Insa acum este mai multa, in special datorita cresterii nivelului de estrogen dar si a cresterii fluxului de sange din zona vaginului. Aceasta scurgere vaginala este compusa din secretii din cervix si vagin, celule moarte din peretii vaginului precum si din flora bacteriana normala ce se regaseste tot acolo.

Cel mai probabil, odata cu apropierea sfarsitului sarcinii, scurgerile vaginale vor deveni mai numeroase desi, incetul cu incetul acestea vor incepe sa isi schimbe aspectul. Asta pentru ca, la inceputul sarcinii, secretiile cervicale ti-au umplut canalul cervical si au creat o bariera protectiva denumita dop de mucus. Acum, pe masura ce cervixul tau incepe sa se subtieze si dilate, va expulza acest dop, lucru ce il vei putea observa in descarcarile vaginale care vor capata aspectul albusului de ou. Este de altfel posibil ca dopul de mucus sa fie expulzat intr-o singura transa sub forma unui glob gelatinos. De asemenea, aceasta scurgere va contine si putin sange.

Cand trebuie sa i-mi consult medicul?

Daca este vorba de o scurgere abundenta, transparenta, iti va fi aproape imposibil sa stii daca este vorba doar de mucus sau daca pierzi lichid amniotic. De aceea, este bine sa apelezi imediat la medic atunci cand nu reusesti sa iti dai seama despre ce este vorba.

De asemenea suna-ti medicul imediat daca nu ai ajuns inca la 37 de saptamani si observi o crestere a cantitatii de scurgeri vaginale sau chiar si o schimbare a tipului de scurgere (daca devine apoasa, similara mucusului sau plina de sange - chiar daca este doar usor sangerie, pentru ca toate aceste simptome pot semnala un inceput de travaliu prematur.

Scurgeri vaginale cu mucusTot la medic trebuie sa apelezi si daca suspectezi ca ai o infectie. Astfel, daca ai o scurgere lipsita de miros, albicioasa care iti cauzeaza discomfort (usturimi sau mancarimi) sau daca vulva ta pare inflamata, este posibil sa ai o infectie.

Daca, pe de alta parte, scurgerile au un miros neplacut, si o culoare galbuie, verzuie sau gri, atunci este posibil sa ai o infectie vaginala sau una generala cauzata de o boala cu transmitere sexuala. Asta chiar daca nu ai simptomele specifice de iritare, mancarime sau arsura.

In orice caz nu incerca sa te tratezi singura cu medicamente eliberabile fara reteta de la farmacie. Este important intai sa iti vizitezi medicul ginecolog pentru a stabili un diagnostic si abia apoi sa incepi un tratament.

Pot face ceva in legatura cu aceste scurgeri vaginale?

Nu, nu poti face nimic sa impiedici aparitia scurgerilor. Insa, pentru a-ti mentine sanatatea zonei genitale, trebuie sa ai grija sa o mentii curata si sa porti lenjerie de bumbac. Evita hainele stramte, materialele artificiale, dresurile de nylon, baile cu spuma, hartia de toaleta parfumata, spray-urile de igiena feminine sau sapunurile deodorant.

De asemenea nu face spalaturi vaginale, deoarece astfel poti dezechilibra flora vaginala normala si iti poate creste riscul de aparitie a unei infectii vaginale. De asemene, multi medici si moasa interzic pacientelor insarcinate sa faca spalaturi vaginale deoarece pe perioada sarcinii, in rare cazuri, aceste spalaturi pot introduce aer in sistemul circulator prin intermediul vaginului, ceea ce poate cauza serioase complicatii.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole