Noni in timpul sarcinii
Una dintre intrebarile puse de femeile insarcinate este referitoare la consumul de...
Poate să nu fie evident la prima vedere dar o alimentaţie sănătoasă şi o creştere a exerciţiilor fizice prin mers în timpul sarcinii se asociază direct cu o gama de prognostice mai bune la naştere, spun cercetătorii de la University of Adelaide. Rezultatele celui mai mare studiu din lume de acest tip – oferirea de sfaturi privind o alimentaţie sănătoasă şi exerciţii pentru gravide care sunt supraponderale sau obeze – au fost publicate în două articole în revista BMC Medicine.
„În timp ce ne-am aştepta ca alimentaţia sănătoasă şi creşterea activităţii fizice în sarcină să se asocieze cu diferenţe în ceea ce priveşte creşterea în greutate, rezultatele noastre arată că sporul ponderal în sarcină nu este o măsură ideală de evaluare a sănătăţii în sarcină”, spune conducătorul studiului, Professor Jodie Dodd, de la University of Adelaide's Robinson Research Institute şi Women's and Children's Hospital.
„Mai important, aceste schimbări de dietă şi de activitate fizică s-au asociat direct cu ameliorări semnificative ale prognosticului copiilor. Femeile care au primit sfaturi dietetice şi despre stilul de viaţă şi-au crescut numărul de mese de fructe şi legume pe zi şi au redus din cantitatea de energie din dietă provenită din grăsmile saturate. Femeile care au avut succes în ceea ce priveşte creşterea nivelului de activitate fizică au avut 1520 de minute de mers în aproape fiecare zi din săptămână”, mai spune prof. Dodd.
Conducătorii studiului au raportat anterior o reducere semnificativă a numărului de copii cu greutate la naştere peste 4000g în cazul femeilor care au primit sfaturi dietetice şi despre stilul de viaţă în timpul sarcinii. Acum cercetătorii pot raporta o gamă mai largă de beneficii pentru aceşti copii, inclusiv reducerea riscului de detresă respiratorie moderată sau severă şi durată mai mică de spitalizare.