Acest diagnostic "Negarea sarcinii" se adreseaza femeilor care refuza sa accepte faptul ca sunt insarcinate. Desi poate parea aproape incredibil, in realitate nu este vorba de cateva cazuri izolate, astfel, in intreaga lume se inregistreaza anual mai mult de 1500 de astfel de cazuri.

Desi, in mod real, aceasta situatie reprezinta o problema medicala deosebit de importanta, ea este destul de greu de identificat, atata timp cat femeia nu manifesta nici un fel de simptome. Practic, negarea sarcinii este considerate de majoritatea specialistilor in domeniu ca fiind un "simptom psihic" neavand insa si propria sa patologie sau forma de tratament specific.

Cum se poate nega o sarcina?

In general femeile care sufera o astfel de negare au tendinta sa priveasca simptomele sarcinii intr-un context diferit de cel real. Astfel, amenoreea, adica absenta ciclului menstrual, primul simptom real al sarcinii este pus deseori pe seama stress-ului de la locul de munca sau a lipsei unui ciclu menstrual regulat (la femeile care si inainte de a ramane insarcinate avea ciclu neregulat). De altfel, in cele mai multe cazuri de negare a sarcinii, sangerarile ce apar uneori sunt confundate de paciente cu ciclul menstrual si astfel, aceasta problema este rezolvata.

In ceea ce priveste celelalte simptome specifice sarcinii, cum ar fi greturile matinale, ametelile, oboseala, etc, acestea sunt fie atribuite altor factori fie nu isi fac pregnant simtita prezenta, motiv pentru care femeia nici nu le ia in considerare.

Negarea partiala sau totala a sarcinii

Desi am explicat mai sus ce inseamna negarea sarcinii, in realitate, ea imbraca mai multe forme, mai mult sau mai putin grave.
In primul rand trebuie sa vorbim despre o negare partiala, in care, desi mama nu recunoaste sarcina nici dupa primul trimestru, atunci cand aceasta produce modificari evidente ale fizicului gravidei, cu consiliere medicala, femeia isi accepta conditia si poate da nastere copilului fara alte complicatii. In anumite cazuri insa, apare o simptomatologie de negare totala, ce se desfasoara pe parcursul intregii sarcini si care poate pune in pericol inclusiv viata copilului.

Negarea sarcinii poate duce la moartea copilului?

Din nefericire exista si aceasta posibilitate in anumite cazuri de negare totala in care mama nu recunoaste ca este insarcinata si deci, nu recunoaste nici copilul, motiv pentru care este nevoie de o interventie externa (medic sau moasa) pentru a acorda ingrijirile de rigoare noului nascut.

Exista chiar femei care ulterior evenimentului au relatat ca au luat simptomele de nastere drept neplaceri provocate de o constipatie. Ori in asemenea cazuri, sansele de supravietuire a copilului sunt mult reduse pentru ca mama, suprinsa practic de eveniment este incapabila sa reactioneze corect si sa ii acorde copilului ingrijirile de care acesta are nevoie la nastere.

negarea sarcinii

Dupa nastere, femeia isi va accepta copilul?

Da sau nu, acest aspect difera de la caz la caz. In cele mai multe situatii, femeile isi accepta copilul cu mult mai multa usurinta decat sunt capabile sa isi accepte sarcina. Insa exista si exceptii in care femeia nu reuseste sa accepte modificarile fizice pe care sarcina i le produce si este posibil ca ea sa dezvolte o anumita repulsie pentru nou nascutul ei, uneori chiar ura.

In orice caz, femeia expusa unei negari de sarcina are nevoie de consiliere psihologica si de un timp de adaptare pentru a reusi sa isi accepte situatia. Aici devine foarte important rolul partenerului si al anturajului care o pot sprijini pentru a trece prin aceasta situatie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole