Cum ne recapatam forma primavara?
Daca sunteti ca multe alte persoane, cu siguranta primavara va va oferi senzatia...
Faptul ca esti insarcinata nu inseamna ca trebuie sa renunti la a mai fi activa pe plan fizic. Exista tendinta de a crede ca lipsa oricarui efort fizic din timpul sarcinii poate face sa dispara unele probleme cum ar fi: durerile de spate, crampele musculare sau edemele. Gresit! Exercitiile fizice pot ajuta la ameliorarea unor astfel de neplaceri, la pregatirea pentru travaliu si nastere si la o buna recuperare dupa nastere, astfel incat sa se poate reveni mult mai repede la dimensiunile initiale.
Este drept, totul depinde de sarcina pe care o aveti. Daca nu a-ti facut niciodata sport nu este momentul sa va decideti sa incepeti sa practicati unul tocmai acum in ideea ca v-ar ajuta la pastrarea siluetei; este inutil si periculos! Daca sunteti insa obisnuita sa faceti exercitii fizice puteti sa le continuati si de acum incolo cu conditia ca acestea sa nu fie prea violente si sa nu va afecteze sarcina. Indiferent de ceea ce va doriti sa practicati inainte de a incepe exercitiile fizice este recomandat sa mergeti la medicul specialist si sa va sfatuiti cu acesta. In mod normal nu exista nici un risc, insa exista situatii care cer masuri de precautie: o sarcina cu probleme, o sarcina mai veche care nu a putut fi dusa la termen sau o boala cu risc ( anemie, diabet, convulsii, boli cardiace, pulmonare, etc. ).
Intr-un articol de specialitate Colegiul American de Medicina recomanda aproximativ 30 minute de exercitii moderate aproape in fiecare zi, in functie de sarcina si conditia fizica a femeii gravide. Daca nu a-ti fost o persoana extrem de activa puteti incepe cu mersul pe jos iar apoi puteti continua cu inotul si mersul pe bicicleta medicala (sau normala).
Inotul pare a fi sportul ideal pentru femeile insarcinate: intareste muschii abdominali, previne aparitia edemelor (umflarea mainilor si a picioarelor), ajuta la scaderea in greutate, imbunatateste circulatia sangelui, reduce tensiunea acumulata la nivelul articulatiilor si nu solicita foarte tare organismul. Sa nu uitam nici de exercitiile de respiratie Lamaze, care au drept scop usurarea travaliului si relaxarea organismului. De obicei, exercitiile Lamaze constau atat in exercitii de respiratie, cat si in exercitii fizice, care intaresc musculatura corpului si o pregatesc pentru nastere.
Indiferent de exercitiile pe care medicul vi le recomanda, e bine sa cunoasteti cateva reguli de care e bine sa tineti cont:
Activitatile sportive cele mai recomandate sunt mersul pe jos si inotul. Mersul pe jos deoarece poate fi mult mai practic iar inotul pentru ca este foarte relaxant si nu da deloc dureri articulare, cum ar face alte sporturi. Se poate face si gimnastica usoara care poate fi asociata cu pregatirea pentru nastere. Planificati-va sesiuni de cate 20 minute de 2-3 ori pe saptamana si evitati intinderile violente pentru ca ligamentele au tendinta de a se desface pe timpul sarcinii.
Exista femei carora le place ca in timpul sarcinii sa practice si dansul, yoga sau ciclismul, insa burtica mare poate jena practicarea celui din urma sport in ultimul trimestru de sarcina.
Exista sporturi care trebuiesc evitate dupa luna a 4-a de sarcina: