Daca cititi acest articol, atunci, cel mai probabil de cand sunte-ti insarcinata, ati petrecut destule nopti agitate in care nu ati putut dormi. Nici faptul ca stiti ca acest lucru este normal in primul si al treilea trimestru de sarcina nu va usureaza cu ceva situatia insa nu va speriati exista solutii si inca unele foarte accesibile si la indemana

1. Pernele pentru gravide

Simplu si eficient: folosirea pernelor pentru sprijinirea spatelui si a burticii pot face diferenta dintre o noapte alba si un somn linistit.
O perna pusa intre picioare in dreptul genunchilor tinuti indoiti va va face dormitul pe o parte mult mai confortabil. De altfel somnul pe o parte reprezinta cam singura solutie pe timpul sarcinii. O alta perna pozitionata astfel incat sa sustina in mod confortabil spatele va va face somnul de noapte chiar mai confortabil. 

De mentionat ca nu trebuie neaparat sa apelati la pernele speciale care se gasesc in magazinele pentru gravide, (desi acelea sunt mai indicate) o perna normala fiind destul de eficienta si asa. Vezi mai multe modele de perne pentru gravide aici

cum sa dormi in sarcina

2. Alimentatia

Calitatea somnului poate fi afectata atat de ceea ce mancati cat si de momentul in care o faceti, o alimentatie sanatoasa si faptul ca lasati ceva timp intre masa de seara si culcare va apote aduce un somn mai linistit.

3. Laptele cald

A bea o cana de lapte cald inainte de culcare este o metoda sigura pentru a avea un somn linistit. Expertii considera ca amino acizii L - tryptophan ( gasit in lapte dar si in alte produse alimentare cum ar fi carnea de curcan sau ouale) provoaca ingreunarea pleopelor prin cresterea nivelului de serotonina. Pe de alta parte exista si voci care afirma ca acesta este doar un efect placebo, insa, pe de alta parte, daca ajuta, pana la urma nu mai conteaza daca este vorba de o rectie chimica in organism sau pur si simplu o iluzie.

Ca o mentiune, desi aflat in cantitate optima in lapte L - tryptophan-ul ajuta, este interzis pe perioada sarcinii sa luati suplimente de L - tryptophan deoarece poate provoca efecte negative in sarcina.

4. Gustari cu proteine

Daca aveti cosmaruri, dureri de cap, sau transpirati abundent pe tot corpul, aceste simptome impiedicandu-va sa aveti un somn linistit atunci inseamna ca s-ar putea sa suferiti de lipsa de zahar. Pentru a remedia aceasta problema ar fi bine sa luati o gustare bogata in proteine inainte de culcare cum ar fi un ou, niste unt de arahide sau o felie de carne de curcan cu paine.

5. Tehnici de relaxare

Daca sunteti tensionata, nervoasa sau mult prea obosita, atunci somnul poate fi un ideal greu de atins. Insa puteti incerca niste tehnici vechi, testate in timp pentru a va calma mintea, a va relaxa musculatura si a va aduce inapoi somnul atat de mult dorit.

6. Tehnicile de meditatie

Pe langa faptul ca va relaxeaza, tehnicile de relaxare si meditatie mai prezinta in plus si avantajul ca va permit sa va mentineti intr-o forma fizica buna pe perioada sarcinii.

Exista anumite locatii unde inveti sa te relaxezi si sa meditezi, unele dintre ele special concepute pentru femeile gravide. Insa, daca aceasta optiune nu este la indemana, puteti sa va creati propria rutina de exercitii de relaxare si meditatei chiar la dumneavoastra acasa. Puteti combina miscari simple pentru gat si umeri dar si pentru spate si talie.

De retinut ca nu este indicat sa faceti asemena exercitii chiar inainte de culcare, insa in rest, exercitii de relaxare facute cu regularitate va vor ajuta ca seara sa adormiti mult mai usor, iar somnul sa fie unul de calitate.

7. Rugaciunea de seara

Sa constatat ca rugaciunea aduce o stare de relaxare si liniste psihica sporita si ca persoanele care se roaga seara inainte de culcare, dorm mai bine, se trezesc mai odihnite, au vise mai placute si mult mai putine cosmaruri sau vise urate. Binenteles ca rugaciunea are si un rol spiritual important care nu poate fi suplinit de nici o alta tehnica.

8. Masajul

Un masaj executat corespunzator relaxeaza muschii obositi sau incordati. Insa daca faceti o vizita la un maseur profesionist aveti grija sa fie cineva care a mai lucrat cu femeile insarcinate si foloseste o masa de masaj adaptata conditiilor pe care le impune sarcina.
Ce-i drept masajul profesionist poate fi foarte scump, insa masarea unui picior, maini sau a gatului de catre partenerul de viata poate fi uneori la fel de placut, mai ales inainte de culcare.

9. Exercitii de respiratie profunda

Respiratia adanca si ritmica poate ajuta la relaxarea muschilor tensionati, scade pulsul si ajuta si in ceea ce priveste somnul

Asezati-va pe pat, pe o parte cu o perna intre picioare si una in spate astfel incat sa aveti o pozitie comoda. Acum ,cu gura inchisa , respirati incet pe nas pana ce diafragma si plamanii se umplu de aer, tineti-va respiratia o secunda, apoi expirati pe nas si numarati pana la patru dupa care reluati procedeul.

10. Relaxarea progresiva a muschilor

Desi invatarea acestei metode poate fi de durata, beneficiile aduse de ea vor justifica efortul depus.

Stand in pat, intinsa pe spate va puteti relaxa muschii tensionati prin incordarea si detensionarea lor repetata.

Concentrati-va pe o singura grupa de muschi odata si alternati partea dreapta cu cea stanga in cadrul exercitiilor. Incepeti cu mainile si antebratele, continuand cu bicepsii si tricepsii, fata si maxilarul, pieptul si umerii, stomacul, coapsele si tot asa pana ajungeti la picioare.

12. Exersati-va imaginatia

Inchideti ochii si imaginati-va ca sunteti altundeva, intr-un loc placut, relaxant - poate pe o plaja la apus sau plimbandu-va printr-un camp de flori salbatice. Acum imaginati-va fiecare detaliu al acestei scene, inclusiv sunetele, mirosurile, gusturile si texturile a tot ceea ce va inconjoara.

Daca insa imaginatia nu va ajuta puteti folosi o fotografie dintr-o revista (spre exemplu) si sa va concentrati asupra detaliilor, poate ca va dura ceva timp dar aceasta metoda cu siguranta va va ajuta sa adormiti mai repede

13. Exercitiile fizice

Exercitiile fizice si gimnastica facute regulat pe perioada sarcinii va vor asigura o stare de sanatate deosebit de buna si va vor ajuta sa si dormiti mai bine, inclusiv sa aveti o nastere mai usoara.

14. Exercitii din hipnoza

Poti sa incerci o auto-hipnoza care sa te ajute sa iti gasesti pozitia optima si sa ai un somn mai profund si odihnitor. Poti gasi pe youtube cateva clipuri pentru auto-hipnoza pentru somn sau poti merge la un cabinet de hipnoterapie unde sa fii ajutata sa scapi de stresul si tensiunile ce te impiedica sa adormi repede si sa ai un somn odihnitor, un hipnoterapeut bun te poate ajuta sa iti creezi  un mic gest sau ritual care sa te ajute sa adormi rapid. Mai multe despre hipnoza aici.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole