Primul zâmbet al copilului
Unele din cele mai importante lucruri noi din prima lună de viaţă sunt primele...
Dupa ce spermatozoidul si ovulul s-au combinat, embrionul nou creat incepe un lung proces de diviziune celulara desfasurat la o viteza de-a dreptul exploziva. De fapt, chiar inainte ca tu sa stii ca esti insarcinata, micutul ta incepe sa se pregateasca pentru viata dezvoltandu-se intr-un ritm alert. De altfel, din ovulul fertilizat nu se va forma numai viitorul tau copil ci si placenta si sacul amniotic ce se va umple treptat cu lichid amniotic.
La circa zece zile de la fertilizare, ovulul va ajunge in uter unde se va fixa de peretele uterin, insa, chiar dinainte de acest moment, celulele din corpul micutului tau au inceput sa se specializeze, devenind parti componete a ceea ce mai tarziu vor deveni plamanii, inima sau coloana vertebrala a copilului. De altfel, inca din a treia saptamana de viata, inima copilasului tau incepe sa bata pompand singura sange.
Atunci cand ovulul ajunge sa fie fertilizat, corpul tau incepe sa produca mai mult progesteron decat de obicei pentru a preveni aparitia ciclului menstrual dar si pentru a pastra sanatatea sarcinii. Si, desi initial, rolul de producatoare de progesteron apartine ovarelor, mai tarziu acesta va fi preluat de placenta.
Ca raspuns la surplusul de progesteron, captuseala peretilor interiori ai uterului se ingroasa iar fluxul de sange catre acesta creste.. De asemenea, cervixul este blocat cu un dop de mucus pentru a crea o bariera protectiva. De asemenea uterul incepe sa creasca in dimensiuni si sa se inmoaie pentru a permite dezvoltarea embrionului.
Pe masura ce uterul tau incepe sa treaca prin aceste transformari s-ar putea sa observi aparitia unor crampe similare celor pe care le resimti inaintea unui ciclu menstrual. De asemenea, ritmul metabolic crescut si cresterea in dimensiuni a uterului vor determina o crestere in frecventa a urinarilor. Cel mai probabil vei fi ceva mai obosita decat esti de obicei si este posibil chiar sa ai scurte episoade de lesin. Nu in ultimul rand, hormonii specifici sarcinii vor determina si inceputul unui proces de maturizare a glandelor mamare, ceea ce iti va cauza o sensibilitate crescuta a sanilor.
Urmatoarele simptome sunt intalnite pe parcursul primei luni de sarcina:
De asemenea, datorita efectului progesteronului de a relaxa muschii netezi (cum sunt si cei ai tractului urinar) va creste riscul de aparitie a unei infectii a tractului urinar, a vezicii sau a rinichilor.
Din aceeasi categorie citeste si: Prima luna de sarcina, Sarcina la 2 luni, Sarcina la 3 luni, Sarcina la 4 luni, Sarcina la 5 luni, Sarcina la 6 luni, Sarcina la 7 luni, Sarcina la 8 luni, Sarcina la 9 luni