E important sa putem aprecia varsta sarcinii si fara sa fie nevoie de analize invazive, ce pot fi neplacute pentru fat si gravida .Determinarea pozitiei si dimensiunilor uterului gravidei te poate ajuta sa determini varsta aproximativa a sarcinii si prin palpare. Cand sarcina este destul de avansata, varsta sarcinii si implicit a fatului se poate determina cu aproximatie dupa inaltimea fundului uterului:

fundul uterului atinge regiunea ombilicala in cursul celei de-a 24-a saptamana de sarcina
fundul uterului ajunge la marginea inferioara a arcului costal in saptamana a 36-a de sarcina
fundul uterului se gaseste la egala distanta intre ombilic si extremitatea inferioara a sternului in a 40-a saptamana de sarcina

dimensiunea uterului la gravida in sarcina

Se poate observa ca, aproximativ cu 4 saptamani inainte de momentul nasterei uterul atinge nivelul cel mai ridicat. Pe parcursul celei de a 9-a luni fatul incepe sa coboare si sa se pozitioneze cu capul in jos, iar abdomenul gravidei va pare ca este un pic mai mic. Cand capul fatului coboara in micul bazin, se remarca o micsorare a abdomenului, prin coborarea fundului uterin. La prima sarcina acest fenomen se produce cu aproximativ trei saptamani inaite de nastere. Incepand cu cea de a doua sarcina coborarea fundului uterului poate sa aiba loc, abia la inceputul nasterii si este perceput ca o senzatie usor dureroasa. De obicei, gravida sesizeaza acest lucru prin faptul ca respiratia i se usureaza si abdomenul este situate ceva mai jos. In plus apare o senzatie suplimentare de presiune in bazin, mersul devine mai greu. Gravida poate sa resimta nevoia de urinare mult mai frecvent.

Medicul obstetrician poate stabili numai daca bazinul este de dimensiuni normale, daca exista vreo anomalie la nivelul bazinului si a cailor genitale si daca fatul are o prezentatie buna.
Nu se poate aprecia corect inainte de momentul nasterii daca gravida va avea in timpul travaliului contractii bune si puternice sau necorespunzatoare. Un travaliu cu contractii bune si puternice, va face ca nasterea sa se desfasoare normal cu dureri minime si fara probleme. Chiar si un fat cu o greutate mai mare poate strabate un bazin de marime mijlocie, fara a suferii si fara a produce leziuni mamei.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole