirmativ. Așa cum scriu autorii studiului ”am reînviat forme ancestrale de receptor progesteronic și am testat abilitatea acestuia de a regla gena țintă și am aflat că formele receptorului progesteronului  și-au schimbat funcția sugerând că acțiunile reglate de progesteron pot fi diferite la om. Rezultatele cer atenție la încercarea de a aplica rezultatele de la modelele animale la biologia progesteronului la om.”
 
 
Articol: “Relaxed constraint and functional divergence of the progesterone receptor (PGR) in the human stem-lineage”. by Mirna Marinić,Vincent J. Lynch.
PLOS G0enetics doi:10.1371/journal.pgen.1008666
După University at Buffalo, Aprilie 22, 2020
Surse foto: ISRAEL21c, Pinterest, Sick Chirpse

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4