Depresia in adolescenta
Depresia in adolescenta este o stare serioasa care afecteaza emotiile, gandirea si...
Din discutiile de pe forum si intrebarile ce mi-au fost adresate in privat precum si din experienta personala am gasit diverse cazuri de sarcina falsa, cand femeile au o parte sau toate simptomele specifice unei sarcini si ele de fapt nu sunt insarcinate. Personal am observat doua situatii distincte cand apare sarcina falsa. Cel mai frecvent este intalnita sarcina falsa atunci cand o femeie isi doreste foarte mult un copil, ea isi poate provoca involuntar prin autosugestie simptomele de sarcina specifice, dorinta de a avea un copil este o forta psihica foarte mare ce poate produce in organism simptomele care le asociaza sarcinii.
O femeie care incearca de mult timp sa conceapa un copil si nu reuseste, de multe devine foarte iritata si stresata din acest motiv , si astfel creeaza mediul psihic perfect pentru aparitia sarcinii false. Se crede ca emotiile intense, dorinta expresa de a obtine o sarcina altereaza functia neurohormonala, afectind glanda hipofiza si deci secretia a numerosi hormoni. Sub influenta unor emotii puternice, creierul poate afecta functia hipotalamusului, inducand modificari hormonale ce mimeaza sarcina. Marirea de volum a abdomenului se realizeaza pe seama retentiei de gaze, fecale, cresterii abdominale sau intraperitoneale, retentiei de urina sau contractiei muschiului diafragm. Marirea de volum a abdomenului corespunde cu virsta sarcinii (amenoreea) si este reversibila sub anestezie.
A doua situatie o putem intalni la femeile care nu doresc sa ramana insarcinate, carora le este teama de o eventuala sarcina, aceasta se intampla de obicei la inceputul vietii sexuale, cand fata care abia a devenit femeie nu are suficienta experienta, cel mai frecvent este in cazul adolescentelor, a femeilor care nu si-au luat masurile adecvate de contraceptie, sau a celora care au avut o aventura cu un barbat nepotrivit sau si-au inselat partenerul. Stresul provocat de teama unei sarcini determina dereglari la nivelul hipotalamusului si al sistemului endocrin ce provoaca aceste simptome .
Sarcina fantoma, numita si pseudocyesis (de la grecescul pseudos- fals si kyesis- sarcina), este situatia in care o femeie are simptome si semne de sarcina reale, precum si convingerea ferma ca este insarcinata, cind, in realitate, nu este. Sau intalnit cazuri si cu femei care erau convinse ca au o sarcina avansata, chiar si in luna 5-6, abdomenul li sa umflat corespunzator marimii unei sarcini reale.
Pe langa acestea, simptomele de sarcina falsa pot fi provocate de anumite probleme de sanatate reale, in special o disfunctionalitate a ovarelor, care provoaca umflarea uterului, dereglarea menstruatiei, etc, dand femeii impresia ca este insarcinata.
Aceste femei pot parcurge toate simptomele comparabile cu cele ale unei adevarate sarcini: incetarea (intarzierea) menstruatiei, greturi, sani durerosi, stari de voma, luare in greutate, pofte elimentare, oboseala, cresterea abdomenului etc.
Fetele foarte tinere, femeile tinere sau cele mai in varsta, care nu pot avea copii si care nu pot accepta usor acest lucru, sunt cele mai predispuse la a avea o sarcina falsa.
Sarcina falsa isi gaseste cel mai adesea originea in problemele familiale sau in probleme de comportament. Suportul moral este foarte important in acest context, iar daca problema sarcinii false este acuta si se repeta o terapie se poate dovedi a fi cea mai buna solutie. In felul acesta se evita si eventualele recidive.
Astazi, cu testele de sarcina moderne, se poate dovedi foarte repede lipsa sarcinii. In cazul unei sarcini false, testele de sarcina sunt negative, iar in ciuda semnelor de sarcina pe care ea le percepe, femeia descopera ca nu este insarcinata. In acest moment sustinerea psihologica, mai ales din partea partenerului, este necesara mai ales pentru femeile care isi doresc un copil.
Miscarile active fetale pe care femeia crede ca le percepe in uter, sunt, de fapt, miscari peristaltice intestinale si/sau contractii involuntare ale musculaturii abdominale. Modificarile la nivelul sanilor si secretia lactata - galactoreea, raman relativ neexplicate, existand presupunerea ca s-ar datora efectului unor medicamente sau a stresului.