Psihogenealogia: Importanta asumarii traumatismelor noastre
Parintii ii spun copilului: “Sa nu minti”, dar ca parinte nu am aranjat niciodata...
sub 19 ani raman insarcinate.
Aici vorbim despre o perioada aparte in viata unui om. Adolescenta face trecerea de la starea de copil la cea de adult. Este un interval de timp plin de procese fizice si psihologice complexe in care atat mintea cat si trupul ajung la un anumit nivel de maturitate.
Se spune ca adolescenta incepe de pe la varsta de 11-12 ani, atunci cand corpul intra intr-un proces de maturizare (pilozitate, cresterea sanilor, schimbarea vocii, urmate de dezvoltarea organelor sexuale si aparitia primei menstruatii). Adolescentul trebuie, pe perioada a numai cativa ani, nu numai sa se obisnuiasca si sa isi accepte aceste schimbari de oridin fizic dar si sa isi reevalueza si cristalizeze tot ceea ce a invatat in copilarie.
Din pacate, situatia adolescentilor in ziua de azi este una paradoxala pentru ca, pe de o parte ei se bucura de o libertate din ce in ce mai mare, prin care isi pot exprima atat caracterul cat si sexualitate, dar, in acelasi timp atat mediul familial cat si cel scolar dezaproba orice actiune cu conotatie sexuala in special daca este vorba despre o sarcina.
Adevarul este ca, adolescenta, ca si perioada de trecere intre doua stari, cea de copil si cea de adult se manifesta printr-o stare generala ciudata, ce uneori alterneaza intre nepasare si neliniste sau intre fericire si drama. Lumea adolescentului este una agitata, plina de conflicte, uneori chiar si de dubii. Este o adevarata criza interioara desfasurata pe parcursul a cativa ani.
Cea de-a doua mare criza din viata unei femei asa cum prefera sa o numeasca unii specialisti, este o alta perioada plina de schimbari si necunoscut, pe care femeia trebuie sa o infrunte pe parcursul a noua luni.
Desi rezultatul sarcinii este unul mult asteptat iar efortul precupetit in acest sens este deseori trecut cu vederea atunci cand copilul se naste, nu trebuie uitat faptul ca sarcina nu numai fizicul ci si psihicul femeii, generand numeroase conflicte si temeri interioare, mai ales atunci cand exista si riscul de aparitie a unor complicatii.
Atunci cand combinam cele doua stari, rezultatul este unul ciudat ce se manifeste in feluri diferite in functie de anturaj.
Parintii in general au o reactie virulenta la aflarea unei asemenea vesti. De aceea, adolescenta se poate simti respinsa, marginalizata si cu siguranta neinteleasa, chiar daca este vorba de cele doua persoane care i-au dat viata. In general, in functie de relatiile pe care tanara le avea inainte de petrecerea evenimentului cu parintii ei, acestia afla destul de tarziu despre sarcina si cel mai adesea isi indreapta fata spre o renuntare la sarcina.
Colegii si prietenii de aceeasi varsta se pot si ei manifesta diferit. In timp ce unii o vor respinge sau o vor judeca pentru actiunile ce au dus-o la aceasta stare, altii o vor admira sau chiar invidia pentru ca sarcina este un atribut al adultilor, un deziderat de viitor.
Adolescenta insasi va gasi greu de acceptat starea de sarcina deoarece aceasta produce schimbari majore intr-un corp cu care ea abia se obisnuise.
Desi idealul este ca nici una dintre aceste doua situatii sa nu fie necesare iar adolescenta sa isi urmeze evolutia fara a avea parte de incidente de natura sexuala, adevarul este ca adesea acest lucru nu se intampla. Din aceasta cauza, contraceptia, in diversele ei forme este de dorit, tinand cont de faptul ca un avort este este deosebit de traumatizant si poate avea consecinte psihice destul de grave pentru tanara aflata la varsta adolescentei. Este indicat a se evita avortul, odata acesta infaptuit nu este cale de intoarcere, mai bine da copilul sa fie infiat sau la o casa de copii decat sa il ucida.
Desi adolescenta este o perioada zbuciumata, traita la o intensitate mare, este important ca tinerii sa fie atent consiliati atat de parinti cat si de profesori, acestia avand obligatia de a-i face pe tineri sa intelegeaga consecintele propriilor actiuni precum si modul in care acestea le pot afecta viata.