Durata sarcinii este de 280 zile sau de 40 de saptamani, ceea ce reprezinta aproximativ 9 luni calendaristice. Variatiile de cateva zile in plus sau in minus sunt absolut normale. De regula nu se cunoaste momentul exact al fecundatiei; in aceste conditii, in loc sa se calculeze varsta conceptionala ( timpul care a trecut de la conceptie pana la nastere ), se calculeaza varsta gestationala ( timpul care a trecut de la prima zi a ultimei menstruatii ).

Calcularea datei probabile a nasterii (numita prescurtat DPN) se va face asadar pornind de la prima zi a ultimei menstruatii:

Termenul probabil = prima zi a ultimei menstruatii + 10 zile - 3 luni calendaristice .
Atunci cand facem aceste calcule insa trebuie sa avem in vedere doua aspecte importante: lunile calendaristice nu sunt toate egale si pot exista variatii de cateva zile in ciclul menstrual. In cazul in care, prin masurarea temperaturii bazale, a fost totusi stabilit momentul ovulatiei, calculul se va face in felul urmator:

Data probabila a nasterii - DPN = ziua ovulatiei + 267 zile.

Daca nu ai chef sa faci acum calcule matematice, poti folosi programul nostru "calculator sarcina" si doar prin introducera primei zile a ultimei menstruatii si durata media a ciclului menstrual poti afla data nasterii, data conceptiei, in ce saptamana de sarcina esti si alte cateva informatii utile.

gravide-veseleMiscarile fetale au si ele un rol important in stabilirea corecta a termenului nasterii. In cazul femeilor care nasc pentru prima data primele miscari ale fatului sunt percepute la 20-22 saptamani; in cazul femeilor care au mai nascut aceste miscari apar mai devreme, cam in jurul celei de-a 18-a saptamani. Atentie! Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare si miscare. Intre 29 si 38 saptamani miscarile sunt foarte alerte, iar apoi se diminueaza. Este necesar sa se urmareasca zi de zi miscarile fetale pentru a putea evita situatiile cu risc. In cazul in care se ajunge la mai putin de 5 miscari sau la incetarea lor totala, viitoarea mamica trebuie sa se prezinte de urgenta la un medic.
Importante sunt si dimensiunile uterului. Atunci cand sarcina este destul de avansata, se poate stabili cu aproximatie ce varsta are fatul dupa inaltimea fundului uterului:
- La 24 saptamani de sarcina atinge regiunea ombilicala.
- La 36 saptamani de sarcina ajunge la marginea inferioara a arcului costal.
- La 40 saptamani de sarcina se gaseste la egala distanta intre ombilic si extremitatea inferioara a sternului.

Nastere dureroasa sau nu? Iata o intrebare pe care majoritatea dintre viitoarele mamici o adreseaza medicului. Acesta nu poate stabili insa daca mama va avea sau nu contractii bune ori daca va avea sau nu dureri mari. Ceea ce se poate stabili este doar daca bazinul are dimensiuni normale, daca exista vreo anomalie a cailor genitale sau daca fatul are o " prezentatie " buna. Este indicat daca este posibil a se face inainte de sarcina cat si in timpul sarcinii o serie sedinte de masaj terapeutic sau gimnastica care sa "reaseze oasele bazinului" in pozitia corecta.

Marimea fatului nu ar trebui sa o ingrijoreze pe viitoarea mamica. Pana si un fat mare poate strabate un bazin de marime mijlocie, fara a suferi si fara a produce leziuni mamei. Daca exista contractii bune, puternice, atunci nasterea se va desfasura normal cu dureri minime si fara complicatii.

 

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realiza...
Mai mult...

Mai multe articole