Modul si stilul de viata a unei femei insarcinate se schimba progresiv incepand cu momentul cand afla ca este insarcinata si pana la momentul nasterii, iar dupa nastere apar si alte schimbari si mai categorice determinate de aparitia unui nou membru in familie. Vrea nu vrea in perioda cand este insarcinata apar multe schimbari incepand cu modul de alimentatie, igiena personala, efortul fizic si psihic, viata sociala si multe altele.

Alimentatia unei femei gravide trebuie sa fie echilibrata: vitamina C este adusa in cantitati suficiente de legumele si fructele proaspete, calciul, de catre produsele lactate. Uneori este necesar o suplimentare cu fier si in acid folic pentru a evita o imbolnavire de toxoplasmoza sau listerioza, boli periculoase pentru fat, e recomanda a se reduce consumul de carne, iar daca totusi se consuma e recomandat sa se consume fiarta, legumele si fructele sa fie spalate, sa fie consumat moderat laptele crud si produsele pe baza de lapte crud. Cantitatea de hrana trebuie supravegheata cu scopul ca luarea in greutate sa nu depaseasca 12-13 kilograme. In mod ideal, aceasta ar trebui sa nu fie mai mare de 9-10 kg. Daca este cazul e bine ca alimentatia gravidei sa fie suplimentata cu suplimente alimentare care sa contine, vitamine, minerale si acid folic necesare in sarcina, un astfel de produs naturist de care gravidele au fost foarte multumite este New Life Multivitamin de la Calivita

femei insarcinate

Activitatea sportiva este recomandata, cu excluderea sporturilor cu risc traumatic (ski, calarie) sau care necesita eforturi intense (competitii, maraton, gimnastica aerobica, culturism), sau sporturile care pot produce emotii intense (pot speria gravida). In primele doua luni de sarcina, modificarile hormonale antreneaza o imbunatatire a capacitatilor fizice. In continuare este recomandata moderatia: natatie, mers, gimnastica, dans ritmic care ajuta la mentinerea tonusului muscular si la limitarea luarii in greutate; dupa nastere, revenirea la forma fizica anterioara este cu atat mai rapida cu cat femeia face mai multa miscare si cu cat are o alimentatie mai echilibrata. Gimnastica prenatala este recomandata tuturor femeilor gravide, in cadrul pregatirii nasterii, ca si sedintele de gimnastica acvatica. Toate tehnicile asociaza exercitii de respiratie cu miscarile de mladiere si de relaxare. Astfel de exercitii si gimnastica gravidele pot invata in cadrul Cursurilor Lamaze pentru gravide

Igiena corporala trebuie sa primeasca o mai mare atentie, deoarece problemele dermatologice sunt frecvente in timpul sarcinii, si in aceasta perioada nu sunt indicate multe medicamente. Totusi, trebuie evitate dusurile fierbinti, baile prelungite foarte calde si dusurile vaginale. Masarea sanilor, a abdomenului, a coapselor si a feselor cu o crema de fortifiere a tesuturilor, precum si purtatul unui sutien adecvat sunt benefice si recomandate. Gingiile, fragilizate si umflate, sangereaza usor, in schimb, cariile nu sunt favorizate in mod deosebit, dar este necesar sa se faca controlul starii de sanatate a dintilor pe durata sarcinii.

Poate sa calatoreasca cu trenul sau cu avionul, daca nu cumva exista un aviz medical contrar, dar o femeie gravida trebuie sa evite calatoriile lungi cu automobilul, vibratiile acestuia putand declansa contractii.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole