Alimentatia dvs. joaca un rol vital in timpul sarcinii. Pentru o buna dezvoltare a copilului, trebuie sa va asigurati ca acoperiti toate nevoile lui nutritionale. Iata cum asigurati acest echilibru.

Proteine, glucide, lipide, vitamine, dar, de asemenea, minerale si oligoelemente: lista de substante nutritive necesare pentru echilibrul dvs. poate fi lunga! Dar cu vointa, un pic de atentie si cateva sfaturi puteti fii sigura ca nu veti suferi carente.

Proteinele

Proteinele sunt esentiale pentru a va echilibra alimentatia: acestea sunt elementele de baza din corpul vostru. Deci, iata care este rolul lor in timpul sarcinii si unde le gasiti. Ele va ajuta sa va hraniti bine.

De-a lungul sarcinii, alimentatia recomandata se bazeaza pe varietate si echilibru, si difera putin fata de cea recomandata pentru orice adult. Proteinele sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea corespunzatoare a copilului. Acestea joaca un rol-cheie: ele participa la formarea si reinnoirea tesuturilor dumneavoastra si ale copilului.

Pentru a acoperi va nevoile, mancati de 1 la 2 ori pe zi, o portie de peste, carne sau oua, dar sa aveti grija sa fie gatite bine, pentru a evita riscul de infectii. De asemenea, este recomandat sa se consume trei produse lactate (pasteurizate sau sterilizate) pe zi. Proteinele se gasesc, de asemenea, desi au o consistenta nutritionala mai scazuta, in cereale sau in leguminoase (linte, fasole ...), de aceea, nu ezitati sa le includeti in meniuri.

Carbohidratii (glucidele)

nutrienti in sarcinaCarbohidratii sunt principala sursa de energie din organism. Dar unde ii gasim si care dintre ei sunt preferati?

Carbohidratii ofera corpului vostru si celui al bebelusului energia necesara de-a lungul zilei si noptii. Exista doua tipuri de carbohidrati: carbohidratii simpli, care se gasesc in principal in dulciuri, sucuri, inghetata sau prajituri si carbohidratii complecsi, care se gasesc in alimentele bogate in amidon (orez, paste, gris, grau, porumb, linte, fasole, naut, paine ...).

Pentru a oferi suficienta energie pentru corpul dvs. si al copilulului, este recomandat sa se consume la fiecare masa produse cerealiere (paine, paste, orez), daca este posibil cereale integrale sau legume uscate. Continutul de fibre va va ajuta, in plus, sa fiti satula pana la urmatoarea masa. Cu toate acestea, nu va ingrasati prea mult in timpul sarcinii, ceea ce inseamna ca trebuie sa limitati aportul de zaharuri. Nu renuntati complet la ele... dar fiti rezonabila!

Lipidele

Lipidele joaca un rol vital in organism, in special in timpul sarcinii. Iata cateva sfaturi pentru alegerea celui mai bun echilibru in alimentatie!

In timpul sarcinii, nu trebuie sa uitam de grasimi. Datorita continutului lor de acizi grasi, ei sunt cei care ajuta la formarea sistemului nervos, inclusiv a creierului copilului. De asemenea, ele constituie o rezerva de energie folosita la nastere de catre copil. Pentru un echilibru nutritional bun intre diferitii acizi grasi, se recomanda, totusi, sa nu se abuzeze de grasimile animale (bogate in acizi grasi saturati) si sa se prefere grasimile vegetale bogate in omega-3 si omega-6 (acizi grasi nesaturati).

Pentru o dieta bogata in acizi grasi esentiali, aceste grasimi sunt indispensabile pentru organismul tau, de aceea consumati regulat ulei de masline, nuci, floarea-soarelui .... folosindu-le drept condimente din salate, de exemplu. De asemenea, optati pentru peste gras cum ar fi somonul, macroul, sardinele, cel putin o data pe saptamana. Aveti grija totusi la lipidel bogate in acizi grasi saturati, care se gasesc in cantitati mai mari in grasimile animale (unt, smantana ...). Pentru sanatatea voastra, mai bine nu abuzati. In cele din urma, nu manancati margarina, deoarece contine steroli vegetali.

Fierul

In timpul sarcinii, trebuie sa va asigurati ca oferiti corpului dvs. suficient fier. Intr-adevar nevoile de fier ale unei femei insarcinate cresc in aceasta perioada. La ce serveste fierul si de ce alimente aveti nevoie pentru a nu avea carente? Iata raspunsurile.

Fierul este un oligoelement deosebit de important in timpul sarcinii. El este folosit de maduva osoasa pentru a produce celulele rosii din sange, care permit transportarea oxigenului de la plamani la organele dvs. si ale copilului.

Pentru a va satisface nevoile, este important sa consumati alimente bogate in fier, deoarece fierul continut de acestea este deosebit de bine absorbit. Budinca neagra este alimentul cel mai bogat fier heminic (adica cea mai buna forma de fier absorbit).

Leguminoasele contin, de asemenea, cantitati semnificative de fier, chiar daca acesta este mai putin absorbit. Pentru a favoriza absorbtia de fier, nu ezitati sa asociati aceste alimente cu cele bogate in vitamina C. De exemplu, o felie de lamaie peste peste sau patrunjel tocat (spalat bine) pe salata de linte. De asemenea, asigurati-va ca nu beti prea mult ceai, deoarece acesta impiedica absorbtia corecta a fierului de catre organism. De asemenea, sa fiti constienta de faptul ca in urma sarcinii, medicul dumneavoastra va va prescrie, probabil, de la inceputul sarcinii sau in ultimul trimestru un test de sange, care va determina daca aveti nevoie de suplimente medicamentoase de fier.

Calciul

Pe timpul sarcinii, nevoile dumneavoastra de calciu sunt usor crescute. Alimentatia ar trebui sa va aduca suficient. Care este rolul sau si ce alimente trebuie sa mancati? Iata raspunsurile.

Calciul joaca un rol vital in dezvoltarea adecvata a copilului. El este necesar pentru formarea corecta a scheletului.

Pentru a asigura un aport bun de calciu, este recomandat sa se consume cel putin 3 produse lactate pe zi. Acestea pot fi, de exemplu, un iaurt, o crema de branza, o bucata de branza sau un pahar de lapte. Cu toate acestea, evitati laptele nefiert si produsele din lapte proaspat nepreparate in timpul procesului de fabricatie sau nepasteurizate. Apele minerale, bogate in calciu pot ajuta, de asemenea la satisfacerea nevoile voastre de calciu.

Magneziul

In timpul celor noua luni de sarcina, necesarul de magneziu creste ursor. Care este rolul sau? Ce alimente ar trebui sa mancati? Iata raspunsurile.

Magneziul este un mineral foarte important, care este implicata intr-o multitudine de reactii celulare, inclusiv la nivelul muschilor, rinichilor, oaselor, imunitatii ...

O dieta echilibrata este, de obicei, suficienta pentru a acoperi nevoile de magneziu. Pentru aceasta, este necesar sa se includa in meniul vostru scoici (bine fierte), fructe si legume, cereale nerafinate ... si, ocazional, un pic de ciocolata neagra! Unele ape minerale contin, de asemenea, un nivel de magneziu interesant.

Continuarea articolului aici

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole